Met natuurinclusief bouwen wordt bij nieuwbouw en renovaties vanaf het eerste moment met een “groene bril” gekeken naar het ontwerp en de plannen. Hierdoor is veel ecologische winst te behalen. Zónder de extra kosten die het achteraf nog aanbrengen van maatregelen met zich meebrengt. Het gaat hierbij om gebouwen en openbare ruimte, om zowel de aanleg als het beheer.
Door de natuur vanaf het begin onderdeel te maken van ruimtelijke projecten, kan de biodiversiteit in de omgeving behouden blijven of sterker nog: verbeterd worden! Deren en planten kunnen een plek krijgen met relatief eenvoudige maatregelen. Denk aan nesten voor vogels, groene daken of wadi's. En sluit aan op de groen- en waterstructuren in de omgeving, zodat er voldoende leefgebied ontstaat voor de dieren.
Natuurinclusief bouwen en ontwikkelen is niet alleen goed voor planten en dieren. Ook mensen hebben voordeel van een groene wijk. Bewoners ervaren minder gezondheidsklachten, kinderen ontwikkelen zich beter als ze in een natuurlijke omgeving kunnen spelen en groen helpt bij het afvoeren van water en het verminderen van hittestress. En de waarde van een woning met groen in de buurt is 4 tot 15% hoger.
Ondersteuning vanuit de provincie
De provincie Utrecht ondersteunt gemeenten en andere initiatiefnemers op verschillende manieren bij het natuurinclusief bouwen en ontwikkelen. Dit doen we door het aanbieden van verschillende programma's of door middel van subsidies
Ontwerpateliers Natuurinclusief

Gemeenten, woningcorporaties, projectontwikkelaars en andere initiatiefnemers kunnen een project indienen voor een gratis Ontwerpatelier Natuurinclusief: een nieuwbouwproject, gebiedsvisie, herontwikkeling of renovatie. Een netwerk van externe experts (oa ecologie, klimaatadaptatie, financien, placemaking) kijkt met een frisse blik naar het initiatief.
Bijeenkomsten en workshops

We organiseren geregeld bijeenkomsten voor gemeenten of (koepels van) initiatiefnemers of geven workshops bij congressen en conferenties waarbij we kennis delen over natuurinclusief bouwen. We hopen je daar te zien!
En wil je dat we bij jouw gemeente of organisatie in onze provincie langskomen om meer te vertellen over hoe je natuur kunt toevoegen bij bouwen, renoveren of (her)inrichten? Neem dan contact op via samenvoornatuur@provincie-utrecht.nl.
Aanpak klimaatbestendige, natuurinclusieve en gezonde wijken

Gemeenten die aan de slag willen met het transformeren van wijken of klimaatbestendige en natuurinclusieve nieuwbouw kunnen ondersteuning krijgen van de provincie Utrecht. De lessen en ervaringen uit een pilotproject zijn nu gebundeld in een praktische lessenbundel, en kan andere gemeenten helpen bij hun eigen wijktransformaties.
Online training en handreiking ‘Beleid natuurinclusief bouwen en inrichten’
Hoe krijgt natuur een vaste plek aan de omgevingstafel? Hoe ontwikkel en borg je succesvol natuurinclusief beleid en hoe leg je dat vast in het omgevingsplan? En hoe geef je voor natuurinclusiviteit invulling aan het Convenant toekomstbestendig bouwen? Nest Natuurinclusief heeft in samenwerking met de provincie Utrecht een training ontwikkeld voor de Utrechtse gemeenten die antwoord geeft op deze vragen. De training is nu – in eerste instantie voor 10 gemeenten – ook gratis online beschikbaar (vooraf aanmelden!). Ook is de handreiking van de training beschikbaar, met daarin een overzichtelijk stappenplan voor natuurinclusief beleid en een bijbehorend plantoetsingskader (puntensysteem).
Subsidies
Ben je bezig met een natuurinclusief project of een grotere gebiedsontwikkeling? En ben je benieuwd naar de subsidiemogelijkheden van de provincie? Mogelijk zijn deze subsidieregelingen interessant.
- Subsidieregeling voor groene, gezonde en klimaatbestendige steden en dorpen. Met deze subsidieregeling stimuleren we initiatieven op verschillende schaalniveaus en in verschillende fasen: van voorbereiding tot uitvoering van werkzaamheden.
- Subsidieregeling Biodiversiteit: leefgebieden bedreigde soorten. Hiermee stimuleert de provincie Utrecht uitvoeringsprojecten voor behoud, uitbreiding, herstel of verbetering van de leefgebieden van de Utrechtse aandachtsoorten en (overige categorieën) rode lijstsoorten.
Handige documenten en links
Online is veel informatie te vinden over natuurinclusief bouwen. Door de veelheid aan, en het verschil tussen, de documenten is het soms lastig vinden wat je zoekt. hieronder staan een aantal links naar documenten waarvan wij denken dat het handig is deze te raadplegen.
- Storymap Natuurinclusieve Verstedelijking (RVO)
- Bouw Natuurinclusief (Vogelbescherming en de Zoogdiervereniging)
- Gids Natuurinclusief Ontwikkelen (Synchroon, Nest Natuurinclusief en Vogelbesch…
- Klimaatadaptief bouwen met de natuur (KAN Bouwen)
- Handboek Bouwen voor de Toekomst (Natuur- en milieufederatie Utrecht)
Contact
Heb je naar aanleiding van de informatie op deze pagina nog vragen? Stuur dan een e-mail naar: samenvoornatuur@provincie-utrecht.nl. Dan neemt de projectleider Natuurinclusief bouwen contact met je op.