Natuurbeheer

De provincie Utrecht stelt geld beschikbaar voor het beheren, inrichten en ontwikkelen van natuurterreinen (natuurbeheer) en voor het natuurvriendelijk beheren van landbouwgronden (agrarisch natuurbeheer). Dit gebeurt via het Subsidiestelsel Natuur- en Landschapsbeheer (SNL). Het Natuurbeheerplan is daar onderdeel van. In dit plan staat waar u welke subsidie kunt aanvragen. Daarnaast beschrijft het de doelen voor het natuur- en landschapsbeheer.
Meer over Natuurbeheer
Nergens in Europa leven zoveel weidevogels als in Nederland. Zo broedt de helft van de Europese grutto’s in Nederland. Ondanks haar geringe oppervlakte herbergt de provincie Utrecht een aantal belangrijke weidevogelgebieden. Van oudsher komen veel weidevogels voor in het veenweidegebied en in Eemland. In Eemland ligt zelfs één van de beste weidevogelgebieden van Nederland. Hierdoor heeft de provincie een (inter)nationale verantwoordelijkheid om de weidevogelpopulaties te behouden en te beschermen.
De betrokkenheid en inzet van agrariërs, natuurorganisaties en vrijwilligers bij de bescherming en het behoud van weidevogels is groot. Maar ondanks veel aandacht en geld voor beheer en bescherming is de weidevogelstand de afgelopen 30 jaar achteruit gegaan.
In 2012 heeft de provincie daarom een Weidevogelvisie opgesteld. Hierin staat beschreven hoe we voor een duurzaam behoud van de verschillende soorten weidevogels willen zorgen. Subsidie voor weidevogelbeheer wordt alleen nog gegeven op plaatsen waar voldoende weidevogels broeden, de zogenaamde weidevogelkerngebieden. Om het broed- en opgroeisucces zo groot mogelijk te laten zijn is samenwerking tussen grondgebruikers cruciaal. Belangrijke maatregelen worden op elkaar afgestemd. Denk aan laat maaien, nesten beschermen tegen vertrapping door vee, verhogen van de waterstand en tijdelijk plas-dras zetten van graslanden. Om dit mozaïekbeheer te waarborgen wordt er alleen nog subsidie verstrekt aan zogenaamde collectieven, zoals agrarische natuurverenigingen. Dit beleid is uitgewerkt in het Natuurbeheerplan.
In 2018 heeft de provincie een actieplan Weidevogels opgesteld. De opvallendste maatregelen uit dit plan om het alsmaar kleiner worden van de weidevogelstand te stoppen zijn:
- een andere inrichting van weidegebied
- beter waterbeheer
- het creëren van schuilplekken tegen roofdieren
- een betere lokalisering
- bescherming van nesten
- meer boeren die meedoen aan het weidevogelbeheer
Zie ook: Provincie in actie voor behoud weidevogels, 31-10-2018 (jpg, 477 kB)
Regionale contactpersonen voor het weidevogelbeheer vindt u op de pagina agrarisch natuurbeheer.
Kaarten Natuurbeheer

Downloads Natuurbeheer
- Beheerrichtlijnen natuurbeheertypen (pdf, 615 kB)
- Natuurbeheerplan 2020 (pdf, 1,7 MB)
- Utrechts Actieplan Weidevogels, september 2018 (pdf, 5,4 MB)
- Risico op fosfaatuitspoeling Eemland (pdf, 7,9 MB)
- Risico op fosfaatuitspoeling Zuid-west Utrecht (pdf, 16 MB)
- Risico op fosfaatuitspoeling Noord-west Utrecht (pdf, 18 MB)
- Weidevogelvisie Provincie Utrecht 2012 (pdf, 2,1 MB)
Kaarten collectieve beheerplannen
- Overzichtskaart beheergebieden agrarische natuurbeheer 2019 (11-03-2019) (pdf, 1,6 MB)
- Kaartblad 1 van 5: De Venen en Vechtvallei (11-03-2019) (pdf, 9,7 MB)
- Kaartblad 2 van 5: Eemland (11-03-2019) (pdf, 1,7 MB)
- Kaartblad 3 van 5: Lopikerwaard en Vianen (11-03-2019) (pdf, 7,1 MB)
- Kaartblad 4 van 5: Gelderse Vallei (11-03-2019) (pdf, 3,2 MB)
- Kaartblad 5 van 5: Langbroekerwetering (11-03-2019) (pdf, 3,1 MB)
Links Natuurbeheer
Nieuws

Onderzoekers vinden zeven voor Utrecht nieuwe bijensoorten
Van de ongeveer 160 soorten wilde bijen die veldonderzoekers aantroffen bij recent onderzoek in de provincie Utrecht, zijn er zeven soorten bij niet eerder in de Utrechtse natuur gezien. Provincie Utrecht heeft opdracht gegeven tot dit onderzoek; het beschermen van de bijzondere Utrechtse natuur is één van haar kerntaken.
Grutto stabiel in noorden Groene Hart
In het agrarisch gebied tussen Utrecht, Nigtevecht, de Nieuwkoopse Plassen en Woerden is het aantal gruttopaartjes stabiel. Het Collectief Rijn, Vecht en Venen heeft met financiële steun van de provincie Utrecht nu drie jaar op rij in dit gebied hetzelfde aantal van deze weidevogels geteld.

Ruim 17 miljoen euro voor natuur in de provincie
De provincie Utrecht stelt 17,4 miljoen euro subsidie beschikbaar voor natuur. Het geld is onder meer bedoeld voor de kwaliteitsverbetering van bestaande natuurgebieden, het beheer van bestaande natuurgebieden en het omvormen van landbouwgrond naar natuur.

Natuurgebied Overlangbroek in ere hersteld
Bij Overlangbroek ligt een vochtig rivierbos met voornamelijk essenbomen. Om het rivierbos, en de leefomgeving van de zeldzame dier- en plantensoorten die zich hier thuis voelen, te behouden is het belangrijk dat het bos vochtig blijft. Staatsbosbeheer, Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden (HDSR) en de provincie Utrecht hebben er samen voor gezorgd dat het bos in ere is hersteld.
Contact
Secretariaat van de afdeling Fysieke Leefomgeving
T: (030) 258 9011
E: secretariaat.leefomgeving@provincie-utrecht.nl