Paushuize

balzaal Paushuize
Balzaal Paushuize, Kromme Nieuwegracht 49, Utrecht

De provincie Utrecht is de trotse eigenaar van het monumentale Paushuize en zorgt goed voor dit cultureel erfgoed. Lange tijd diende Paushuize als ambtswoning van de gouverneur en van de commissaris van de Koning(in) in de provincie Utrecht. Het pand staat op de hoek van de Kromme Nieuwegracht en het Pausdam, op steenworp afstand van de Dom in de binnenstad van Utrecht.

Renovatie afgerond

Paushuize is in 2010-2011 grondig gerenoveerd. Het pand dat in 1517 gebouwd werd voor de enige Nederlandse paus ooit, is volledig duurzaam gerestaureerd. Met de restauratie heeft de provincie Utrecht ervoor gezorgd dat dit belangrijke stukje cultuurhistorisch erfgoed bewaard blijft voor vele toekomstige generaties.

Paus Adrianus VI

Paushuize is in 1517 gebouwd als huis voor de latere Paus Adrianus VI. De enige Nederlandse paus die het Vaticaan ooit gekend heeft. Hoewel hij er nooit gewoond heeft, is het in de volksmond altijd 'Paushuize' blijven heten, als eerbetoon aan de beroemde stadsgenoot. Later hebben veel bewoners en gebruikers hun bijdrage geleverd aan de geschiedenis van Paushuize. Niet in de laatste plaats dankzij de aanbouw van de Statenzaal in 1830, tegenwoordig balzaal genoemd. Eind negentiende eeuw is deze gedecoreerd met schilderingen die regelrecht uit het herontdekte Pompeii lijken te komen.

Adrianusjaar

Het is dit jaar 500 geleden dat Adriaan tot nieuwe paus in Rome werd gekozen. Dat wordt in 2022-2023 herdacht in het Adrianusjaar. Meer informatie vindt u op de website https://www.pausadrianus500.nl/. De tentoonstelling 'Paus Adrianus VI - Wereldleider uit Utrecht' is tot en met 13 november 2022 te zien in Museum Catharijneconvent.

Duurzaam monument

Paushuize is het meest duurzame monument van Nederland. In december 2014 is het geplaatst op nummer 1 van de zogenoemde DuMo-prestatiekaart. Door de nodige bouwkundige aanpassingen werd het energieverbruik met veertig procent gereduceerd. Het klimaat is per ruimte regelbaar dankzij een centrale lucht- en warmtepomp. Overal zijn ledlampen geplaatst, die veelal ook nog eens met bewegingssensoren werken. Verder zijn er energiezuinige liften, waterbesparende toiletten en heeft het gebouw een energiezuinig ventilatiesysteem. Op de bel-etage zijn de binnenluiken weer in ere hersteld, waardoor de warmte en/of koelte binnen blijft. Het interieur is bovendien volledig gerenoveerd, waardoor het een na oudste pand van Utrecht is veiliggesteld voor de toekomst. Paushuize voldoet nu aan de eisen van brandveiligheid en is toegankelijk gemaakt voor mensen met een functiebeperking.

Trouwlocatie

Paushuize wordt commercieel geëxploiteerd door Heirloom – Venues of Utrecht als vergader-/conferentiecentrum. Tevens blijft Paushuize trouwlocatie.

Rondleidingen

Paushuize is maandelijks open voor het publiek. Elke laatste zondag van de maand zijn bezoekers van harte welkom voor een rondleiding. De rondleiding van 11 tot 12 uur vindt plaats onder begeleiding van de conservator. De rondleiding brengt u onder andere in de ingerichte salons en de balzaal met Pompeiiaanse muurschilderingen.

Let op: reserveren is noodzakelijk via https://www.eventbrite.nl/e/tickets-open-paushuize-122131800503.

Rondleiding door Paushuize.