Doelen energietransitie
Het doel van de provincie is om in 2050 klimaatneutraal (CO2-neutraal)te zijn. Dat betekent dat we binnen onze provincie net zoveel duurzame energie produceren als dat we verbruiken. In het programmaplan Energietransitie 2020- 2025 staat hoe we daar de komende jaren aan werken.
Ambities
Dit zijn onze ambities (coalitieakkoord 2019-2023):
- Uiterlijk in 2040 wordt alle binnen de provincie Utrecht benodigde energie hier duurzaam opgewekt.
- Tijdens deze collegeperiode is de jaarlijkse besparing van het energiegebruik in de provincie tenminste 1,5 procent. Over de periode tot 2023 betekent dit een afname van minimaal 9 procent ten opzichte van het energiegebruik in 2017.
- In 2023 wekken we in de provincie Utrecht 16 procent van ons energiegebruik duurzaam op.
- We houden de voortgang van de energietransitie in de gaten en brengen jaarlijks in beeld wat de resultaten zijn op het gebied van hernieuwbare energie, energiegebruik en CO2-reductie.
Feiten en cijfers
In de klimaatmonitor van Rijkswaterstaat vindt u per gemeente informatie over het energieverbruik, uitgesplitst naar sectoren.
Nieuws
Meer nieuws-
Duurzaam Antonius: St. Antonius tweede ziekenhuis met certificaat zilver
Het St. Antoniusziekenhuis is – na het Diakonessenhuis - het tweede ziekenhuis in provincie Utrecht dat het certificaat zilver heeft behaald van de Milieuthermometer Zorg. -
Subsidie om meer zon op daken en parkeerterreinen mogelijk te maken
De subsidieregeling energietransitie is uitgebreid. Bijvoorbeeld voor zonnepanelen boven parkeerterreinen. -
Energie in Smitsveen: “Persoonlijke communicatie werkt het beste”
Hoe kun je mensen met een kleine beurs helpen bij energiebesparing? Lees de ervaringen uit de wijk Smitsveen in Soest. Deel 3 van een drieluik.