De provincie streeft naar een circulaire samenleving in 2050: een samenleving waarin we zuinig omgaan met onze grondstoffen en inzetten op het hergebruik van grondstoffen en het verminderen van afval. Vanuit verschillende beleidsvelden dragen wij als provincie bij aan dit doel.
Circulaire samenleving
Het gebruik van grondstoffen neemt wereldwijd toe. Dit beschadigt de bodem, natuur en zoetwatervoorraad. Niet alleen in Utrecht, maar overal ter wereld. Het draagt bij aan de duurzaamheidsproblemen van nu, zoals Co2-uitstoot. Een circulaire samenleving helpt om dit te verbeteren.
Een circulaire samenleving is meer dan een circulaire economie: het gaat niet alleen om bedrijvigheid, maar om het anders inrichten van een hele maatschappij. Het gaat om gedrag, de directe leefomgeving, om onze manier van leven.
In een circulaire samenleving wordt de aarde niet uitgeput, materialen en spullen blijven zo lang mogelijk in gebruik en als dat niet meer kan worden ze hoogwaardig hergebruikt. Nieuwe spullen worden gemaakt van bestaande materialen, aangevuld met natuurlijke grondstoffen. Het is een samenleving waarin mensen leven binnen de grenzen die de aarde aankan.
Beleidsvisie
Het achterliggende doel van dit beleid is: het welzijn van de provincie Utrecht te vergroten, zowel nu als in de toekomst. Dit wordt ook wel ‘brede welvaart’ genoemd. De provincie heeft drie hoofdambities opgesteld in de beleidsvisie Circulaire Samenleving 2050:
- Minder milieudruk: de impact op het milieu door onze levensstijl en consumptie wordt beperkt.
- Meer leveringszekerheid: bedrijven en consumenten worden minder afhankelijk van grondstoffen door opnieuw te gebruiken.
- Een toekomstgerichte regionale economie: de regionale economie wordt voorbereid op de toekomst door rekening te houden met de schaarste van grondstoffen.
Met deze beleidsvisie wil de provincie ervoor zorgen dat we duurzaam omgaan met grondstoffen, zodat we de aarde niet uitputten en voorbereid zijn op de veranderende wereld.
Overige circulaire partners
Er zijn veel circulaire partners die nauw betrokken zijn bij bovenstaande netwerken.
Nieuws
Nieuwsoverzicht Energie en klimaat-
Proef met netbewuste woningbouw: innovatieve oplossingen moeten vertraging door vol stroomnet voorkomen
Provincie Utrecht, het ministerie van VRO en andere partijen, zoals Netbeheerders, Bouwend Nederland en Neprom, hebben afspraken gemaakt over netbewuste nieuwbouw woningen. -
Drie Utrechtse bedrijventerreinen voorbeeld voor vergroening, klimaatadaptatie en innovatie
Transformatie van versteende grijze bedrijventerreinen naar groene, gezonde en aantrekkelijke werklocaties gaat van start. -
Sneller meebewegen met klimaatverandering: nieuw programma klimaatadaptatie
In het tweede Uitvoeringsprogramma Klimaatadaptie ligt de nadruk op het beter en sneller weerbaar maken van de provincie tegen weersextremen als langdurige hitte, droogte en wateroverlast.
Contactgegevens
Voor vragen over circulaire samenleving van de provincie Utrecht u contact opnemen met team Circulaire samenleving, via circulair@provincie-utrecht.nl.
Circulaire economie
Het rijksbrede programma Circulaire economie ‘Nederland circulair in 2050’ richt zich op de ontwikkeling en realisatie van een circulaire economie voor 2050. Voor meer informatie over en voor ondernemers en bedrijven vindt u meer informatie op de webpagina over circulaire economie.