Verkeersveiligheid

Verkeersveiligheid is een belangrijk thema voor de provincie Utrecht. De provincie zet zich in om de situatie op de Utrechtse wegen zo veilig mogelijk te houden. Dit doen we door de wegen duurzaam veilig in te richten en door te investeren in educatie en verandering van gedrag. De meeste ongevallen gebeuren namelijk doordat iemand niet oplet of zich niet aan de regels houdt.
Meer over Verkeersveiligheid
De provincie vindt het belangrijk dat verkeersvoorlichting ook lokaal plaatsvindt. Daarom ondersteunen we buurtacties van buurtbewoners en andere lokale partijen die activiteiten organiseren en uitvoeren om de verkeersveiligheid in hun wijk te vergroten. Deze acties worden gecoördineerd door Veilig Verkeer Nederland (VVN). Als de actie plaatsvindt in een 30-kilometer wijk kan gebruikgemaakt worden van de 30km/uur voorlichtingsmap.
Participatiepunt Veilig Verkeer
Bewoners kunnen onveilige verkeerssituaties melden bij het Participatiepunt Veilig Verkeer van Veilig Verkeer Nederland (VVN). VVN biedt ondersteuning aan bewoners, zodat zij zelf actie kunnen ondernemen om de verkeersveiligheid in hun buurt te verbeteren. Het Participatiepunt stimuleert ook de samenwerking: het brengt bewoners in contact met elkaar, overheden en belangenorganisaties. Meldingen bij het Participatiepunt kunnen aanleiding zijn voor een buurtactie.
Verkeerseducatieprojecten basisonderwijs
JONGleren in het verkeer
Verkeersopvoeding en -educatie van peuters en hun ouders in voorschoolse locaties (kinderdagverblijven en peuterspeelzalen). Kern programma: verkeersthemaweken voor de kinderen en een informatiebijeenkomst voor de ouders. De kinderen krijgen met materiaal in een verkeersthemakist spelenderwijs het thema verkeer onder de knie. Ga voor meer informatie naar:
Utrechts Verkeersveiligheidslabel
De gemeenten De Ronde Venen, Utrechtse Heuvelrug, Woudenberg en Vijfheerenlanden gaan verder met het Utrechtse Verkeersveiligheidslabel (UVL). De provincie verzorgt alleen nog de eindtoetsing van het UVL-label. Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij een van deze gemeenten.
BlindSpot
Basisscholen krijgen de mogelijkheid om de dodehoekles te laten uitvoeren: 'BlindSpot', uitgevoerd door EdComm/TrafficSkills. Een geheel vernieuwde ludieke manier met zang en beweging en ict/video materiaal waardoor de kinderen goed begrijpen dat ze uit de dode hoek van een grote auto/vrachtwagen/landbouwvoertuig of bus moeten blijven.
Ga voor meer informatie naar trafficskills.net
Verkeersouders
De provincie Utrecht biedt in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland (VVN) de basisscholen een abonnement op verkeersouders aan mits de scholen/ouders ervoor zorgen dat die abonnementen ook actief benut worden.
Ga voor meer informatie naar vvn.nl
Verkeersexamen
Ook verzorgt VVN voor de provincie Utrecht het theoretisch verkeersexamen. Als tegenprestatie zijn de gemeenten bereid plaatselijk het praktisch verkeersexamen in hun gemeente mogelijk te maken. Iedere gemeenten verleent hierin maatwerk.
Ga voor meer informatie naar vvn.nl
Streetwise
Tot eind 2023 biedt de provincie Utrecht het praktische lesprogramma voor de hele basisschool Streetwise van de ANWB aan. Alle basisscholen in de provincie kunnen dit programma tot eind 2023 eens in de drie jaar gratis krijgen. Aanmelden kan via de website van de ANWB.
Ga voor meer informatie naar anwb.nl
Minder smartphonegebruik
De gevaren van smartphonegebruik op de fiets onder jongeren neemt toe. Daarom heeft de provincie Utrecht laten onderzoeken hoe we deze doelgroep kunnen benaderen. Dit onderzoek krijgt een vervolg. Doel: praktische educatie-interventies laten uitvoeren die jongeren in de leeftijd van 10 tot 14 jaar bewuster moeten maken van de gevaren. We streven ernaar een pilot te starten in schooljaar 2018-2019 en daarna de aanvullende interventies in te zetten.
Overige verkeerseducatieprojecten
Middelbaar onderwijs
Veel middelbare scholieren fietsen in groepsverband naar school. Groepsdruk kan leiden tot risicovolle verkeerssituaties. Daarom bieden we 3 lessen van Traffic Skills aan onder de naam SUIT: Stand Up In Traffic. 1) Weerbaarheid en groepsdruk: zelfstandig keuzes maken in het verkeer; 2) Weerbaarheid en zelfvertrouwen: los van smartphone en sociale druk; 3) Weerbaarheid en uit de groep treden: eigen plaats kiezen weg van de dode hoek.
Praktijkdag Jonge Automobilisten
Het Nederlands Instituut voor Verkeersveiligheid (NIV) gaat op hun eigen terrein in Barneveld een cursus verzorgen voor onervaren bestuurders. Het NIV richt zich op jongeren van 18 jaar of ouder die al zelfstandig mogen rijden en op jongeren beneden de 18 en hun begeleider(s). Bekijk voor een impressie van de praktijkdag dit YouTube-filmpje. Daarnaast willen we ons samen met het NIV ook richten op de '2todrivers' en hun 'begeleiders'.
Opfriscursus verkeersregels
Een opfriscursus (voorheen BROEM) voor oudere automobilisten waarmee zij hun kennis van verkeersregels en hun rijvaardigheid kunnen toetsen en verbeteren. Ook wordt aandacht besteed aan het onverwachte gedrag van fietsers. Deze cursus wordt vanaf het najaar 2017 aangeboden.
Fietsinformatiedag en e-bikedag
Op de fietsinformatiedag krijgen senioren praktische tips en oefeningen, zodat zij zich zekerder en veiliger op de fiets door het verkeer kunnen bewegen.
Ga voor meer informatie naar fietsersbond.nl
Stand Up In Traffic
Traffic Skills biedt drie lessen aan die deel uitmaken van het project: S.U.I.T. : Stand Up In Traffic Stand Up In Traffic Weerbaarheid en groepsdruk: zelfstandig keuze kunnen maken in het verkeer Stand Up In Traffic Weerbaarheid en zelfvertrouwen: los van de smartphone en sociale druk Stand Up In Traffic Weerbaarheid en uit de groep treden: eigen plaats kiezen weg van de dode hoek.
Praktijkdag Jonge bestuurders Landbouwvoertuigen
In deze tweedaagse cursus worden jonge bestuurders van landbouwvoertuigen bewust gemaakt van hun rijgedrag en leren zij welke invloed hun (vaak) kolossale voertuig heeft op de overige en vooral kwetsbare medeweggebruikers, zoals fietsende scholieren.
Ga voor meer informatie naar niv.nl
Downloads
- Uitvoeringsprogramma verkeersveiligheid 2015-2018 (pdf, 3,2 MB)
- Mobiliteitsvisie (pdf, 17 MB)
- Uitvoeringsprogramma Mobiliteitsplan, maart 2008 (pdf, 2,3 MB)
- Duurzaam Veilig(e) Wegen, januari 2009 (pdf, 932 kB)
- Voorlichting over 30 km/uur, doe-het-zelfpakket voor gemeenten (pdf, 739 kB)
- Folder Veilig door de schoolspits (pdf, 3,3 MB)
- Utrechts VerkeersveiligheidsLabel Stappenplan mei 2019 (pdf, 661 kB)
- Broem cursus (pdf, 412 kB)
- Fietsinformatiedag (pdf, 968 kB)
- Jongleren in het verkeer (pdf, 712 kB)
Nieuws

