Verkeersveiligheid: het grootste risico zijn we zelf

31 maart 2021

Het slaat altijd onverwacht toe. Treft ons allemaal, maar mannen bijna dubbel zo vaak. Kost jaarlijks niet alleen ruim 600 mensen het leven, ook tienduizenden mensen raken (zwaar)gewond. Kortom, het leed van verkeersongelukken is enorm.

Terecht investeren we jaarlijks miljoenen euro’s in verkeersveiligheid. Ook in de provincie Utrecht. Kruispunten, fietspaden, wegen en rotondes maken we veiliger. Fietstunnels en knipperende waarschuwingslichten om onze fietsers veilig aan de overkant te krijgen. Snelheidsverlagingen en veiliger bermen om de impact van een auto-ongeluk te beperken.

Vol overgave werken overheden samen om het verkeer veiliger te maken. Geen wethouder, minister of ambtenaar die hier niet het allerbeste van wil maken. De provincie Utrecht investeert vanaf 2021 liefst 7,6 miljoen euro in verkeersveiligheid.

Toch blijft er een pijnlijk taboe. Het grootste risico zijn we namelijk zelf. Mensen maken fouten en doen domme dingen. Gaan er altijd van uit dat het leed hen niet zal treffen. Maar het verkeer is meedogenloos, dat is de bittere werkelijkheid.

Juist daarom krijgt gedrag steeds meer aandacht. Zowel door handhaving als via educatie en voorlichting. Met haar 14 verschillende programma’s voor verkeerseducatie bereikte onze provincie in 2019 335 kinderdagverblijven en ruim 550 basisscholen. We zetten in op levenslange educatie, tot aan de oudere fietsers toe. En natuurlijk is er stevige handhaving met flitspalen, trajectcontroles en alcoholcontroles.

Dodehoeklessen op OBS De Twister in Mijdrecht

Een mooie combinatie van wortel en stok, handhaving en educatie is de Utrechtse spaarpaal. Deze flitspaal deelt voor de verandering geen boete uit aan hardrijders, maar doet een kleine donatie voor iedere passant die zich netjes aan de snelheid houdt. Buurtbewoners kiezen een doel voor de donatie.

Veilig gedrag: dat is steeds weer de crux. Via voorlichting dringen we daar op aan. De inrichting van de weg moet weggebruikers ‘dwingen’ zich veilig te gedragen. Handhaving dwingt ook af.

Maar, laten we dat veilige gedrag vooral bespreekbaar maken. Elkaar bevragen en aanspreken. Alleen samen krijgen we het verkeer veiliger. En als u tips of suggesties heeft hoe het beter kan dan hoor ik dat natuurlijk graag.

U kunt uw suggesties mailen naar marlies.verhoef@provincie-utrecht.nl