De provincie Utrecht wil dat de landbouw in 2025 voedsel produceert, het landschap open en groen houdt, bijdraagt aan milieudoelen en inspeelt op de vraag naar rust, ruimte en beleving. Belangrijke uitgangspunten zijn de nadruk op eigen verantwoordelijkheid en ruimte voor ondernemerschap. De provincie geeft de boer ruimte om eigen keuzes te maken. Ze beïnvloedt deze als dat nodig is voor bijvoorbeeld landschap, natuur of dierenwelzijn.
Uitgelicht
-
Vraagbaak Landbouw
Agrarische ondernemers in de provincie Utrecht kunnen met hun vragen aan de provincie terecht bij de Vraagbaak Landbouw. De relatiebeheerders van de Vraagbaak bieden agrariërs één centraal aanspreekpunt.
-
Toekomst landelijk gebied
Het Nationaal Programma Landelijk Gebied verbreedt de stikstofopgave naar natuur, water, klimaat en bodem. Daarom kiest de provincie Utrecht voor een integrale aanpak met de naam 'toekomst van het Utrechtse landelijk gebied'.
-
Landbouw en Milieu
Landbouw en Milieu in Utrecht (LaMi) ondersteunt duurzaam boerenondernemerschap met informatie over onder andere verdienmodellen en inspirerende voorbeelden van collega-boeren. Ook kunnen agrariërs gebruik maken van een plattelandscoach.
-
Regio Deal Foodvalley
Gezonde en duurzame voeding voor iedereen. Dat vraagt om kennis, innovatie, samenwerking en actie bij projecten op het gebied van landbouw en voeding. De Regio Deal Foodvalley is een meerjarige samenwerking.
Nieuws
Nieuwsoverzicht Landbouw-
Tweede kavelruil in Kromme Rijngebied goed voor boer en natuur
Door kavelruil kan Jan Dorrestijn zijn boerenbedrijf doorgeven aan zoon Gijs. De verhuizing zorgt voor minder stikstofuitstoot, extra natuur en hij kan een biologische melkveebedrijf starten. -
De oogst van provinciaal voedselbeleid
Na vier jaar Voedselagenda wordt de balans opgemaakt. Wat is er allemaal bereikt? Van lokale broodjes tot een educatief voedselbos. Samen zijn er stappen gezet naar een duurzamer voedselsysteem. -
Een heerlijke mijlpaal: al 25.000 Broodjes Utrecht verkocht
Broodje Utrecht is al 25.000 keer over de toonbank gegaan in bedrijfsrestaurants van onder meer de provincie Utrecht, NS en Koninklijke Jaarbeurs. Het broodje bestaat volledig uit lokale producten.