Op deze pagina vindt u een overzicht van stukken die ter inzage liggen bij de provincie. U kunt de plannen bekijken en erop reageren.
Het Ontwerp Provinciaal Programma Wonen en Werken 2023 en het bijbehorende milieueffectrapport liggen vanaf woensdag 1 maart 2023 tot en met dinsdag 11 april 2023 ter inzage. Wilt u de papieren versie in het Huis voor de provincie inzien, kunt u hiervoor een afspraak inplannen via: programmawonenwerken@provincie-utrecht.nl.
Het Ontwerp Provinciaal Programma Wonen en Werken 2023 (PPWW23) en het bijbehorende milieueffectrapport (PlanMER) zijn op 21 februari 2023 door Gedeputeerde Staten vastgesteld. Het ontwerp is een uitwerking van de provinciale omgevingsvisie en geeft inzicht in hoeveel woningen er waar kunnen worden gebouwd en hoeveel ruimte er is voor bedrijventerreinen. De stukken liggen 6 weken ter inzage. Medio 2023 zullen Gedeputeerde Staten de definitieve versie van het Provinciaal Programma Wonen en Werken 2023 vaststellen.
- Ontwerp Provinciaal Programma Wonen en Werken 2023
Zienswijze indienen
Een zienswijze indienen is mogelijk met ingang van woensdag 1 maart 2023 tot en met dinsdag 11 april 2023. Dit kan op verschillende manieren. Formuleer zienswijze(n) zo beknopt en concreet mogelijk. Wilt u ook aangeven om welk(e) document, hoofdstuk(ken) of onderwerp(en) het gaat:
- Digitaal via een 'zienswijze-formulier'
Het formulier kunt u gebruiken voor het Ontwerp Provinciaal Programma Wonen en Werken 2023 en het bijbehorende milieueffectrapport. - Via een e-mail
Stuur uw zienswijze naar: programmawonenwerken@provincie-utrecht.nl. Vermeld bij uw zienswijze: Uw aanhef, Voorletter(s), Achternaam, Adres, Postcode en woonplaats en E-mailadres - Schriftelijk via een brief, richt uw brief aan:
Gedeputeerde Staten
t.a.v. Ontwerp Provinciaal Programma Wonen en Werken 2023, mw. L. Overweg
Postbus 80300
3508TH Utrecht
Vermeld bij uw zienswijze: Uw aanhef, Voorletter(s), Achternaam, Adres, Postcode en woonplaats en E-mailadres - Mondeling op de hoorzitting
Wilt u niet digitaal of schriftelijk reageren, de mogelijkheid bestaat om dit mondeling te doen. U kunt hierbij niet in gesprek gaan met Gedeputeerde Staten. Om hiervoor een afspraak te maken, kunt u terecht, via e-mail: programmawonenwerken@provincie-utrecht.nl of telefonisch: 06 - 11 56 81 08.
Alle zienswijzen worden met een reactie van de provincie opgenomen in een Nota van Beantwoording. Gedeputeerde Staten betrekken de Nota van Beantwoording bij de besluitvorming over het definitieve provinciaal programma. Deze besluitvorming is gepland medio 2023. De indieners van zienswijzen ontvangen daarover bericht.
Meer informatie?
Heeft u over deze bekendmaking nog vragen, kun u die stellen via: programmawonenwerken@provincie-utrecht.nl. U ontvangt zo spoedig mogelijk antwoord.
Inspraak Ontwerpbesluit tot Wijziging van het Natuurbeheerplan 2023 provincie Utrecht
Het Ontwerpbesluit tot wijziging van het Natuurbeheerplan 2023 provincie Utrecht, Documentnummer UTPS-522568655-22090, ligt van 31 maart tot en met 12 mei gedurende zes weken ter inzage. Hiermee start de formele inspraak en kunt u een zienswijze indienen. Op 21 maart 2023 hebben Gedeputeerde Staten het Ontwerpbesluit tot wijziging van het Natuurbeheerplan 2023 vastgesteld. Voor de vaststelling van het wijzigingsbesluit wordt de procedure voor inspraak doorlopen die is geregeld in Afdeling 3.4 van de Algemene Wet Bestuursrecht.
Zienswijzen indienen
Gedurende de terinzagelegging kan eenieder zijn of haar zienswijzen op dit besluit indienen. Dit kan op één van de volgende wijzen.
- Schriftelijk: aan Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht, Postbus 80300, 3508 TH Utrecht, onder vermelding van Zienswijze Ontwerpbesluit tot wijziging van het Natuurbeheerplan 2023.
- Mondeling: via telefoonnummer 030 258 90 96, op werkdagen tussen 9.00-17.00 uur. Wilt u een mondelinge zienswijze indienen? Belt u dan eerst voor een telefonische of persoonlijke afspraak, zodat uw zienswijze correct opgeschreven kan worden.
- Digitaal: via de pagina ‘Digitale zienswijze indienen’ op de website van de provincie Utrecht: Digitaal zienswijze indienen.
Inspraak
Belanghebbenden kunnen gedurende de zienswijze-termijn van zes weken zienswijzen indienen tegen het ontwerpbesluit. Het Ontwerpbesluit tot wijziging van Natuurbeheerplan 2023 betreft een partiële wijziging van het Natuurbeheerplan 2023. Een zienswijze kan alleen worden ingediend tegen de gewijzigde onderdelen in de tekst en de kaarten. De onderdelen van de tekst en de kaarten die niet zijn gewijzigd ten opzichte van het vastgestelde Natuurbeheerplan 2023, zijn onherroepelijk en daarom niet vatbaar voor inspraak.
