Utrecht is één van de meest competitieve economische regio’s van Europa. Wij worden nationaal en internationaal erkend als een toonaangevende en innovatieve regio. Groen, gezond en slim zijn daarbij onze speerpunten.
Economische en technologische ontwikkelingen gaan echter snel en hebben een grote impact op de markt. Daarbij is ook de fysieke ruimte voor economische ontwikkeling in de provincie Utrecht beperkt. Om deze uitdagingen aan te pakken werken wij samen met partners aan de economische toekomst van de regio Utrecht. We streven daarbij naar brede welvaart voor iedereen. We zetten in op een sterke duurzame economische structuur met ruimte voor innovatie op het gebied van gezond stedelijk leven.
Ons economisch beleid is verbonden met de Regionale Economische Agenda (PDF, 309 KB), de Ruimtelijk Economische Strategie (PDF, 1,9 MB), de Provinciale Omgevingsvisie en het programma U Ned.
Data
De basis onder economisch beleid zijn analyses van feiten, cijfers en trends. Binnen de provincie zijn verschillende bronnen beschikbaar. Denk daarbij aan de monitor impact coronacrisis, informatie over de regionale arbeidsmarkt van ArbeidsmarktinZicht, maar ook aan ons eigen Provinciaal Arbeidsplaatsen Register. Het Integraal Bedrijventerreinen Informatiesysteem (IBIS) herbergt gegevens over alle bedrijventereinen en de Staat van Utrecht biedt informatie over het woon-, werk- en leefklimaat van de 26 gemeenten in de provincie Utrecht.
We willen data van veel partijen bundelen voor regionaal-economische monitoring. Analyse, interpretatie en het bieden van context zijn een essentiële schakel tussen cijfers en beleid. De provincie Utrecht versterkt daarom de inzet op data-analyse en interpretatie. Dit zorgt voor betere research in alle fasen van de beleidscyclus. We werken hiervoor regionaal en nationaal samen.
Downloads
- Focus op een vitale en duurzame economie 2020-2027, Economische visie provincie Utrecht, april 2020 (PDF, 15.22 MB)
- Regionale Economische Agenda 2020-2027 (PDF, 308.97 KB)
- Ruimtelijke Economische Strategie voor Utrecht (PDF, 1.78 MB)
- Economisch beeld Utrecht, flyer, september 2017 (PDF, 3.7 MB)
- Economisch beeld Utrecht, eindrapport, september 2017 (PDF, 15.43 MB)
- Arbeidsplaatsen en vestigingen gemeenten 2009-2019 (PDF, 3.33 MB)
Nieuws
Nieuwsoverzicht economie-
Vijfheerenlanden onder verscherpt preventief toezicht
De gemeente Vijfheerenlanden staat in 2021 onder verscherpt toezicht. Hierdoor moet zij voor bepaalde uitgaven toestemming vragen aan de provincie. -
Oudste wasserij van Amersfoort ontwikkelt nieuwste snufjes
Het wasgoed in de oudste wasserij in de regio Amersfoort, familiebedrijf Newasco, bevat een vernieuwende chip, zodat processen automatisch gaan. Newasco eigenaar Nieuwland, telg van de vijfde generatie, is in gesprek met de Regionale Ontwikkelings Maatschappij (ROM) voor steun: “Innoveren vind ik belangrijk, zo speel je in op nieuwe behoeften in de maatschappij en houd je je bedrijf gezond." -
Utrecht vraagt 2 miljard voor tram en trein
De provincie heeft samen met de stad en regio een aanvraag gedaan bij het Groeifonds voor ruim 2 miljard euro, voor een nieuw intercitystation en twee sneltramverbindingen. -
Impuls voor Utrechts bedrijventerrein Lage Weide
Met 16.000 mensen bij 900 bedrijven aan het werk is het Utrechtse bedrijventerrein Lage Weide belangrijk voor de werkgelegenheid en economie in onze regio. Hoe houd je het oudste bedrijventerrein van Nederland aantrekkelijk voor de huidige bedrijven én interessant voor nieuwe ondernemers? Hiervoor is de werkorganisatie Parkmanagement Lage Weide aan zet.