De provincie Utrecht wil in 2050 klimaatbestendig en waterveilig zijn. We nemen daarom maatregelen tegen wateroverlast, overstromingen, droogte en hitte. Dat heet klimaatadaptatie: aanpassen aan het klimaat. We werken daarin samen met de waterschappen, gemeenten en andere partners in de regio.
Klimaatadaptatie biedt kansen om van Utrecht een veilige, vitale, gezonde en mooie provincie te maken.
Nieuws
Meer nieuws over klimaatadaptatie-
Tuincoaches vergroenen tuinen in Leusden
De tuincoaches van Groen Leusden maken buitenruimtes groener, gezonder en klimaatbestendiger. De provincie Utrecht steunt het initiatief om zo voor meer biodiversiteit te zorgen. -
De belevingstuin van de kleine bron: waar natuur, welzijn en klimaat samenkomen
De belevingstuin van de kleine bron biedt ernstig zieke en beperkte kinderen een unieke natuurervaring. Initiatiefnemer, Lonneke van Asseldonk, vertelt hoe dit groene initiatief niet alleen het welzijn van de kinderen bevordert, maar ook helpt bij aanpassing aan klimaatextremen. -
Green Deal getekend voor groene bedrijventerreinen
In een groene omgeving werk je prettiger en efficiënter. Vanuit die wetenschap tekende gedeputeerde André van Schie de Green Deal om Utrechtse bedrijventerreinen te vergroenen en klimaatbestendig te maken.
Eindrapportage programma klimaatadaptatie
Van 2020 tot 2023 heeft de provincie Utrecht flinke eerste stappen gezet om problemen die we in Utrecht tegenkomen door het veranderende klimaat tegen te gaan. Dat is terug te lezen in de eindrapportage klimaatadaptatie: een document waarin breed verslag wordt gedaan van de risico’s die door klimaatverandering ontstaan én de oplossingen die voorhanden zijn.
Infographic klimaatadaptatie
Hitte, droogte, wateroverlast en overstromingen; klimaatadaptatie houdt in dat we onze omgeving én ons gedrag aanpassen aan het veranderende klimaat.
Wat doet de provincie rondom klimaatadaptatie? Bekijk het in de infographic (pdf).
Duurzame Daken Kansenkaart Provincie Utrecht
Op de Duurzame Daken Kansenkaart kunt u eenvoudig zien of uw dak geschikt is als groen dak, voor zonnepanelen of wellicht voor waterberging. U krijgt advies over de verschillende mogelijkheden en meer informatie over de kosten, eventuele subsidies en over vergunningen. De provincie Utrecht combineerde informatie als de helling van het dak, ligging van het pand, bouwjaar en eventuele monumentale status.
Samenwerking met onze partners
Aanpassen aan klimaatverandering, oftewel klimaatadaptatie, dat doe je samen! Onze belangrijkste partners zijn de werkregio’s, de waterschappen en de veiligheidsregio’s in Utrecht. Omdat klimaatadaptatie op ieder beleidsterrein een rol speelt, zijn er nog veel meer partijen met wie we samenwerken. Denk aan woningcorporaties, bedrijven, netwerkbeheerders en bewonersorganisaties.
Contact
Heeft u vragen over hoe de provincie zich aanpast aan klimaatverandering? Neem dan contact op met het programmateam Klimaatadaptatie, via klimaatadaptatie@provincie-utrecht.nl.
Provinciale initiatieven
Downloads
- Voortgangsrapportage Programma Klimaatadaptatie maart-2022.pdf (pdf, 14.93 MB)
- Afspraken Klimaatadaptief Bouwen Utrecht (pdf, 6.56 MB)
- Klimaatadaptatie en de gebouwde omgeving - samenwerking Rijk en samenwerkende regio’s.pdf (pdf, 237.78 kB)
- Samen verder versnellen naar klimaatrobuuste gebouwde leefomgeving.pdf (pdf, 164.35 kB)
- Programma klimaatadaptatie 2020-2023 provincie Utrecht, mei 2020 (pdf, 6.45 MB)
- Verslag bijeenkomst 'Wat is een aangename koele plek', 17 mei 2021 (pdf, 650.2 kB)
- Voortgangsnotitie Programma Klimaatadaptatie Provincie Utrecht, 19 mei 2021 (pdf, 797.25 kB)
- Verslag bijeenkomst 'Aan de slag met lokale hitteplannen', 12 april 2021 (pdf, 278.87 kB)