Het klimaat verandert. Doordat er steeds meer broeikasgassen (voornamelijk CO2) in de lucht komen, warmt de aarde op. De gevolgen daarvan raken iedereen. We krijgen meer te maken met hevige neerslag en overstromingen, met hittestress en perioden van droogte. Samen moeten we aan de slag om te zorgen voor een gezonde en veilige leefomgeving, ook voor toekomstige generaties. Daarom wil de provincie Utrecht zo spoedig mogelijk, maar in ieder geval uiterlijk 2050 klimaatneutraal én klimaatbestendig te zijn.
Dat doen we op verschillende manieren:
- Binnen al onze werkzaamheden en initiatieven streven we naar minder broeikasgassen. Wij zetten veranderingen in gang om zo spoedig mogelijk een klimaatneutrale provincie te zijn. Lees meer over hoe de provincie Utrecht naar netto 0 gaat.
- Samen met onze inwoners zorgen we ervoor dat onze leefomgeving in 2050 bestand is tegen de gevolgen van de klimaatverandering, zoals overstromingen, wateroverlast, droogte en hitte. Dat biedt ook kansen om Utrecht groener, gezonder en vitaler te maken. Lees meer over het programma Klimaatadaptatie.
- We zorgen voor voldoende, betaalbare, betrouwbare en schone energie voor onze inwoners en ondernemers. Het liefst op zo'n manier dat de omgeving ervan profiteert. We ondersteunen gemeenten bij het verduurzamen en isoleren van woningen, en bedrijven en maatschappelijke instellingen bij het verduurzamen van hun vastgoed. Ook zetten we ons in voor schone mobiliteit en subsidiëren we duurzame en innovatieve initiatieven. Daarnaast maken we een visie op het Utrechtse energiesysteem van de toekomst. Topprioriteit heeft het beperken van netcongestie: de overbelasting van het elektriciteitsnet. Kijk voor meer informatie op Energietransitie in de provincie Utrecht | provincie Utrecht (provincie-utrecht.nl).
Uitgelicht
-
Zelf uw huis verduurzamen
Wat kunt u als inwoner/huiseigenaar zelf doen om uw huis te verduurzamen en klaar te maken voor de toekomst? Wilt u meer wooncomfort, lagere energielasten, waardebehoud– of vermeerdering van uw woning en een steentje bijdragen aan het milieu? Lees wat u nu al kunt doen om uw huis te verduurzamen en welke financiering of subsidies hiervoor beschikbaar zijn.
-
Stimulans voor klimaatadaptatie in stad en dorp
Het is belangrijk om samen te werken aan het groen en gezond inrichten van de provincie. En ons aan te passen aan weersextremen. Met de subsidieregeling klimaatbestendige, groene en gezonde steden en dorpen stimuleert de provincie Utrecht projecten die helpen de omgeving klimaatbestendiger in te richten. Aanvragers kunnen bijvoorbeeld gemeenten, corporaties, maatschappelijke organisaties en bedrijven zijn.
-
Zo werkt de provincie aan klimaatdoelen
Wat kunnen we doen om klimaatverandering tegen te gaan? Dat is een vraag die ons steeds meer bezig houdt. Een van de doelen in het coalitieakkoord is om onze uitstoot flink terug te brengen. Klimaatbeleid is dus een opgave waarmee de coalitie de komende jaren voor de provincie Utrecht aan de slag gaat. Maar de klimaatopgave vraagt ook om een kritische blik. Doen we genoeg?
Contact
Stef Meijs, Programmamanager Klimaatadaptatie
Telefoon: 06 40 88 14 17
E-mail: klimaatadaptatie@provincie-utrecht.nl
Vicky Sassen, Programmamanager Energietransitie
Telefoon: 06 21 12 45 57
E-mail: energietransitie@provincie-utrecht.nl
Saskia Kemperman, Programmamanager Klimaat Centraal
Telefoon: 06 18 30 06 15
E-mail: klimaatcentraal@provincie-utrecht.nl