Openbaar vervoer

Snel, veilig en makkelijk met de bus, tram of regiotaxi naar elke plek in onze provincie kunnen reizen. Om inwoners dat te kunnen bieden, stelt provincie Utrecht eisen aan het regionale openbaar vervoer dat zij onder haar hoede heeft. Dat zijn onder meer de bussen in het streekvervoer, de stad Utrecht en Amersfoort. Daarnaast is de provincie verantwoordelijk voor de sneltramverbindingen in stad en regio Utrecht. We leggen op dit moment een belangrijke schakel in het netwerk van openbaarvervoerbindingen aan: de Uithoflijn aan tussen Utrecht Centrum en Utrecht Science Park.
Meer over openbaar vervoer
De Regiotaxi verzorgt op aanvraag vervoer van deur tot deur. Ook kan er gereisd worden van en naar een halte van het openbaar vervoer, zoals bijvoorbeeld het NS-station. De reiziger moet hierbij wel rekening houden met een variabele instaptijd van een half uur en een mogelijke omrijtijd vanwege het ophalen en/of afzetten van medepassagiers
Geschikt voor rolstoelen en scootmobielen
De Regiotaxi is ook toegankelijk voor mensen met een rolstoel of scootmobiel. Voor het vervoer worden personenauto’s en (rolstoel)busjes ingezet.
Combineren ritten
De Regiotaxi onderscheidt zich van een ‘gewone’ taxi door het combineren van ritten, zodat de reiziger niet altijd via de kortste weg reist. Maar wel van deur tot deur. De Regiotaxi wordt bovendien gesubsidieerd door de overheid.
Waar rijdt de regiotaxi?
In de provincie Utrecht rijden drie regiotaxisystemen in opdracht van de provincie Utrecht:
- Regiotaxi Veenweide in de gemeenten:
De Ronde Venen, Lopik, Montfoort, Oudewater, Woerden en Stichtse Vecht (alleen de kernen Loenen en Breukelen). - Regiotaxi Eemland-Heuvelrug in de gemeenten:
Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Nijkerk, Soest, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Woudenberg. - Regiotaxi Utrecht in de gemeenten:
Bunnik, De Bilt, Houten, IJsselstein, Stichtse Vecht (alleen de kern Maarssen), Nieuwegein, Utrecht, Vianen en Zeist.
Informatie
Kijk voor meer informatie en tarieven over de Regiotaxi in uw gemeente op de desbetreffende website.
Downloads
- U-OV Vervoerplan 2018 (pdf, 5,3 MB)
- Syntus Utrecht Vervoerplan 2018 (pdf, 1,8 MB)
- Jaar- en trendrapportage OV 2016 (pdf, 2,6 MB)
- U-OV Vervoerplan 2017 (pdf, 2,8 MB)
- Kaart met OV-concessiegebieden per 11-12-2016 (pdf) (pdf, 1,1 MB)
- OV-visie ‘Snel, betrouwbaar en effectief’ tot 2040 van BRU (pdf, 6,7 MB)
- OV-streefbeeld 2020 van BRU (pdf, 29 MB)
- MIRT onderzoek openbaar vervoer regio Utrecht (pdf, 3,4 MB)
- Nota van beantwoording, Aanbesteding OV-concessie 2016-2023 (pdf, 706 kB)
- Mobiliteitsvisie grootstedelijk Utrecht (pdf, 8,5 MB)
- Nota van Uitgangspunten aanbesteding OV concessie definitief (pdf, 2,2 MB)
- Programma van Eisen, Aanbesteding OV-concessie 2016-2023 (pdf, 1,2 MB)
- Mobiliteitsvisie (pdf, 17 MB)
Media
Nieuws

Vernieuwing spoorsysteem tussen Utrecht en Harderwijk hard nodig
Als er geen structurele vernieuwingen op het spoor plaatsvinden komt de bereikbaarheid van de regio’s Utrecht, Amersfoort en Noord-Veluwe in gevaar. Dat concluderen de bestuurders van de provincies Utrecht en Gelderlanden de regiogemeenten op basis van het onderzoek dat adviesbureau Royal Haskoning DHV heeft uitgevoerd naar de mogelijkheden om het treinenaanbod op de corridor Utrecht - Amersfoort - Harderwijk te vergroten.

Fietspad Heidelberglaan Uithof opnieuw geopend
Het fietspad Heidelberglaan op de Uithof is op 3 april opnieuw geopend. Het fietspad was sinds 2016 afgesloten vanwege het werk aan de Uithoflijn, de nieuwe tramverbinding.
Nieuwsservice
Voer hieronder uw gegevens in en klik op 'Inschrijven'. U ontvangt dan een e-mail met een link om uw inschrijving voor onze nieuwsservice te bevestigen. U kunt dan ook de onderwerpen kiezen waarin u bent geïnteresseerd.
Contact
Secretariaat van de afdeling Mobiliteit, Economie en Cultuur.