De provincie Utrecht stelt opnieuw budget beschikbaar voor de UMDL. Hierdoor kunnen maximaal 200 Utrechtse melkveehouders én 35 fruittelers zich op 24 april (melkveehouders) en mei (fruitteelt) 2025 aanmelden voor dit project, via deze pagina.
Met de Utrechtse Monitor Duurzame Landbouw (UMDL) stimuleert de provincie agrariërs om stappen te zetten richting meer natuurinclusieve kringlooplandbouw door middel van doelsturing en kennisdeling.
Om te zien hoe een agrarisch bedrijf scoort op het vlak van natuurinclusieve kringlooplandbouw, worden kritische prestatie-indicatoren (KPI’s) gebruikt. Met behulp van deze KPI’s kan een agrariër zijn prestaties meten en zijn eigen kentallen vergelijken met die van collega-agrariërs. De scores op de KPI's worden gebruikt om te kijken waar verbeterpunten liggen binnen het agrarische bedrijf.
Voor het inzicht krijgen in (de scores op) de KPI’s van het eigen agrarische bedrijf en door echt met de verbeterpunten aan de slag te gaan, ontvangt de UMDL-deelnemer een beloning van de provincie.
Bekijk de video van Agrio TV: Nieuw KPI-beloningssysteem voor Utrechtse boeren (YouTube)
UMDL voor melkveehouders

De UMDL-subsidieregeling is vrijwillig en beschikbaar voor melkveehouders: op dit moment doen er 143 melkveehouders in de provincie Utrecht mee aan de UMDL. In december 2024 heeft de Provinciale Staten van Utrecht opnieuw extra budget beschikbaar gesteld voor de UMDL. Hierdoor kunnen nog eens 200 melkveehouders zich vanaf 24 april 2025 om 10:00 uur aanmelden voor dit project.
Deelnemers meten en verbeteren hun prestaties op het gebied van bodem, water, biodiversiteit en klimaat in het project 'Utrechtse Melkveehouders Boeren Beter' (UMBB). Dit doen ze aan de hand van 15 kritische prestatie indicatoren (KPI's). Verbeterpunten waarmee de deelnemende melkveehouders aan de slag gaan zijn bijvoorbeeld het verlagen van de hoeveelheid ruw eiwit in het voer, het zorgen voor meer beweiding, het verhogen van de levensduur, het zorgen voor meer agrarisch natuurbeheer en/of het versterken van het bodemleven. De melkveehouders bepalen zelf wat bij hun bedrijfsvoering past. De melkveehouders werken zowel zelf als gezamenlijk aan hun verbeterpunten: studiegroepen en kennisbijeenkomsten bieden hun de mogelijkheid om de eigen kengetallen te bespreken met collega's en met experts, en om de bedrijfsvoering te optimaliseren (bijvoorbeeld door kosten te besparen door minder ruw eiwit te voeren en minder kunstmest te gebruiken). Voor het behalen van doelen worden de melkveehouders gestimuleerd, gewaardeerd en beloond.
Vijf Utrechtse agrarische collectieven zijn verantwoordelijk voor de organisatie en de uitvoering van het project UMBB. Deze Utrechtse agrarische collectieven verzamelen de kengetallen per melkveebedrijf, maar de kengetallen blijven anoniem voor derden waaronder de provincie Utrecht. De resultaten van het project UMBB (niet herleidbaar naar de deelnemers) worden gebruikt voor nieuwsberichten en rapportages, zodat anderen hier ook van kunnen leren.
Deelnemers aan de UMBB hoeven niet lid te zijn van een agrarisch collectief of al samen te werken met een Utrechts agrarisch collectief.
Deelname aan de UMDL biedt hopelijk in de toekomst de mogelijkheid tot stapeling van beloningen. Denk bijvoorbeeld aan verlaging van waterschapslasten en/of lagere rentekosten voor een lening bij de bank. Een subsidieregeling waarmee de UMDL gecombineerd kan worden, is de regeling Samenwerking in veenweidegebieden en Natura 2000-overgangsgebieden op de website van RVO.
Bent u melkveehouder in de provincie Utrecht en wilt u deelnemen aan de UMBB? Lees eerst het antwoord op de vraag 'Welke voorwaarden zijn er voor deelname aan de UMDL?’. Voldoet u aan de eisen? Vul dan de deelnameovereenkomst en de de-minimisverklaring in. Aanmelden kan vanaf 24 april 10:00 uur. Onderteken deze formulieren en mail beide formulieren naar UMDL2025@collectieflopikerwaard.com om u aan te melden voor de UMDL.
UMDL voor melkveehouders in de praktijk
Lees de ervaring van Peter van den Brink, melkveehouder in Montfoort, over de UMDL:
"Als melkveehouder probeer ik de biodiversiteit te vergroten door kruidenrijk grasland en weidevogelbeheer toe te passen. Voor de weidevogels heb ik een stuk grasland onder water gezet. Met deze zogeheten plas-dras en het kruidenrijke grasland probeer ik betere leefomstandigheden te creëren voor broedende weidevogels en hun jongen. Op het gebied van voer- en andere managementmaatregelen worden er stappen gezet, maar deze proberen we steeds meer te optimaliseren op mijn bedrijf. De Utrechtse Melkveehouders Boeren Beter (UMBB) geeft me handvatten om kritisch te kijken naar de kentallen van mijn bedrijf. Het mooie van doelsturing is dat ik zelf bepaal waarmee ik aan de slag ga op mijn bedrijf."
Bekijk ook de video's van Koen en Martijn, deelnemers aan het project UMBB:
UMDL voor fruittelers

Bent u fruitteler in de provincie Utrecht en wilt u deelnemen aan de UMDL? Lees eerst het antwoord op de vraag 'Welke voorwaarden zijn er voor deelname aan de UMDL?’. Voldoet u aan de eisen? Vul dan de deelnameovereenkomst en de de-minimisverklaring (beide formulieren zijn naar vanaf mei 2025 beschikbaar op deze webpagina) in, onderteken deze formulieren en mail beide formulieren om u aan te melden voor de UMDL. Het mailadres wordt later bekendgemaakt.
De Utrechtse agrarische collectieven
Vijf Utrechtse agrarische collectieven voeren gezamenlijk de UMDL uit en organiseren het programma voor kennisoverdracht. Deelnemers aan de UMDL worden begeleid door het agrarisch collectief uit hun streek. De Utrechtse agrarische collectieven zijn:
Meestgestelde vragen en antwoorden
Contact
Voor vragen of meer informatie over de UMDL kunt u contact opnemen met het agrarisch collectief bij u in de buurt. Zie de flyer Utrechtse Melkveehouders Boeren Beter voor de juiste contactpersoon.