Paushuize

trouwzaal Paushuize
Trouwzaal Paushuizen, Kromme Nieuwegracht 49, Utrecht

De provincie Utrecht is de trotse eigenaar van het monumentale Paushuize en zorgt goed voor dit cultureel erfgoed. Lange tijd diende Paushuize als ambtswoning van de gouverneur en van de commissaris van de Koning(in) in de provincie Utrecht. Het pand staat op de hoek van de Kromme Nieuwegracht en het Pausdam, op steenworp afstand van de Dom in de binnenstad van Utrecht.

Renovatie afgerond

Paushuize is in 2010-2011 grondig gerenoveerd. Het pand dat in 1517 gebouwd werd voor de enige Nederlandse paus ooit, is volledig duurzaam gerestaureerd. Met de restauratie heeft de provincie Utrecht ervoor gezorgd dat dit belangrijke stukje cultuurhistorisch erfgoed bewaard blijft voor vele toekomstige generaties.

Duurzaam monument

Paushuize is het meest duurzame monument van Nederland. In december 2014 is het geplaatst op nummer 1 van de zogenoemde DuMo-prestatiekaart. Door de nodige bouwkundige aanpassingen werd het energieverbruik met veertig procent gereduceerd. Het klimaat is per ruimte regelbaar dankzij een centrale lucht- en warmtepomp. Overal zijn ledlampen geplaatst, die veelal ook nog eens met bewegingssensoren werken. Verder zijn er energiezuinige liften, waterbesparende toiletten en heeft het gebouw een energiezuinig ventilatiesysteem. Op de bel-etage zijn de binnenluiken weer in ere hersteld, waardoor de warmte en/of koelte binnen blijft. Het interieur is bovendien volledig gerenoveerd, waardoor het een na oudste pand van Utrecht is veiliggesteld voor de toekomst. Paushuize voldoet nu aan de eisen van brandveiligheid en is toegankelijk gemaakt voor mensen met een functiebeperking.

Trouwlocatie

Paushuize wordt commercieel geëxploiteerd door Heirloom – Venues of Utrecht als vergader-/conferentiecentrum. Tevens blijft Paushuize trouwlocatie.

Rondleidingen

Het gebouw is sinds maart 2012 maandelijks opengesteld voor publiek. Elke laatste zondagochtend van de maand zijn bezoekers van harte welkom. De rondleiding duurt van 11 tot 12 uur, verzamelen vanaf 10.45 uur op de binnenplaats. Let op: reserveren is noodzakelijk via https://www.eventbrite.nl/e/tickets-open-paushuize-122131800503. Door de coronamaatregelen zijn mogelijk niet alle ruimtes toegankelijk. Dit is afhankelijk van het aantal bezoekers.

Rondleiding door Paushuize.