Het klimaat verandert. Doordat er steeds meer broeikasgassen (voornamelijk CO2) in de lucht komen, warmt de aarde op. De gevolgen daarvan raken iedereen. Met elkaar werken we aan een klimaatbestendige provincie met een duurzaam en betaalbaar energiesysteem voor onze alle inwoners. Waarbij onze ambitie is om zo spoedig mogelijk, maar in ieder geval uiterlijk 2050 klimaatneutraal te zijn (CO2-neutraal).
Dat doen we op verschillende manieren:
- Wij nemen het verminderen van broeikasgassen mee binnen al onze werkzaamheden en initiatieven. Wij zetten veranderingen in gang om zo spoedig mogelijk een klimaatneutrale provincie te zijn. Deze veranderingen raken onze manier van leven en alle inwoners en bedrijven. Ze zijn nodig om ervoor te zorgen dat Utrecht ook in de toekomst een groene, gezonde en veilige leefomgeving is. Meer informatie lees je op de webpagina van het programma Klimaat Centraal.
- In onze provincie besparen we energie en wekken we de energie die we nodig hebben zoveel mogelijk duurzaam op. Maar ook in andere sectoren, zoals en landbouw en industrie, nemen we maatregelen om de klimaatverandering tegen te gaan (klimaatmitigatie). Bij deze sectoren kijken we bijvoorbeeld of aanpassingen in de veeteelt of in productieprocessen zijn door te voeren om CO2 te reduceren.
- In onze provincie zijn we in 2050 bestand tegen de gevolgen van de klimaatverandering, zoals overstromingen, wateroverlast, droogte en hitte (klimaatadaptatie). We zoeken naar slimmere manieren van wonen, werken en bouwen. Dat biedt ook kansen om Utrecht groener, gezonder en vitaler te maken. Een provincie waarin het fijn leven is. Meer informatie is te vinden op de webpagina van het programma Klimaatadaptatie 2020-2023.
Energieneutraal Utrecht
- Aardwarmte (geothermie)
- Bedrijven en energie
- Energie-infrastructuur en netcongestie
- Energietransitie in de provincie Utrecht
- Inclusieve energietransitie
- Mobiliteit en energie
- Monitoring energietransitie
- Regionale Energie Strategieën (RES’en)
- Verduurzaming maatschappelijk vastgoed
- Windenergie
- Zonne-energie
Klimaatbestendig Utrecht
- Hittestress
- Klimaatadaptatie: naar een klimaatbestendig Utrecht
- Klimaatadaptief bouwen
- Klimaatportaal
- Klimaatstresstesten
- Landbouw en klimaatverandering
- Programma Klimaatadaptatie 2020-2023
- Samenwerken met de regio
- Servicepunten Groenblauwe schoolpleinen en Groene daken
- Subsidie klimaatadaptatie
- Toolkit hittestress
Samen verduurzamen
-
Wat kunt u zelf doen?
Wat kunt u als inwoner/huiseigenaar zelf doen om uw huis te verduurzamen en klaar te maken voor de toekomst? Wilt u meer wooncomfort, lagere energielasten, waardebehoud– of vermeerdering van uw woning en een steentje bijdragen aan het milieu? En weet u al hoe uw huis op termijn aardgasvrij wordt? Hier vindt u wat u nu al kan doen om uw huis te verduurzamen en welke financiering of subsidies hiervoor beschikbaar zijn.
-
Website voor samenwerkingspartners
In de energietransitie werkt de provincie intensief samen met gemeenten, het Rijk, bedrijven en andere organisaties. Speciaal voor hem is er een website met informatie over subsidies, de ondersteuning die we bieden, praktijkvoorbeelden en andere praktische informatie.
Nieuws
Nieuwsoverzicht Energie en klimaat-
Meer plannen voor wind- en zonne-energie, maar nog niet voldoende
De provincie Utrecht werkt met gemeenten aan duurzame energie, zoals wind- en zonne-energie, om in 2030 2,4 TWh op te wekken. Gemeenten liggen op koers, maar extra windplannen zijn nodig om ervoor te zorgen dat er in 2030 voldoende duurzame stroom wordt opgewekt. -
Studenten aan het roer: verduurzaming van zeilvereniging U.S. Histos
De Oude Buis is het 100 jaar oude verenigingsschip van U.S. Histos. Deze studentenzeilvereniging is actief bezig met verduurzaming. Ook het schip is onder handen genomen. -
38000 huiseigenaren komen in aanmerking voor isolatiemaatregelen
Woningeigenaren in 14 Utrechtse gemeenten kunnen in september gratis of tegen een vergoeding energiebesparende maatregelen laten uitvoeren. Het EDC coördineert dit, met als doel de energietransitie te versnellen en betaalbaar te maken.
Contact
Stef Meijs, Programmamanager Klimaatadaptatie
Telefoon: 06 40 88 14 17
E-mail: klimaatadaptatie@provincie-utrecht.nl
Vicky Sassen, Programmamanager Energietransitie
Telefoon: 06 21 12 45 57
E-mail: energietransitie@provincie-utrecht.nl
Saskia Kemperman, Programmamanager Klimaat Centraal
Telefoon: 06 18 30 06 15
E-mail: klimaatcentraal@provincie-utrecht.nl
Drawdown Europe Research Association (DERA)
Drawdown Europe Research Association (DERA) heeft 19 kansrijke klimaatoplossingen geïdentificeerd. Gezien de externe blik en methodiek van DERA, kunnen deze verschillen van de huidige koers en bevindingen van de provincie.