Het adviesbureau ERAC heeft in opdracht van de provincie onderzoek gedaan naar de investeringen (subsidies en leningen) van de Europese Unie in de provincie Utrecht. Van het onderzoeksrapport is een samenvattende brochure gemaakt.
Van het begin van de huidige programmaperiode 2014 - 2020 heeft de regio bijna 724 miljoen euro Europese subsidie toegekend aan 1.205 organisaties in Utrecht. Deze organisaties dragen met 2.611 projectdeelnames bij aan het realiseren van 2.355 projecten. De Europese subsidies lokken een investeringsimpuls uit van ruim een van ruim 984 miljoen euro. Hieruit volgt een werkgelegenheidseffect in Utrecht van meer dan 13.511fte.
Merendeel subsidies voor onderzoeks- en opleidingsorganisaties
Ruim 60 procent van deze subsidies zijn verworven door de Utrechtse onderzoek- en opleidingsorganisaties. Universiteit Utrecht (UU) ontvangt verreweg de hoogste bijdrage met ruim 214 miljoen euro aan toegekende Europese subsidies.
Europese steun aan Utrechtse kennis en innovatie
Europa steunt met deze investeringen Utrechtse innovatie en economie, met name in de sectoren life sciences en gezondheid. Van het totaal aan de Utrechtse organisaties verstrekte Europese subsidies komt verreweg het grootste aandeel (bijna 80 procent) uit het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020. De meeste Europese subsidies in de provincie vallen onder topsector thema 'Life Science en Health' (35,55 procent). Hiermee bevestigt het onderzoek het Utrechtse profiel van een proeftuin voor innovatieve oplossingen op het gebied van gezond stedelijk leven: Healthy Urban Living.
Na de provincie Groningen heeft de provincie Utrecht per inwoner het meeste Europese subsidies binnengehaald.
Disclaimer: De inventarisatie van verleende euro's maakt gebruik van openbare databases en van contacten met programmabureaus. Op deze manier kon ongeveer 80 procent van alle Europese subsidies in beeld gebracht worden.