Energie en klimaat

Het klimaat verandert. Doordat er steeds meer broeikasgassen (voornamelijk CO2) in de lucht komen, warmt de aarde op. De gevolgen daarvan raken iedereen. Met elkaar werken we aan een klimaatbestendige provincie met een duurzaam en betaalbaar energiesysteem voor onze alle inwoners. Waarbij onze ambitie is om zo spoedig mogelijk, maar in ieder geval uiterlijk 2050 klimaatneutraal te zijn (CO2-neutraal).

Dat doen we op verschillende manieren:

  • Wij nemen het verminderen van broeikasgassen mee binnen al onze werkzaamheden en initiatieven. Wij zetten veranderingen in gang om zo spoedig mogelijk een klimaatneutrale provincie te zijn. Deze veranderingen raken onze manier van leven en alle inwoners en bedrijven. Ze zijn nodig om ervoor te zorgen dat Utrecht ook in de toekomst een groene, gezonde en veilige leefomgeving is. Meer informatie lees je op de webpagina van het programma Klimaat Centraal.
  • In onze provincie besparen we energie en wekken we de energie die we nodig hebben zoveel mogelijk duurzaam op. Maar ook in andere sectoren, zoals en landbouw en industrie, nemen we maatregelen om de klimaatverandering tegen te gaan (klimaatmitigatie). Bij deze sectoren kijken we bijvoorbeeld of aanpassingen in de veeteelt of in productieprocessen zijn door te voeren om CO2 te reduceren.
  • In onze provincie zijn we in 2050 bestand tegen de gevolgen van de klimaatverandering, zoals overstromingen, wateroverlast, droogte en hitte (klimaatadaptatie). We zoeken naar slimmere manieren van wonen, werken en bouwen. Dat biedt ook kansen om Utrecht groener, gezonder en vitaler te maken. Een provincie waarin het fijn leven is. Meer informatie is te vinden op de webpagina van het programma Klimaatadaptatie 2020-2023.

Samen verduurzamen

  • Wat kunt u zelf doen?

    Wat kunt u als inwoner/huiseigenaar zelf doen om uw huis te verduurzamen en klaar te maken voor de toekomst? Wilt u meer wooncomfort, lagere energielasten, waardebehoud– of vermeerdering van uw woning en een steentje bijdragen aan het milieu? En weet u al hoe uw huis op termijn aardgasvrij wordt? Hier vindt u wat u nu al kan doen om uw huis te verduurzamen en welke financiering of subsidies hiervoor beschikbaar zijn.

Nieuws

Nieuwsoverzicht Energie en klimaat
Nieuwsoverzicht Energie en klimaat

Contact

Stef Meijs, Programmamanager Klimaatadaptatie
Telefoon: 06 40 88 14 17
E-mail: klimaatadaptatie@provincie-utrecht.nl

Vicky Sassen, Programmamanager Energietransitie
Telefoon: 06 21 12 45 57
E-mail: energietransitie@provincie-utrecht.nl

Saskia Kemperman, Programmamanager Klimaat Centraal
Telefoon: 06 18 30 06 15
E-mail: klimaatcentraal@provincie-utrecht.nl

Drawdown Europe Research Association (DERA)

Drawdown Europe Research Association (DERA) heeft 19 kansrijke klimaatoplossingen geïdentificeerd. Gezien de externe blik en methodiek van DERA, kunnen deze verschillen van de huidige koers en bevindingen van de provincie.