Economie

Utrecht is één van de meest competitieve economische regio’s van Europa. Wij worden nationaal en internationaal erkend als een toonaangevende en innovatieve regio. Groen, gezond en slim zijn daarbij onze speerpunten.

Economische en technologische ontwikkelingen gaan echter snel en hebben een grote impact op de markt. Daarbij is ook de fysieke ruimte voor economische ontwikkeling in de provincie Utrecht beperkt. Om deze uitdagingen aan te pakken werken wij samen met partners aan de economische toekomst van de regio Utrecht. We streven daarbij naar brede welvaart voor iedereen. We zetten in op een sterke duurzame economische structuur met ruimte voor innovatie op het gebied van gezond stedelijk leven.

Ons economisch beleid is verbonden met de Regionale Economische Agenda (PDF, 309 KB), de Ruimtelijk Economische Strategie (PDF, 1,9 MB), de Provinciale Omgevingsvisie en het programma U Ned.

Data

De basis onder economisch beleid zijn analyses van feiten, cijfers en trends. Binnen de provincie zijn verschillende bronnen beschikbaar. Denk daarbij aan de monitor impact coronacrisis, informatie over de regionale arbeidsmarkt van ArbeidsmarktinZicht, maar ook aan ons eigen Provinciaal Arbeidsplaatsen Register. Het Integraal Bedrijventerreinen Informatiesysteem (IBIS) herbergt gegevens over alle bedrijventerreinen en de Staat van Utrecht biedt informatie over het woon-, werk- en leefklimaat van de 26 gemeenten in de provincie Utrecht. 

We willen data van veel partijen bundelen voor regionaal-economische monitoring. Analyse, interpretatie en het bieden van context zijn een essentiële schakel tussen cijfers en beleid. De provincie Utrecht versterkt daarom de inzet op data-analyse en interpretatie. Dit zorgt voor betere research in alle fasen van de beleidscyclus. We werken hiervoor regionaal en nationaal samen.

Nieuws

Nieuwsoverzicht economie
Nieuwsoverzicht economie