Wie weten er nu beter wat er nodig is voor een vitale economie op het platteland dan de mensen die er wonen en werken? Speciaal voor hen is er het Europese Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3). Bewoners, boeren, maar ook landschaps- en natuurorganisaties kunnen vanuit dit programma een subsidie krijgen voor projecten die de leefbaarheid van het platteland vergroten.
Verhalen van subsidieontvangers
Snel naar
-
Hans koelt zijn peren met nieuwe techniek
Fruitteler Hans van der Wind in Werkhoven financierde met een POP3-subsidie een substantieel deel van zijn innovatieve koelinstallatie.
-
Wim zit zelf aan de knoppen
Pluimveehouder Wim Thomassen in Overberg vroeg een POP3-subsidie aan voor de aanleg van peilgestuurde drainage op een akkerbouwperceel.
-
Robot voert efficiënter, schoner en nauwkeuriger
De familie Pak ontving een POP3-subsidie voor de aanschaf van een voerrobot in haar kalverhouderij in Kamerik.
-
Ambachtsschool Vreeswijk
De Ambachtsschool Vreeswijk biedt 20 leerlingen van allerlei leeftijden een praktische opleiding en werkervaring door samen te werken aan de bouw van een middeleeuwse stadskraan. Dit initiatief is mede-mogelijk gemaakt door LEADER.
-
Lokaal voedsel Utrecht
De belangstelling voor lokaal geproduceerd voedsel groeit en producenten willen graag meer in de eigen regio afzetten. Gesteund door een LEADER-subsidie helpt het initiatief Lokaal voedsel Utrecht aanbieders en afnemers van lokaal voedsel om elkaar te vinden.
-
Lager waterverbruik door fertigatiesysteem
Fruitteler J.C. Vernooij in Werkhoven heeft met POP3-subsidie een fertigatiesysteem aangeschaft waarmee hij zijn bomen gericht van water en voedingsstoffen kan voorzien. Hij verbruikt nu minder water dan voorheen.
-
Koolstofkringlopen
Paul Blokker is met behulp van POP3-subsidie samen met een aantal melkveehouders een project gestart waarin zij zich verdiepen in koolstofkringlopen. Dat is beter voor de waterkwaliteit, het waterbergend vermogen van de bodem en de opslag van CO2.
-
Emissie fijnstof en ammoniak beperken
Pluimveehouder Bertus Verbeek bouwt met POP3-subsidie een stal waarin op innovatieve wijze emissie van fijnstof en ammoniak beperkt wordt.
-
Slimme innovatie op het melkveebedrijf
Aleid Blitterswijk heeft een melkveebedrijf, waar zijn koeien het hele jaar groen gras eten. POP3-subsidie maakt verduurzaming van een agrarische onderneming mogelijk.
Bekendmaken besluiten
Via de pagina Zoeken in officiële bekendmakingen op Overheid.nl kunt u de bekendmakingen van de besluiten in het kader van het POP3 vinden. In de huis-aan-huisbladen verschijnt een bericht als er een kennisgeving op Overheid.nl is gepubliceerd.
Abonneren op publicaties
Op Overheid.nl kunt u zich, na registratie, abonneren op publicaties over projecten bij u in de buurt. U krijgt dan een e-mailbericht op het moment dat er een melding of een besluit wordt gepubliceerd over een locatie in het door u gekozen gebied.
Downloads
- POP3 Nieuwsbrief Wijzigingen en Publicatievoorwaarden augustus 2022 (pdf, 164.46 kB)
- Overzicht openstellingsbesluiten en wijzigingsbesluiten POP3 Provincie Utrecht april 2022 (pdf, 478.91 kB)
- Handboek POP3 voor aanvragers, mei 2021 (pdf, 1.5 MB)
- Gids proportionaliteit 3e herziening, januari 2022 (pdf, 1.24 MB)
Contact
Subsidieloket provincie Utrecht
subsidies@provincie-utrecht.nl
POP3- Makelaar
Bart Soldaat, soldaat.bart@gmail.com, 06 21 29 29 79
Coördinatie POP3 provincie Utrecht
Linda Wassink, linda.wassink@provincie-utrecht.nl, 06 43 20 54 74.
Gerard Agterberg, gerard.agterberg@provincie-utrecht.nl, 06 10 97 00 37
Leader Utrecht-oost
Maike van der Maat (coördinator), maike@consultopmaat.nl, 06 23 28 52 25
Leader Polders met Waarden (Vijfheerenlanden)
Marieke Kok (coördinator), marieke@knowwhy.nl, 06 39 45 47 97
Leader Aanjaaggroep Weidse Veenweiden (Utrecht-west)
E-mail: ajg@leaderweidseveenweiden.nl
Twitter: @LEADER_WVW YouTube: Dit is LEADER in Utrecht-West!
Marianne Breedijk (coördinator), 06 22 56 63 81