Wolfwerende rasters
Status: Aanvraagperiode open
Aanvraagperiode: -
De wolf heeft zich gevestigd in de provincie Utrecht, zo blijkt uit DNA-analyses en de blijvende aanwezigheid van het dier in de afgelopen maanden. Daarom stelt de provincie subsidie beschikbaar voor het plaatsen van wolf-werende rasters. Hiermee kunnen geregistreerde dierhouders hun dieren beschermen tegen aanvallen van een wolf.
Houders van runderen, schapen, geiten, varkens, alpaca's en paard(-achtigen) kunnen met terugwerkende kracht vanaf 26 mei 2023 subsidie aanvragen om hun vee te beschermen. Gekozen is om de subsidieregeling zo breed mogelijk open te stellen voor alle diersoorten die risico lopen op een aanval door de wolf.
De subsidie heeft tot doel het stimuleren van het gebruik van wolf-werende afrastering door bestaande hoefdierhouders ter voorkoming van schade door wolven aan aangewezen hoefdieren.
Subsidie kan uitsluitend worden verstrekt aan een bestaande hoefdierhouder gevestigd in de provincie Utrecht die aantoont dat begrazing door zijn aangewezen hoefdieren in de provincie Utrecht plaatsvindt binnen het voor de wolf aangewezen leefgebied. Terreinbeherende organisaties komen niet voor subsidie in aanmerking.
Subsidie kan worden verstrekt voor maatregelen gericht op vermindering en voorkoming van schade aan aangewezen hoefdieren in het aangewezen leefgebied, in de vorm van:
- Het aanschaffen en plaatsen of aanpassen van een vaste wolf-werende afrastering als bedoeld in de Faunaschade Preventiekit, module wolven.
- Het aanschaffen en plaatsen van een verplaatsbare wolf-werende afrastering als bedoeld in de Faunaschade Preventiekit, module wolven.
- Het aanschaffen en plaatsen van een automatisch oprolsysteem bij een verplaatsbaar wolf-werende afrastering met draden.
De subsidieontvanger is verplicht binnen 3 maanden na subsidieverlening:
A. De vaste wolf-werende afrastering aan te schaffen en te plaatsen of aan te passen;
B. De verplaatsbare wolf-werende afrastering aan te schaffen en in gebruik te nemen;
C. Het automatische oprolsysteem bij een verplaatsbaar wolf-werende afrastering met draden aan te schaffen en in gebruik te nemen.
Om voor subsidie in aanmerking te komen, wordt door de subsidieontvanger voldaan aan de volgende vereisten:
A. De vaste wolf-werende afrastering wordt geplaatst binnen de begrenzing van het aangewezen leefgebied wolf binnen de provincie Utrecht.
B. Bij een verplaatsbare wolf-werende afrastering en een automatisch oprolsysteem is door de aanvrager aannemelijk gemaakt dat de dieren binnen de provincie Utrecht zullen grazen.
C. de gehele afrastering voldoet aan de Faunaschade Preventiekit, module wolven.
D. De subsidieontvanger houdt de wolf-werende afrastering en toebehoren minimaal vijf jaren in gebruik na de datum van verlening van de subsidie.
E. Subsidieontvanger heeft een onderhoudsverplichting ten aanzien van de wolf-werende afrastering en toebehoren van tenminste vijf jaar na de datum van verlening van de subsidie.
Subsidie wordt geweigerd als:
A. Aan de aanvrager eerder subsidie is verstrekt voor dezelfde subsidiabele activiteit voor dezelfde hoefdiersoort op basis van deze regeling.
B. Aan de aanvrager eerder subsidie is verstrekt voor dezelfde subsidiabele activiteit voor dezelfde hoefdiersoort door een andere provincie.
C. De maatregelen worden genomen buiten het aangewezen gebied.
D. De maatregelen worden genomen voor andere dieren dan de aangewezen hoefdieren.
E. De maatregelen zijn gerealiseerd of aangebracht voor 26 mei 2023.
F. Subsidieaanvrager, bedoeld in artikel 3, het geldende maximumbedrag aan de-minimissteun al heeft ontvangen over een periode van drie belastingjaren indien er sprake is van staatssteun.
De subsidie voor een vaste afrastering bedraagt:
A. 570,00 euro per aangewezen hoefdiersoort en
B. 3,40 euro per strekkende meter met een maximum van 680,00 euro per rund en paardachtige en een maximum van 114,00 euro voor zover het een ander aangewezen hoefdier betreft.
De subsidie voor een verplaatsbare afrastering bedraagt:
A. 34,00 euro per dier van de aangewezen hoefdiersoort en
B. 4.500,00 euro voor een automatisch oprolsysteem voor een verplaatsbare afrastering met draden. Het aantal dieren waarvoor het systeem wordt aangeschaft moet minimaal bestaan uit een groep van 17 paardachtigen of runderen of een groep van minimaal 100 andere aangewezen hoefdieren.
