21 april 2022
Optimaliseren zonnefietspad Maartensdijk:
Vorig jaar werd het zonnefietspad langs de N417 in Maartensdijk geopend. Dit pilotproject biedt ruimte voor de innovatie SolaRoad waarbij dubbel gebruik wordt gemaakt van de ruimte: zowel voor fietsen als voor het opwekken van duurzame energie. Na tussentijdse evaluatie blijkt optimalisatie nodig. Deze optimalisatie wordt vanaf begin mei 2022 uitgevoerd.
Het zonnefietspad in Maartensdijk wordt nauwkeurig gemonitord. Uit evaluatie vanuit Strukton blijkt dat de noordelijk helft productief is. Het zuidelijke deel levert helaas geen energie aan het energienet. Na onderzoek is de oorzaak gevonden. De oorzaak ligt in de productie; de zonnepanelen
zijn onjuist aangesloten en moeten worden hersteld voor een optimaal rendement.
De SolaRoad-elementen die nu geen energie opwekken, worden gerepareerd en geoptimaliseerd. Dit gebeurt in de fabriek. In zeven uitwisselmomenten worden iedere keer acht elementen opgenomen en afgevoerd naar de fabriek voor reparatie. Tegelijkertijd worden acht gerepareerde elementen
teruggeplaatst. Deze werkzaamheden starten in mei en nemen in totaal zeven avonden en nachten (van 20:00 tot 05:00 uur) in beslag met tussenpozen van drie weken waarin geen werkzaamheden op het fietspad plaatsvinden. Na deze optimalisatie wordt het project overgedragen aan de opdrachtgever, provincie Utrecht.
In 2040 wil de provincie Utrecht energieneutraal zijn. Het zonnefietspad langs de N417 in Maartensdijk is een proef die moet uitwijzen of deze vorm van energiewinning zich leent om in de toekomst vaker en op grotere trajecten toe te passen. Met deze reparatie en optimalisatieslag krijgen we een betere blik op de mogelijkheden voor de toekomst.
14 juli 2021
Op woensdagmiddag 14 juli 2021 is het zonnefietspad feestelijk geopend door scholieren uit Maartensdijk.
14 juni - 15 juli 2021
n de periode 14 juni tot 15 juli 2021 werden er zonnepanelen aangebracht op het fietspad langs de N417 ter hoogte van Maartensdijk, over een lengte van ongeveer 350 meter. De zonnepanelen zijn aangesloten op een kast langs het fietspad van waaruit de opgewekte energie aan het net wordt geleverd. Het gaat om een proef met het winnen van duurzame energie uit weginfra. Bij een positieve uitkomst, kunnen zonnepanelen op fietspaden vaker en op grotere trajecten worden toegepast en een belangrijke bijdrage leveren aan de reductie van het gebruik van fossiele brandstoffen.
Doordat de zonnepanelen zich op de bestaande wegverharding bevinden, is er sprake van dubbel ruimtegebruik. Er hoeft geen landbouw- of natuurgrond te worden gebruikt en het landschap wordt niet aangetast. Eenzelfde proef wordt uitgevoerd op het fietspad langs de N225 ter hoogte van Remmerden. Over de werkzaamheden en de planning is een bewonersbrief met bijlage verstuurd.
2-15 juli
Omleidingsroute voor (brom)fietsers:
Vanaf 2 juli tot 15 juli is er een omleidingsroute ingesteld voor (brom)fietsers. Voor de richting rotonde Dorpsweg worden zij vanaf de rotonde met de Achterweteringseweg omgeleid via de Nieuwe Weteringseweg (N234), het Oostveensepad, de Planetenlaan, Dierenriem en de Dorpsweg. Voor de andere richting geldt dezelfde omleidingsroute, maar dan omgekeerd.