Zelf uw huis verduurzamen

Wat kunt u als inwoner/huiseigenaar zelf doen om uw huis te verduurzamen en klaar te maken voor de toekomst? Wilt u meer wooncomfort, lagere energielasten, waardebehoud of -vermeerdering van uw woning en een steentje bijdragen aan het milieu? En weet u al hoe uw huis op termijn aardgasvrij wordt? Op deze webpagina staat wat u kunt doen om uw huis te verduurzamen en welke financiering of subsidies hiervoor beschikbaar zijn.

Waar begint u?

In 2021 heeft elke gemeente in Nederland een Transitievisie Warmte opgesteld. In de transitievisie warmte staat welke alternatieve warmtebronnen geschikt zijn in uw wijk. Ook moet hierin vermeld staan wanneer de buurt van het gas af gaat. Kijk in de transitievisie warmte van uw gemeenten welke andere warmtebronnen in uw buurt geschikt zijn als vervanging van het aardgas. Heeft u vragen over deze transitievisie warmte? Stel ze dan aan uw gemeente.

Maar wat doet u als uw buurt pas na 2030 aan de buurt is en u wilt niet wachten? Zorg ervoor dat u goed geïnformeerd bent. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden waarmee u aan de slag kunt gaan om energie te besparen.

Gebruik de energieadvies-applicatie

Met de energieadvies-applicatie kunt u zelf kijken welke mogelijkheden er zijn om uw woning te verduurzamen? U vult uw postcode en huisadres in en ziet dan een overzicht met woningen die lijken op die van u (referentiewoningen) en die al verduurzaamd zijn. U ziet de genomen maatregelen en wat dat ongeveer kost. Een ander goed startpunt voor het inwinnen van informatie is het (onafhankelijke) energieloket in uw gemeente.