De Europese Unie, is naast gemeenten, waterschappen, andere provincies en het Rijk, de vierde bestuurslaag waar de provincie Utrecht mee te maken heeft. Het Europees beleid is ook voor de provincie leidend. Daarom volgt de provincie actief de beleidsontwikkelingen in Brussel. Waar nodig probeert de provincie het beleid te beïnvloeden. De monitoring van Europees beleid en beïnvloeding van beleid doen we vaak samen met verschillende partners, waaronder het Interprovinciaal Overleg (IPO), het Huis van de Nederlandse Provincies (HNP) in Brussel, de Regio Randstad en diverse Europese netwerken.
Lobby in Europa
Een lobbyist vertegenwoordigt de provincie in Brussel en legt contacten met de Europese instellingen (zoals de Europese Commissie en het Europees Parlementt) en de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de EU.
Binnen het HNP trekt de lobbyist van de provincie momenteel het dossier Duurzame en Gezonde Leefomgeving met beleidsthema's rondom milieu en water-, lucht- en bodemkwaliteit.
Comité van de Regio's
De gedeputeerde vertegenwoordigt de provincie in het Comité van de Regio's. Dit comité is dé Europese organisatie voor regio's en steden. Het comité geeft advies vanuit de lokale en regionale overheden aan de Europese instellingen.
Downloads
Nieuws
-
Europese Commissie wijst Utrecht aan als koploper Europese gezondheidsinnovatie
De Europese Commissie wijst metropoolregio Utrecht aan als Europese koploper op het gebied van gezondheidsinnovatie. Utrecht krijgt daarmee de status van Regional Innovation Valley. -
Provincie wil optimaal gebruikmaken van Europese mogelijkheden
Het provinciebestuur heeft een nieuwe Europastrategie voorgesteld. Deze nieuwe strategie beschrijft de ambities die de provincie tot en met 2034 voor Europa heeft. -
Regio Utrecht is Europa’s meest competitieve regio
De Europese Commissie heeft regio Utrecht aangewezen als regio met de grootste concurrentiekracht. Voor de Regional Competitiveness Index vergeleek ze het vestigingsklimaat in 234 Europese regio’s.