Energie en klimaat

Het klimaat verandert. Doordat er steeds meer CO2 in de lucht komt, warmt de aarde op. De gevolgen daarvan raken iedereen. Daarom werken we samen met inwoners en partners aan het oplossen van klimaatproblemen. Dat doen we op twee manieren.

 • In onze provincie besparen we energie en wekken we de energie die we nodig hebben zoveel mogelijk duurzaam op. Zo beperken we de CO2-uitstoot en gaan we klimaatverandering tegen (klimaatmitigatie). Onze ambitie is om z.s.m. maar uiterlijk 2050 CO2-neutraal te zijn, met een duurzaam en betaalbaar energiesysteem voor alle inwoners.
 • Tegelijkertijd gaan we op weg naar een klimaatbestendig Utrecht. Dat betekent dat we we onze provincie zo inrichten dat deze in 2050 bestand is tegen de gevolgen van de klimaatverandering, zoals overstromingen, wateroverlast, droogte en hitte (klimaatadaptatie).We zoeken naar slimmere manieren van wonen, werken en bouwen. Dat biedt ook kansen om Utrecht groener, gezonder en vitaler te maken. Een provincie waarin het fijn leven is.

Samen verduurzamen

Snel naar

 • Wat kunt u zelf doen?

  Wat kunt u als inwoner/huiseigenaar zelf doen om uw huis te verduurzamen en klaar te maken voor de toekomst? Wilt u meer wooncomfort, lagere energielasten, waardebehoud– of vermeerdering van uw woning en een steentje bijdragen aan het milieu? En weet u al hoe uw huis op termijn aardgasvrij wordt? Hier vindt u wat u nu al kan doen om uw huis te verduurzamen en welke financiering of subsidies hiervoor beschikbaar zijn.

  Groen blad in lamp
 • Energiewerkplaats

  De Energiewerkplaats Utrecht is dé online community van professionals die werken aan de Utrechtse energietransitie. Hier kunnen bedrijven, gemeenten, woningbouwcorporaties en andere professionals met elkaar samen werken en van elkaars kennis en kunde gebruik maken.

  Energie werkplaats

Nieuws

Meer nieuws
Meer nieuws

Contact

Stef Meijs, Programmamanager Klimaatadaptatie
Telefoon: 06 40 88 14 17
E-mail: klimaatadaptatie@provincie-utrecht.nl