Omgevingswet

In 2021 komt er één integrale Omgevingswet voor de fysieke leefomgeving: alles wat we om ons heen zien, horen en ruiken. Denk aan bodem, water, lucht, natuur en cultureel erfgoed. De wet bundelt regels voor projecten in de leefomgeving en maakt ze eenvoudiger. Ook ontstaat er meer samenhang tussen plannen en activiteiten. Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen kunnen zo beter beslissingen nemen. Doel: de leefomgeving nog beter benutten en beschermen.
Lees meer over de Omgevingswet en onze aanpak op onze speciale website Samen werken aan de Omgevingswet.
meer over omgevingswet
Straks kunnen burgers, bedrijven en overheden na één muisklik alle informatie en regels vinden op het gebied van de fysieke leefomgeving. Daar is een goede digitale ondersteuning voor nodig. Iemand die een plan heeft, wil weten wat er op een bepaalde plek wel en niet kan. Hij wil weten welke regels gelden en vooral ook of zijn plan een kans van slagen heeft. Ook iemand die belang heeft bij het plan wil toegang hebben tot de regels en informatie. En de overheid die beslist over de vergunning wil dat zoveel mogelijk gegevens betrouwbaar en gemakkelijk beschikbaar zijn. Dat maakt een goede en snelle besluitvorming mogelijk.
Digitaal Stelsel Omgevingswet
Om dit te realiseren werkt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK) aan de zogenoemde Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Dit is een denkbeeldige laan met verschillende huizen waar goede en betrouwbare informatie in te vinden is. We noemen dit informatiehuizen. Ook wordt gewerkt aan een project dat informatie over de verschillende regels goed vindbaar maakt. Deze twee initiatieven worden goed met elkaar verbonden. Op deze manier is alle informatie op een snelle, handige en gemakkelijke manier te vinden op het internet.
Informatiehuizen
In het Digitaal Stelsel Omgevingswet komen zogenaamde informatiehuizen. Deze huizen worden gevuld met informatie over geluid, water, bodem & ondergrond, natuur, externe veiligheid, lucht, cultureel erfgoed, ruimte, bouw en afval. Het ministerie BZK maakt hierover afspraken met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het InterProvinciaal Overleg (IPO) en de Unie van Waterschappen (UvW). Afspraken over wie verantwoordelijk is voor welk huis, wanneer informatie beschikbaar, bruikbaar en betrouwbaar is en wie wat gaat betalen. De provincies worden verantwoordelijk voor de informatiehuizen ‘natuur’ en ‘externe veiligheid'. Zij zijn de ‘huismeester’.
Downloads
- Koersdocument PS 10 december 2018 (pdf, 19 MB)
- Route Omgevingsvisie Provincie Utrecht 26 januari 2018 (pdf, 335 kB)
- Participatieaanpak Omgevingsvisie, september 2017 (pdf, 1,7 MB)
- Startnotitie Omgevingsvisie en Omgevingsverordening 3 juli 2017 (pdf, 1,1 MB)
- Programmaplan routekaart implementatie Omgevingswet 2017-2020 (pdf, 1,1 MB)
- Procesnotitie voorbereiding en invoering omgevingswet, 29 september 2014 (pdf, 587 kB)
Contact
Secretariaat van de beleidsafdeling Fysieke Leefomgeving
T: (030) 258 90 11
E: secretariaat.leefomgeving@provincie-utrecht.nl