Peuters uit Houten jongleren in het verkeer
Op kinderdagverblijf Grasrijk in Houten werd op donderdagmiddag 10 oktober een start gemaakt met het programma Jongleren in het verkeer. Gedeputeerde Arne Schaddelee en wethouder Jana Smith-Visser begeleidden de peuters in het afleggen van een verkeersparcours.

Basisschool De Schakel uit Woerden wint rapcontest over gevaren dode hoek
De bovenbouw van basisschool KBS De Schakel uit Woerden heeft de rapcontest van BlindSpot van 2019 in de provincie Utrecht gewonnen. De leerlingen maakten een mooie rap over de gevaren van de dode hoek.

Onderzoek naar snelheidsverlaging op Zuilense Ring
De provincie Utrecht gaat onderzoeken hoe de maximumsnelheid op de Zuilense Ring/N230 van 100 km per uur verlaagd kan worden naar 80 km. Het onderzoek is een wens van Provinciale Staten. Een voorstel voor snelheidsverlaging koppelt de provincie aan de trajectaanpak die voor deze weg in 2025 staat gepland. Daarnaast wordt voor het einde van dit jaar op de Zuilense Ring/N230 trajectcontrole ingevoerd op de huidige maximumsnelheid van 100 km per uur.

ANWB: Utrechtse wegen veiliger, zeker ook voor fietsers
De provincie Utrecht heeft zich de afgelopen vier jaar ingespannen om haar wegen veiliger te maken, constateert de ANWB. Het provinciebestuur heeft maatregelen genomen voor de hele top 10 van provinciale Utrechtse wegen waar de ANWB na haar onderzoek uit 2014 aanbevelingen voor de verkeersveiligheid had.
Contact
Secretariaat van de afdeling Mobiliteit, Economie en Cultuur.