Publieksbereik

Behouden en beschermen van erfgoed is tot op zekere hoogte een doel op zich. Maar we bewaren toch vooral om te benutten, te genieten, om iets teweeg te brengen. Dit is de reden dat de provincie Utrecht zijn best doet om het erfgoed in de provincie zoveel mogelijk bekend en toegankelijk te maken voor iedereen. Bijvoorbeeld door allerlei gegevens digitaal te maken zodat iedereen er iets aan heeft. Denk hierbij aan de digitalisering van alle doop-, trouw- en begraafboeken, kasteelapps en historische kaarten uit de provincie.
Meer over Publieksbereik
Sinds april 2012 is de multitouchtafel een nieuw onderdeel van het Historisch Informatie Punt. De multitouchtafel zit boordevol historisch beeldmateriaal waar jong en oud informatie uit kunnen halen. Deze multitouchtafel is te vinden onder de roltrap in de hal van De Cultuurfabriek. Het initiatief komt tot stand door een samenwerkingsverband tussen de Historische Vereniging, de bibliotheek, het gemeentearchief en het Viseum Veenendaal.
Lokale geschiedenis
Het Historisch Informatie Punt (HIP) wil inhaken op de duidelijk zichtbare trend van een groeiende belangstelling voor de lokale geschiedenis. Het HIP heeft als doelstelling historische informatie over Veenendaal meer en beter toegankelijk te maken, meer mensen beter bewust te maken van hun historische omgeving en mensen te attenderen op de dienstverlening van de historische partners en daardoor het publieksbereik te verhogen.
Multitouchtafel
In het fysieke HIP is de multitouchtafel de blikvanger voor alle bezoekers van De Cultuurfabriek, met aantrekkelijke applicaties over lokale historische onderwerpen. Deze applicaties verwijzen steeds naar Viseum Veenendaal, de Historische Vereniging Oud Veenendaal, het gemeentearchief en de bibliotheek voor meer informatie over de onderwerpen. De multitouchtafel toont bij de start van het HIP de volgende applicaties:
- Hollandia Wolfabriek: filmpjes, beelden, documenten over de Hollandia Wolfabriek
- Historische plattegronden van Veenendaal met beelden van plekken toen en nu
- Een quiz voor de jeugd over de geschiedenis van Veenendaal
Bij welke organisatie hoort dit project?
In oktober 2010 is in Veenendaal het gebouw de Cultuurfabriek geopend, waarin Viseum Veenendaal, de Historische Vereniging Oud Veenendaal en de bibliotheek gehuisvest zijn. Deze organisaties én het gemeentearchief werken samen in het project Historisch Informatie Punt (HIP). Met financiële steun uit de De Utrechtse Schatkamer, het Prins Bernhard Cultuurfonds en met subsidie van de gemeente Veenendaal wordt in 2011 een HIP gerealiseerd in de centrale hal op de begane grond van de Cultuurfabriek.
Laat u inspireren!
Maar het HIP is méér dan een fysieke plek. Het HIP ontwikkelt in 2011 en de jaren daarna activiteiten voor basisschoolleerlingen en senioren in Veenendaal. Deze activiteiten zijn zoveel mogelijk gebaseerd op de canon van de Nederlandse geschiedenis, die voor Veenendaal lokaal ingevuld is. Ook start het HIP in 2011 met het educatieve project Hollandia Wolfabriek. In dit project over de industrialisatie en kinderarbeid bereikt het HIP senioren én basisschoolleerlingen. Oud werknemers vertellen hun verhaal over het werken in de fabriek. Deze verhalen zijn onderdeel van het educatieve project voor de basisscholen én van de applicatie op de multitouchtafel.
Downloads
Links
- Vensters op de Vecht
- Amersfoortopdekaart.nl
- Archief Eemland
- Museum Flehite
- Bibliotheken Eemland
- wiewaswie.nl
- utrechtsarchiefnet.nl
- Het Utrechts Archief
- Oudheidkamer Rhenen
- Virtueel Rhenen
- Viseum Veenendaal
- Slot Zuylen
- Regionale canons
- Landschap Erfgoed Utrecht
- Museumwerf Vreeswijk
- Volksbuurtmuseum Wijk C
Volg uRule op Twitter
Nieuws

Provincie Utrecht publiceert uitkomsten van interbestuurlijk toezicht
Op de website van de provincie staat een interactieve kaart, waarop te zien is hoe elke gemeente presteert op het gebied van financiën, archiefbeheer, huisvesting van vergunninghouders en omgevingsrecht. Zo is bijvoorbeeld per gemeente te zien of ze beschikken over een sluitende begroting of in het bezit zijn van een uitvoeringsprogramma voor handhavingstaken.
Contact
Secretariaat van de beleidsafdeling Mobiliteit, Economie en Cultuur
T: (030) 258 90 11
E: secretariaat.leefomgeving@provincie-utrecht.nl