De Metropoolregio Utrecht (MRU) staat in de startblokken om in de komende vijftien jaar 130.000 nieuwe woningen te bouwen. Daarmee helpt de regio mee om het woningtekort in Nederland op te lossen: 150.000 mensen vinden een thuis. Daarvoor is wel een grotere inzet van de landelijke politiek nodig. Dat schrijft de MRU in een brief aan alle politieke partijen, in aanloop naar de verkiezingen.

De MRU is een samenwerking van gemeenten, provincie Utrecht en omliggende gebieden. De regio groeit snel. Dat komt door de centrale ligging, een sterke economie en een fijne leefomgeving. Steeds meer mensen willen hier wonen. Maar, de woningbouw dreigt vast te lopen. Dat komt onder andere door problemen met het elektriciteitsnet, tekorten aan drinkwater en lange wachttijden voor vergunningen.
Beter openbaar vervoer nodig
Voor het bouwen van veel nieuwe woningen is goed openbaar vervoer belangrijk. De regio wil daarom dat de Merwedelijn er komt: een snelle tramverbinding aan de zuidwestkant van Utrecht. Hier kunnen tot wel 75.000 nieuwe woningen worden gebouwd in het gebied Groot Merwede en Rijnenburg, de grootste woningbouwlocatie van Nederland. Ook worden circa 40.000 arbeidsplaatsen gerealiseerd. Om de bereikbarheid in het licht van de groeiopgave te verbeteren, wil de regio dat er geïnvesteerd wordt in knooppunt Hoevelaken en station Amersfoort Centraal.
Politiek moet knopen doorhakken
De regio roept politieke partijen op om nu duidelijke keuzes te maken. Er is dringend behoefte aan:
- Geld voor duurzame woningbouw en extra kosten voor klimaatadaptief bouwen.
- Snelle oplossingen voor het volle elektriciteitsnet.
- Duidelijke regels voor duurzaam en circulair bouwen.
- Een doortastende en juridisch solide aanpak voor natuurherstel, zodat er weer vergunningen kunnen worden afgegeven en Nederland van het stikstofslot kan.
De plannen om ongeveer 130.000 nieuwe woningen te bouwen zijn er al. Maar, de obstakels om te kunnen bouwen, kunnen alleen door Rijk én regio gezamenlijk worden opgelost.
Meer investeren in gezondheid en landschap
De regio Utrecht wil ook blijven groeien als centrum voor kennis en gezondheid. Zo is er het plan om van het Utrecht Science Park dé plek te maken voor kankeronderzoek en innovatieve gezondheidsoplossingen in Nederland. Daarvoor is steun van het Rijk nodig.
Tot slot wil de MRU samen met het Rijk optrekken bij het beschermen van de natuur en het landschap. Er is geld nodig voor duurzame landbouw, natuurherstel en het verminderen van stikstof.
Voor persinformatie:
jelmer.geerds@provincie-utrecht.nl
06 42 47 30 33
Voor persinformatie:
lotte.mulders@provincie-utrecht.nl
06 39 25 06 62