Het aantal inwoners in de provincie Utrecht groeit sterk. Dat geeft uitdagingen voor het behouden van een gezonde leefomgeving met voldoende groen en biodiversiteit. Ook hebben inwoners steeds meer last van de effecten van het veranderende klimaat. Flinke regenbuien zorgen voor wateroverlast, soms binnen korte tijd gevolgd door langdurige droogte en lange periodes met extreme hitte.
Het is belangrijk om samen met elkaar te werken aan het groen en gezond inrichten van de provincie. En ons aan te passen aan weersextremen. Met de subsidieregeling klimaatbestendige, groene en gezonde steden en dorpen stimuleert de provincie Utrecht projecten die helpen de omgeving klimaatbestendiger in te richten. Aanvragers kunnen bijvoorbeeld gemeenten, corporaties, maatschappelijke organisaties en bedrijven zijn.
Subsidieregeling klimaatbestendige, groene en gezonde steden en dorpen
De provincie ondersteunt met deze subsidieregeling 3 hoofddoelen: klimaatadaptatie, gezondheid en biodiversiteit. Tot en met 2024 kon u subsidie aanvragen voor de volgende activiteiten:
- De voorbereiding en/of aanleg van een groenblauw schoolplein
- De voorbereiding en/of aanleg van een hoogwaardig groen dak
- Overige activiteiten, zoals:
- ingrepen in de fysieke leefomgeving, bijvoorbeeld het klimaatbestendig maken van een plein
- stimuleren van gedragsverandering bij inwoners, bedrijven en organisaties, bijvoorbeeld het opzetten van een bewustwordingscampagne of het opstellen van een lokaal hitteplan
- bevorderen van betrokkenheid, kennis, draagvlak en beleving van inwoners en/of bedrijven, ondernemers of maatschappelijke organisaties
- onderzoeken en ontwikkelen van innovaties binnen de woon-werkomgeving.
Meer informatie over deze subsidie: Groene, gezonde en klimaatbestendige steden en dorpen
Voorbeelden
-
'Groenblauw' schoolplein De Wilgenhoek in Leerdam
Van een saai, grijs en betegeld schoolplein naar een groene oase met een speelheuvel, een glijbaan en bosbessen- en frambozenstruiken. Dankzij de subsidieregeling van de provincie Utrecht maakte basisschool De Wilgenhoek hun schoolplein groen en klimaatvriendelijk.
-
De straat vergroenen samen met de buren
Tijdens het Boomspiegelfeest in 2022 zijn in de provincie Utrecht maar liefst 570 boomspiegels vergroend. "Groene boomspiegels zijn goed voor de boom, want de plantjes houden vocht vast, én goed voor de biodiversiteit. Samen bloemen planten en onderhouden bevordert de verbinding tussen bewoners en de veiligheid in de straat."
-
Een vitaminetuin voor basisschool De Kameleon
Hoe breng je kinderen liefde voor de natuur en kennis over gezonde voeding bij? Door hen te leren moestuinieren! Leerlingen van basisschool de Kameleon in Den Dolder plantten een voedselbosje, gefinancierd via de subsidieregeling van de provincie Utrecht (categorie 'overig').