Klimaatbestendige, natuurinclusieve en gezonde wijken

Laatst bijgewerkt:

De provincie Utrecht heeft de ambitie dat alle inwoners in 2050 kunnen wonen in een natuurinclusieve, gezonde en klimaatbestendige buurt. Dat wil zeggen: een wijk die aangepast is aan extreem weer, waar natuur overal een plek krijgt en waar mensen graag buiten actief zijn. Om gemeenten te helpen hiermee heeft de provincie de aanpak klimaatbestendige, natuurinclusieve en gezonde wijken.

Bij het aanpakken van een wijk komt veel kijken en er zijn veel verschillende disciplines en domeinen bij betrokken. Er zijn nog weinig standaarden, regels en gewoontes bij klimaatadaptatie en het stimuleren van biodiversiteit. Of er zijn regels, afspraken en beleid die belemmerend werken. 

Hierdoor wordt groot onderhoud van buurten, zoals het vervangen van de riolering, vaak nog niet of onvoldoende integraal aangepakt. Terwijl alles wat nu in de openbare ruimte aangepakt wordt er in 2050 nog ligt. Daarbij komt ook dat volgens de EU-herstelverordening er tot 2031 geen nettoverlies aan stedelijke groen mag zijn en dat er vanaf 2031 een toenemende trend moet zijn in de oppervlakte stedelijke groene ruimte en boomkroonbedekking. Als we willen dat wijken in 2050 klimaatbestendig en voldoende groen zijn, dan moeten we dus nu aan de slag. 

Leren samen met gemeenten

In de aanpak wijken zoekt de provincie samen met gemeenten uit hoe we het realiseren van deze wijken kunnen versnellen. We inventariseren waar gemeenten tegenaan lopen, welke oplossingen er zijn en wat de provincie daarin kan betekenen. 

Elk jaar sluit een nieuwe groep gemeenten aan. De goede voorbeelden en leerpunten delen we. Omdat we steeds voortbouwen op eerdere lessen kunnen we binnen de aanpak wijken steeds sneller werken. Einddoel is dat alle 26 Utrechtse gemeenten in 2028 minimaal één wijk of buurt toekomstbestendig hebben gemaakt. 

Cover van de Lessenbundel wijkaanpak klimaatbestendige natuurinclusieve en gezonde wijken

Geleerde lessen

De aanpak wijken is gestart in september 2023. De lessen van de eerste groep gemeenten is gedeeld in de Lessenbundel met de eerste lessen uit de aanpak voor klimaatbestendige, natuurinclusieve en gezonde wijken (november 2024). 
 

Heeft uw gemeente interesse om mee te doen aan het vervolg van deze aanpak? Lees meer over ons aanbod in het factsheet over de aanpak wijken. Of neem contact op via klimaatadaptatie@provincie-utrecht.nl

Bestaande wijken

Deze aanpak wijken richt zich alleen op bestaande wijken, specifiek op het proces van renovatie van wijken en de mensen die daarbij betrokken zijn. Het toekomstbestendig maken van nieuwbouwwijken wordt via een andere weg aangepakt. 

Meer informatie

De aanpak Klimaatbestendige, natuurinclusieve en gezonde wijken is een samenwerking tussen het Programma Klimaatadaptatie, Aanpak Biodiversiteit in Stad en Dorp en het Programma Gezond en Veilig

Lees meer over de ervaringen van de gemeente Vijfheerenlanden en de gemeente Houten die deelnamen aan de eerste ronde van de aanpak toekomstbestendige wijken.