Doelen energietransitie
Het doel van de provincie is om in 2050 klimaatneutraal (CO2-neutraal)te zijn. Dat betekent dat we binnen onze provincie net zoveel duurzame energie produceren als dat we verbruiken. In het programmaplan Energietransitie 2020- 2025 staat hoe we daar de komende jaren aan werken.
Ambities
Dit zijn onze ambities (coalitieakkoord 2019-2023):
- Uiterlijk in 2040 wordt alle binnen de provincie Utrecht benodigde energie hier duurzaam opgewekt.
- Tijdens deze collegeperiode is de jaarlijkse besparing van het energiegebruik in de provincie tenminste 1,5 procent. Over de periode tot 2023 betekent dit een afname van minimaal 9 procent ten opzichte van het energiegebruik in 2017.
- In 2023 wekken we in de provincie Utrecht 16 procent van ons energiegebruik duurzaam op.
- We houden de voortgang van de energietransitie in de gaten en brengen jaarlijks in beeld wat de resultaten zijn op het gebied van hernieuwbare energie, energiegebruik en CO2-reductie.
Feiten en cijfers
In de klimaatmonitor van Rijkswaterstaat vindt u per gemeente informatie over het energieverbruik, uitgesplitst naar sectoren.
Nieuws
Meer nieuws-
Meer plannen voor wind- en zonne-energie, maar nog niet voldoende
De provincie Utrecht werkt met gemeenten aan duurzame energie, zoals wind- en zonne-energie, om in 2030 2,4 TWh op te wekken. Gemeenten liggen op koers, maar extra windplannen zijn nodig. -
Provincie kiest bij windenergie voor initiatieven van inwoners
De provincie Utrecht stimuleert duurzame en betaalbare energie, zoals windenergie, en wil dat omwonenden profiteren van de opbrengsten. -
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie
Het elektriciteitsnet loopt vol en daardoor ontstaan er problemen. De provincie Utrecht is nu aandeelhouder van netbeheerder Stedin en neemt zo verantwoordelijkheid om aan de oplossing te werken.