De Europese Unie, is naast gemeenten, waterschappen, andere provincies en het Rijk, de vijfde bestuurslaag waar de provincie Utrecht mee te maken heeft. Europese wetgeving heeft directe gevolgen voor de provincie. De provincie moet Europese regelgeving naleven en implementeren. Europa biedt ook kansen voor financiering, kennisuitwisseling en profilering.
Daarom volgt de provincie actief de Europese beleidsontwikkelingen en daar waar nodig probeert zij, samen met haar partners, deze te beïnvloeden. Deze monitoring van Europees beleid en lobby voert de provincie niet alleen uit, maar in verschillende verbanden, zoals het Interprovinciaal Overleg (IPO), het Huis van de Nederlandse Provincies (HNP) in Brussel, de Regio Randstad en diverse Europese netwerken.
Nieuws
Nieuwsoverzicht Europa-
Debatteren over Europa
De 33ste editie van het Model European Parliament is weer gestart. Negen middelbare scholen spelen op 10, 12 en 13 januari het Europese Parlement na. Belangstellenden zijn welkom op 13 januari 2023. -
Provincie Utrecht zet nieuwe stap om klimaatadaptatie te versnellen
De provincie Utrecht wil in 2050 klimaatbestendig en waterveilig zijn. Om de aanpak te versnellen, ondertekende gedeputeerde Mirjam Sterk op 19 december het Europese Handvest Missie Aanpassing aan Klimaatverandering. -
Provincie gaat internationaal kennis delen over deelmobiliteit
Hoe kunnen we onze inwoners verleiden om in plaats van de auto af en toe van deelvervoer gebruik te maken? De provincie Utrecht neemt deel aan een Europees netwerk om kennis hierover te delen.