Pasteibakker
Eethuis
Tijdens de Bataafse Revolutie in 1798 is Paushuize publiek geveild en gekocht door de kok en pasteibakker Willem Gravelaar. Deze vestigde er een eethuis en hotel: het Logement Groot Paushuizen. Groot Paushuizen werd beschouwd als een van de beste hotels van de stad Utrecht.
Generaal Marmont
In 1804 werd generaal Marmont opperbevelhebber van het Frans-Bataafse leger in ons land. In februari verscheen hij in Utrecht. Paushuize werd aangeboden als residentie, maar hij weigerde. Hij gaf de voorkeur aan een huis van Jan van Westrenen bij de Wittenvrouwenbrug boven de ‘kroeg’, zoals hij Paushuize noemde. "De groote buldog had toen vor zig een hok naar genoegen", schreef de Utrechter Keetel in zijn dagboek.
Napoleon
Utrecht is tijdens de Franse bezetting korte tijd de hoofdstad geweest van het Koninkrijk Holland. De Franse keizer Napoleon Bonaparte zette in 1806 zijn broer Lodewijk Napoleon op de Hollandse troon. Zijn vrouw koningin Hortense en hun oudste zoon Napoleon Karel verbleven op doorreis van Mainz naar Den Haag een nacht in Logement Groot Paushuizen. Hortense stond de weduwe van Willem Gravelaar toe het hotel voortaan 'Hotel van de Koningin van Holland' te noemen.
Omdat hij dacht dat de zeelucht niet goed was voor zijn gezondheid, verplaatste Koning Lodewijk Napoleon zijn koninklijke residentie van Den Haag naar Utrecht. Hij verbleef ongeveer vier weken in het hotel, terwijl enkele panden aan de Drift en Wittevrouwenstraat tot zijn paleis verbouwd werden.
Buitenlandse zaken
Na vertrek van de koning was het departement van Buitenlandse zaken van het Koninkrijk Holland er enkele maanden gehuisvest. Koning Lodewijk Napoleon zou niet meer terugkomen naar Utrecht. Zijn broer was ontevreden over het beleid van de koning, omdat hij te veel de belangen van de Hollandse bevolking zou behartigen. In 1810 lijfde hij het Koninkrijk Holland in bij Frankrijk. Paushuize deed ondertussen enkele jaren dienst als koffiehuis.
