Biodiversiteit: leefgebieden bedreigde soorten
Status: Aanvraagperiode open
Aanvraagperiode: -
De provincie Utrecht kent een grote diversiteit aan planten en dieren. Deze diversiteit willen wij graag behouden en versterken. Wij richten ons in het bijzonder op de ruim 500 bedreigde plant- en diersoorten die in Utrecht voorkomen. Dit zijn onze aandachtsoorten.
Subsidie kan worden aangevraagd door rechtspersonen en samenwerkingsverbanden van rechtspersonen (en natuurlijke personen). Bij samenwerkingsverbanden draagt het project instemming van alle deelnemers.
Binnen deze subsidieregeling kan subsidie worden aangevraagd voor verschillende onderdelen:
-
- Subsidie voor functieverandering voor het omzetten van landbouwgrond naar natuurterrein. De waarde van de grond daalt daardoor. U krijgt deze waardedaling voor 85% vergoed.
- Subsidie voor investeringsmaatregelen:
- die nodig zijn voor de realisatie van een natuurbeheer- of landschapsbeheertype op grond die functieverandering heeft ondergaan;
- die nodig zijn voor de verhoging van de natuurkwaliteit of de omzetting van een bestaand natuurbeheertype:
- investeringen die de kwaliteit van weidevogelreservaten verbeteren zoals beschreven in het Actieplan Weidevogels van de provincie Utrecht;
- investeringen die uitvoering geven aan het actief soortenbeleid zoals beschreven in de provinciale Natuurvisie en het daarbij behorende Supplement biodiversiteit;
- overige investeringen die de natuurkwaliteit van een bestaand natuurtype verhogen en/of die leiden tot omzetting van bestaand natuurbeheertype naar een ander natuurbeheertype, voor zover het een verhoging is van een natuurbeheertype conform het Natuurbeheerplan provincie Utrecht 2021 of conform het Supplement Realisatiestrategie natuurvisie
- die nodig zijn de realisatie van een landschapsbeheertype buiten een natuurterrein;
- die nodig zijn voor de verhoging van de natuurkwaliteit van een habitattype voor zover de investering gericht is op de uitvoering van de PAS-(herstel)maatregelen, onderdeel van het beheerplan en/of de PAS-gebiedsanalyse van het betreffende Natura 2000 gebied
Subsidie wordt alleen verstrekt als activiteiten:
-
uitgevoerd worden in, of gericht zijn op de provincie Utrecht en
-
gericht zijn op het behoud of herstel van leefgebieden van een of meer Utrechtse aandachtsoorten en Rode Lijst soorten, verwacht mag worden dat de resultaten van de activiteiten relevant en bruikbaar zullen zijn voor instandhouding en ontwikkeling van aandachtsoorten, Rode Lijst soorten of hun leefgebieden. Inzichtelijk wordt gemaakt wat het effect van de voorgenomen activiteiten is op de betrokken soorten en in belangrijke mate en op effectieve en efficiënte wijze aantoonbaar bijdragen aan het duurzaam voortbestaan van bedreigde populaties van de Utrechtse aandachtsoort en of Rode Lijst soorten.
Voor zover er plant- en zaaigoed wordt gebruikt, geldt voor bomen en struiken dat dit inheems en autochtoon is. Voor zaden van kruiden, geldt dat zij inheems en van regionale afkomst zijn. Naast deze voorwaarden gelden ook nog de voorwaarden van artikel 10 van de Algemene Subsidieverordening van de provincie Utrecht (ASV).
De hoogte van de subsidie bedraagt:
-
95% van de subsidiabele kosten tot een max. van 60.000,- euro.
-
In stedelijk gebied voor niet gemeentelijke eigendommen: 95% van de subsidiabele kosten tot een max. van 30.000,- euro.
-
In stedelijk gebied op gemeentelijke eigendommen: 50% van de subsidiabele kosten tot een max. van 30.000,- euro.
De subsidieregeling Biodiversiteit kent drie paragrafen:
1. Biodiversiteit en leefgebieden bedreigde soorten
2. Soortenmanagementplan
3. Bestrijding en beheersing invasieve exoten
Op deze pagina kunt u subsidie aanvragen voor leefgebieden bedreigde soorten. De subsidie Biodiversiteit en leefgebieden bedreigde soorten is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij projecten die bijdragen aan de instandhouding van onze aandachtsoorten en hun leefgebieden. Dit kunnen uiteenlopende projecten zijn die ingrijpen op verschillende schaalniveaus. Zoals het verbeteren of uitbreiden van heide, stuifzanden of schraalgraslanden. Het verbinden van leefgebieden of herstel van de waterhuishouding. Maar ook het verhogen van het aandeel dood hout in bossen, aanleg van poelen voor kamsalamander, broeihopen voor ringslangen, winterverblijven voor franjestaart. Ook is er ruimte voor experimenteel soortgericht beheer.
Voordat u subsidie aanvraagt is het goed te onderzoeken of u tot de doelgroep behoort, of uw project aan de criteria voldoet en welke bijlagen u bij uw aanvraag moet voegen. Hier leest u meer over het aanvragen van subsidie.
Als subsidie wordt verleend ontvangt u een verleningsbeschikking. Wat u moet doen na de verleningsbeschikking leest u hieronder.
U heeft subsidie aangevraagd en een verleningsbeschikking ontvangen. Afhankelijk van de subsidie of het subsidiebedrag zijn er verplichtingen waaraan u moet voldoen. Bijvoorbeeld bij wijzigingen in het project dient u de provincie op de hoogte te stellen of na het realiseren van een project dient een gereedmelding of een vaststellingsverzoek in te dienen. Wat u hierover moet weten kunt u hier lezen.
Voor vragen kunt u een mail sturen naar subsidiebiodiversiteit@provincie-utrecht.nl. U kunt van maandag t/m donderdag van 9:00-14:00 uur ook telefonisch contact opnemen met 030 258 30 33.