Kaarten natuurbeheerplan
Natuurbeheerplan, downloads
- Ontwerpbesluit tot wijziging Natuurbeheerplan 2023 (Pdf 265.85 KB)
- Ontwerp Natuurbeheerplan 2024 (Pdf 2.79 MB)
- Natuurbeheerplan 2023 Bijlage 1 Gebiedsbeschrijvingen (Pdf 408.62 KB)
INFORMATIE
Voor nadere inlichtingen kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met Het Steunpunt Natuur van het team Natuur en Landbouw van de provincie Utrecht, per e-mail: natuurbeheerplan@provincie-utrecht.nl of telefoonnummer 030 258 90 96 (bij voorkeur per email).
Gedeputeerde Staten van Utrecht maken bekend dat ze, op verzoek van TenneT en in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de gemeente Stichtse Vecht, een provinciaal inpassingsplan voorbereid. Het betreft de uitbreiding van het hoogspanningsstation Breukelen-Kortrijk, gelegen in de gemeente Stichtse Vecht. Met deze kennisgeving, voldoet Gedeputeerde Staten aan het artikel 1.3.1. van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro)
Provincie Utrecht vindt het belangrijk dat duurzame energie aan alle inwoners wordt geleverd. Op dit moment is er netcongestie. De nationale netbeheerder TenneT investeert de komende jaren fors in het uitbreiden van het elektriciteitsnetwerk in Nederland. Eén van de belangrijkste locaties is de uitbreiding van het hoogspanningsstation Breukelen-Kortrijk. Zonder uitbreiding van dit station kan de leveringszekerheid van elektriciteit in de hele provincie Utrecht en directe omgeving niet worden gewaarborgd. Ook kunnen nieuwe woningen en bedrijven niet op het elektriciteitsnet worden aangesloten.
Waarom is dit plan nodig?
De uitbreiding van het hoogspanningsstation Breukelen-Kortrijk is cruciaal voor de energievoorziening in de provincie Utrecht. Daarnaast is het hoogspanningsstation randvoorwaardelijk voor de andere uitbreidingen van de energienetwerken in de regio. Daarom hebben Provinciale Staten op 14 december 2022 besloten om aan het verzoek van TenneT te voldoen. Het hoogspanningsstation Breukelen-Kortrijk is aangemerkt als bovenlokaal provinciaal belang en hiermee wordt het mogelijk om de uitbreiding planologisch mogelijk te maken.
https://www.officielebekendmakingen.nl/prb-2023-3782.html
Inpassingsplan en participatie
Om de uitbreiding van het hoogspanningsstation ruimtelijk in te passen zijn wij als provincie voornemens om een provinciaal inpassingsplan vast te gaan stellen. Het inpassingsplan wordt door de nationale netbeheerder TenneT als aanvrager, opgesteld. Hiervoor worden twee stappen doorlopen.
- De voorkeurslocatie waar het station uitgebreid kan worden, wordt met omwonenden en belanghebbenden besproken. Hierbij worden verschillende alternatieve en kansrijke oplossingen bekeken van waaruit uiteindelijke de voorkeurslocatie voor de uitbreiding wordt bepaald.
- Het ontwerp en de inrichting van het gebied (landschappelijke inpassing) wordt met omwonenden en belanghebbenden verder uitgewerkt en opgenomen in het provinciale inpassingsplan.
In het participatieplan staan de uitgangspunten voor participatie en communicatiemomenten beschreven. Ook staat vermeld wie, wanneer en hoe bij het onderzoek naar uitwerking van de voorkeurslocatie met een landschappelijke inpassing wordt betrokken om tot het inpassingsplan te komen. De 1e inloopavond is op 13 april 2023. Voor meer informatie verwijzen wij naar de website www.tennet.eu/breukelen-kortrijk.
Welke procedure wordt gevolgd?
Voor de uitbreiding van het bestaande hoogspanningsstation Breukelen-Kortrijk wordt de planologische procedure van de Wet ruimtelijke ordening gevolgd. Deze kennisgeving betreft de bekendmaking van het voornemen om een provinciaal inpassingsplan op te stellen. Op dit moment liggen er nog geen stukken ter inzage. Naar verwachting zal er eind 2023 een ontwerp-inpassingsplan (na de eerste twee participatiestappen die hierboven genoemd zijn) ter inzage worden gelegd. Daarvoor wordt opnieuw een aankondiging gedaan. Op die stukken is het mogelijk een zienswijze in te dienen.
Op 1 januari 2024 treedt de Omgevingswet in werking. Als er vóór dit tijdstip geen ontwerp-inpassingsplan ter inzage is gelegd zullen de instrumenten en bijbehorende procedures van de Omgevingswet van kracht worden. Met het participatieplan spelen Gedeputeerde Staten in op de aanstaande inwerkingtreding van de Omgevingswet. Daarmee willen Gedeputeerde Staten voorkomen dat er procedurestappen ontbreken op het moment dat de Omgevingswet in werking treedt. Verder dragen deze procedurestappen bij aan een zorgvuldige voorbereiding van besluiten die het proces ook ten goede komen als uiteindelijk toch nog moeten worden gewerkt met instrumenten onder de Omgevingswet.
Of er een planMER noodzakelijk is voor het op te stellen inpassingsplan wordt nog onderzocht. Mocht dit nodig zijn dan zal daarover een aparte bekendmaking plaatsvinden. Ook hier zullen de wettelijke procedures doorlopen worden.
Waar kan ik meer informatie vinden?
Voor meer informatie over deze kennisgeving kunt u mailen naar m.van.gessel@provincie-utrecht.nl. Meer informatie over de energietransitie, windenergie of de regionale energie strategie is te vinden via www.provincie-utrecht.nl/energie-en-klimaat.
Het participatieplan is digitaal te raadplegen via www.tennet.eu/breukelen-kortrijk.