Zelf uw huis verduurzamen

Wat kunt u als inwoner/huiseigenaar zelf doen om uw huis te verduurzamen en klaar te maken voor de toekomst?

Wilt u meer wooncomfort, lagere energielasten, waardebehoud– of vermeerdering van uw woning en een steentje bijdragen aan het milieu? En weet u al hoe uw huis op termijn aardgasvrij wordt? Op deze webpagina staat wat u kan doen om uw huis te verduurzamen en welke financiering of subsidies hiervoor beschikbaar zijn.

Waar te beginnen?

In 2021 heeft elke gemeente in Nederland een Transitievisie Warmte opgesteld. In de transitievisie warmte staat welke alternatieve warmtebronnen geschikt zijn in uw wijk. Daarnaast moet benoemd worden op welk termijn de buurt van het gas af gaat. Kijk in de transitievisie warmte van uw gemeenten om erachter te komen welke alternatieve warmtebronnen in uw buurt geschikt zijn als vervanging van het aardgas. Vragen over deze transitievisie warmte kunt u altijd stellen aan uw gemeente.

Maar wat als uw buurt pas na 2030 aan de buurt is en u wilt niet wachten? Zorg ervoor dat u goed geïnformeerd bent. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden waarmee u aan de slag kan gaan om alsnog energie te besparen. Een goed startpunt voor het inwinnen van informatie kan beginnen bij een van de (onafhankelijke) energieloketten bij u in de buurt.

Alle energieloketten in de provincie Utrecht

Alle gemeenten in Nederland hebben een energieloket. Daar kunt u terecht met vragen over energiebesparing en het energiezuinig maken van uw huis. Sommige energieloketten hebben ook energiecoaches, die bij u thuis kunnen komen voor advies. Voor de gemeenten in onze provincie kunt u bij de volgende energieloketten terecht:

Gemeente Website Energieloketten
Amersfoort www.amersfoort.nl www.duurzaambouwloket.nl/amersfoort
Baarn www.baarn.nl www.duurzaambouwloket.nl/baarn
Bunnik www.bunnik.nl jouwhuisslimmer.nl/bunnik/
Bunschoten www.bunschoten.nl www.duurzaambouwloket.nl/bunschoten
De Bilt www.debilt.nl www.jouwhuisslimmer.nl/de-bilt/
De Ronde Venen www.derondevenen.nl www.jouwhuisslimmer.nl/de-ronde-venen/
Eemnes www.eemnes.nl

www.duurzaambouwloket.nl/eemnes

Houten www.houten.nl www.jouwhuisslimmer.nl/houten/
IJsselstein www.ijsselstein.nl www.jouwhuisslimmer.nl/ijsselstein/
Leusden www.leusden.nl www.duurzaambouwloket.nl/leusden
Lopik www.lopik.nl www.jouwhuisslimmer.nl/lopik/
Montfoort www.montfoort.nl www.jouwhuisslimmer.nl/montfoort/
Nieuwegein www.nieuwegein.nl www.jouwhuisslimmer.nl/nieuwegein
Oudewater www.oudewater.nl www.jouwhuisslimmer.nl/oudewater/
Renswoude www.renswoude.nl www.energiesamenfoodvalley.nl/renswoude-eloketvraag/
Rhenen www.rhenen.nl www.energieloketrhenen.nl/
Soest www.soest.nl www.duurzaambouwloket.nl/soest
Stichtse Vecht www.stichtsevecht.nl www.duurzamevecht.nl/energieloket/
Utrecht www.utrecht.nl www.jouwhuisslimmer.nl/utrecht
Utrechtse Heuvelrug www.heuvelrug.nl www.jouwhuisslimmer.nl/utrechtse-heuvelrug/
Veenendaal www.veenendaal.nl www.duurzaamveenendaal.nl/home/default.aspx
Vijfheerenlanden www.vijfheerenlanden.nl www.jouwhuisslimmer.nl/vijfheerenlanden/
Wijk bij Duurstede www.wijkbijduurstede.nl www.jouwhuisslimmer.nl/wijk-bij-duurstede/
Woerden www.woerden.nl www.jouwhuisslimmer.nl/woerden/
Woudenberg www.woudenberg.nl www.duurzaambouwloket.nl/woudenberg
Zeist www.zeist.nl https://www.mijngroenehuis.nu/

Tips voor het besparen van energie

Bekijk hoe u energie  kunt besparen. Van hoe sluipverbruik voorkomen kan worden tot het besparen op het verbruik van (huishoudelijke) apparatuur. Door de hoeveelheid toepasbare bespaartips, kan vrijwel iedereen vandaag nog beginnen met het besparen van energie. Zo wordt er een bijdrage geleverd aan een beter milieu en kun je tientallen euro's besparen op de energierekening.

Jouw huis slimmer

Jouw Huis Slimmer is het onafhankelijke energieplatform van 16 gemeenten in de regio Utrecht. Dit platform helpt u als woningeigenaar met al uw vragen over energiebesparing en ze bieden lokale energie initiatieven, adviseurs en bedrijven een podium om hun diensten aan te bieden.

Servicepunt energie (voor bewonersinitiatieven en cooperaties)

Het Servicepunt Energie steunt energie-cooperaties en bewonersinitiatieven bij de energietransitie. Zij delen kennis en ervaring, verbinden partijen en signaleren kansen en knelpunten. U kunt bij hen terecht met vragen over duurzame elektriciteit en duurzame warmte.

Voor meer informatie: www.servicepuntenergie.nl

Landelijke informatie (tips en goede voorbeelden)

Op de website van Milieu Centraal www.milieucentraal.nl/energie-besparen/ vindt u meer informatie over hoe u zelf aan de slag kunt om energie te besparen: 

Bent u een woningeigenaar en wilt u meer weten over het isoleren van uw woning? U vindt onafhankelijke informatie op www.verbeterjehuis.nl/ en www.hier.nu/

Geld lenen voor energiebesparing

Met de energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds kunt u energiebesparende maatregelen voor uw woning financieren: https://www.warmtefonds.nl/.

Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE)

De subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaren (SVVE) https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/svve van de rijksoverheid geeft u een tegemoetkoming bij bijvoorbeeld het nemen van energiebesparende maatregelen of het aanschaffen van een warmtepomp.

Subsidie opwekken duurzame energie (ISDE)

De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) van de rijksoverheid geeft u een tegemoetkoming bij de aankoop van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. De regeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers: www.rvo.nl/subsidies-regelingen/investeringssubsidie-duurzame-energie-isde

Subsidiewijzer

Energiesubsidiewijzer.nl geeft per overzicht van alle subsidies, leningen en andere regelingen, die beschikbaar zijn voor het energiezuiniger maken van een woning. Ook vind je er subsidies voor asbestsanering en klimaatsubsidies voor opvang van regenwater. Het gaat om regelingen op landelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau. Ontdek in twee stappen of er subsidies en aantrekkelijke leningen zijn om uw woning energiezuiniger te maken: www.energiesubsidiewijzer.nl/