- Voor runderen, schapen, geiten en paardachtigen worden de te hanteren dieraantallen bepaald aan de hand van het in het Identificatie- en Registratiesysteem voor dieren gemiddeld geregistreerde aantal dieren van de betreffende hoefdierhouder over een viertal peildata. Het gemiddelde wordt naar boven afgerond op hele getallen.
- Als peildata worden 1 februari, 1 mei, 1 augustus en 1 november van het jaar voorafgaand aan de datum van indienen van de aanvraag gehanteerd.
- Voor varkens wordt voor de te hanteren dieraantallen uitgegaan van het aantal dieren dat is opgegeven bij de gecombineerde opgave in het jaar voorafgaand aan de subsidie aanvraag.
- Voor alpaca's wordt voor de te hanteren dieraantallen uitgegaan van het aantal dieren dat geregistreerd staat overeenkomstig de Diergezondheidswetgeving in het jaar voorafgaand aan de subsidieaanvraag. Hierbij hoeft geen gemiddelde gehanteerd te worden.
- Ontbrekende gegevens op de genoemde peildata in het Identificatie- en Registratiesysteem van dieren tellen als 0 bij het bepalen van het gemiddelde dieraantal.
- De subsidie bedraagt (in totaal) maximaal 20.000,00 euro per hoefdierhouder en kan niet meer bedragen dan de daadwerkelijk te maken of gemaakte kosten. Dit betreft een optelsom van alle subsidies verstrekt aan de hoefdierhouder onder deze subsidieregeling.
Voordat u subsidie aanvraagt is het goed te onderzoeken of u tot de doelgroep behoort, of uw project aan de criteria voldoet en welke bijlagen u bij uw aanvraag moet voegen. Hier leest u meer over het aanvragen van subsidie. Als subsidie wordt verleend ontvangt u een verleningsbeschikking. Wat u moet doen na de verleningsbeschikking leest u hieronder.
Aanvragen subsidie:
- Een aanvraag voor subsidie kan worden ingediend tot en met 31 december 2024.
- Aanvragen mogen zowel voor als na de plaatsing van het raster worden ingediend, mits de kosten zijn gemaakt op of na 26 mei 2023. Indien het raster nog moet worden aangeschaft, moet dit raster binnen drie maanden na subsidieverlening zijn geplaatst.
- Subsidieaanvragen kunnen het gehele jaar doorlopend worden ingediend.
- De aanvragen worden digitaal ingediend, met gebruikmaking van het daarvoor beschikbare aanvraagformulier op het subsidieportaal van de provincie Utrecht.
- Bij de subsidieaanvraag worden de volgende gegevens en stukken gevoegd:
A. Een gespecificeerde factuur of facturen van de onder artikel 2 genoemde subsidiabele activiteiten inclusief bewijs van betaling als het raster al is geplaatst of een voor akkoord ondertekende, gespecificeerde offerte als het raster nog niet is geplaatst op het moment dat de aanvraag wordt ingediend.
B. Een fotoverslag van de gerealiseerde gehele wolf-werende afrastering waar subsidie voor wordt aangevraagd als het raster al is geplaatst. Als het raster nog niet is geplaatst, wordt het fotoverslag binnen 14 dagen na plaatsing aan de provincie Utrecht toegezonden.
C. Het bij de aanvrager in het Identificatie- en Registratiesysteem voor dieren geregistreerde aantal landbouwhuisdieren op de peildata 1 augustus, 1 november, 1 februari en 1 mei van het jaar voorafgaand aan de datum van indiening van de subsidieaanvraag.
D. Een overzichtskaart met kadastraal nummer met daarop aangegeven de locatie waar de vaste of verplaatsbare wolf-werende afrastering is of wordt gerealiseerd en het aantal strekkende meters afrastering.
E. Indien van toepassing, een volledig ingevulde en ondertekende de-minimisverklaring. - Houdt u er rekening mee dat de provincie Utrecht binnen 13 weken na indiening een besluit zal nemen op uw subsidieaanvraag.
U heeft subsidie aangevraagd en een verleningsbeschikking ontvangen. Afhankelijk van de subsidie of het subsidiebedrag zijn er verplichtingen waaraan u moet voldoen. Bijvoorbeeld bij wijzigingen in het project dient u de provincie op de hoogte te stellen of na het realiseren van een project dient een gereedmelding of een vaststellingsverzoek in te dienen. Wat u hierover moet weten, leest u in artikel 6 en 7 van de Algemene subsidieverordening provincie Utrecht 2022.
Voor vragen kunt u contact opnemen met subsidies@provincie-utrecht.nl.