Erfgoedparels
Status: Aanvraagperiode open
Aanvraagperiode: -
In 2007 is het Fonds Erfgoedparels (ook bekend als het Parelfonds) ingesteld door Provinciale Staten. Dit fonds is specifiek ingesteld om bij te dragen aan de restauratie van Rijksmonumenten binnen onze provincie die geen woonhuis zijn. Sinds 2008 is er voor ruim 56 miljoen euro aan subsidie verstrekt aan 181 projecten voor restauraties in de categorieën: historische buitenplaatsen, kerken en industrieel erfgoed.
Subsidie kan worden verstrekt aan de eigenaar van een Rijksmonument. Rijksmonumenten die in het monumentenregister staan ingeschreven als woonhuis en ook een woonhuisfunctie hebben, komen niet voor deze regeling in aanmerking.
Subsidie kan worden verstrekt voor activiteiten die gericht zijn op het restaureren van een Rijksmonument (niet woonhuis) in de provincie Utrecht.
Uw aanvraag dient in ieder geval aan de volgende verplichte subsidiecriteria te voldoen:
- Matige of slechte onderhoudstoestand op basis van een onafhankelijk inspectierapport (door de eigenaar zelf aan te leveren);
- Urgente restauratiebehoefte;
- Hoge cultuurhistorische waarde;
- Aantoonbare zekerheid van gebruik of herbestemming;
- Publieke toegankelijkheid, inhoudende openstelling minimaal 10 maal per jaar voor een zo groot mogelijk publiek;
- Co-financiering tot 100 procent van de subsidiabele kosten.
Rijksmonumenten die in het monumentenregister staan ingeschreven als woonhuis en ook een woonhuisfunctie hebben, komen niet voor deze regeling in aanmerking. De tijdige volledigheid van de aanvraag is de verantwoordelijkheid van de aanvrager. Aanvragen die niet compleet zijn, worden niet in behandeling genomen. Een onvolledige aanvraag kan na sluitingsdatum alleen nog aangevuld worden als het gaat om ondergeschikte, niet-inhoudelijke aanvullingen, zoals statuten.
- De subsidiabele kosten op grond waarvan het subsidiebedrag wordt bepaald, zijn ten minste 100.000 euro en ten hoogste 1.000.000 euro.
- De subsidie bedraagt maximaal 40 procent van de subsidiabele restauratiekosten bij een restauratie waaraan geen verduurzamings- of sociaal-maatschappelijke herbestemmingsopgave verbonden is.
- De subsidie bedraagt maximaal 50 procent van de subsidiabele restauratiekosten als de eigenaar in combinatie met de restauratie van het gebouwde Rijksmonument en zonder nadelige gevolgen voor het Rijksmonument of zijn monumentale waarden, werkzaamheden voor een substantiële verbetering aan de duurzaamheid van het gebouwde Rijksmonument verricht.
- De subsidie bedraagt maximaal 50 procent van de subsidiabele restauratiekosten als het een restauratie of herbestemming voor een sociaal-maatschappelijke functie betreft.
- De subsidie bedraagt maximaal 60 procent van de subsidiabele restauratiekosten als het een combinatie van een restauratie of herbestemming voor een sociaalmaatschappelijke functie én werkzaamheden ter verbetering van de duurzaamheid betreft.
- Gedeputeerde Staten kunnen op grond van inhoudelijke overwegingen besluiten een lagere subsidie toe te kennen.
U dient het project eerst aan te melden met het vooraanmeldingsformulier op deze pagina.
Wanneer de onderhoudstoestand van uw object matig of slecht is en u ook voldoet aan bovenstaande criteria sturen wij u een aanvraagformulier toe. Zonder dit ingevulde aanvraagformulier zal de aanvraag niet in behandeling genomen worden!
Lees de informatie over de voorbereiding van de aanvraag (zie checklist bij aanvraag subsidie Erfgoedparels) onder 'Formulieren'. Eigenaren die voldoen aan bovenstaande criteria en in aanmerking denken te komen voor subsidie kunnen gebruik maken van een gratis financieel adviesgesprek en een gratis duurzaamheidsscan.
De sluitingsdatum voor het aanvragen van subsidie is uiterlijk 15 november 2024, 23.59 uur. Wij handelen de aanvragen na de sluitingsdatum af op basis van een vastgestelde kwaliteitsvolgorde.
Dit staat bekend als tendersystematiek. Bij een tendersystematiek worden alle aanvragen die op de sluitingsdatum van de tender volledig zijn, dit is met de gevraagde bijlagen, met elkaar vergeleken. Dit gebeurt op basis van de criteria zoals genoemd in artikel 2 lid 3 van de uitvoeringsverordening. Als door honorering van de aanvragen het subsidieplafond zou worden overschreden, gelden de volgende criteria:
- Eerst komen de restauraties van Rijksmonumenten met een sociaalmaatschappelijke functie in aanmerking;
- Daarna de aanvragen met duurzaamheidsmaatregelen;
- Vervolgens aanvragen die aansluiten bij de provinciale gebiedsaanpak, tenzij er al restauratiebudget voor beschikbaar is, en
- Tot slot de aanvragen die bijdragen aan een evenwichtige verdeling over de erfgoedcategorieën en over de provincie Utrecht (regionale spreiding).
Voor algemene vragen kunt u een mail sturen naar parelfonds@provincie-utrecht.nl