In het coalitieakkoord 2019-2023 ‘Nieuwe energie voor Utrecht’, en in navolging daarvan in het omgevingswetprogramma Recreatie en Toerisme 2022-2025 heeft de provincie aangegeven samen met gemeenten en ondernemers vanuit een integrale met vakantieparken aan de slag te willen gaan. Deze aanpak past ook binnen de landelijke Actie-agenda aanpak vakantieparken 2021-2022. De Provincie Utrecht vindt het belangrijk dat er in 2030 voldoende vitale vakantieparken en recreatiewoningen voor de verblijfsrecreatie zijn die aansluiten bij de vraag. Voor parken met een onduidelijk toekomstperspectief wil de provincie zoeken naar oplossingen. Een verandering naar bijvoorbeeld een andere bestemming kan dan een mogelijkheid zijn.
Om de kwaliteit te verbeteren kiest de provincie Utrecht voor een integrale gezamenlijke aanpak, samen met betrokken gemeenten en andere stakeholders. Bij de integrale aanpak wegen ook de economische, sociaal-maatschappelijke, woon-, veiligheids- en natuuraspecten mee, en wordt duurzaamheid gestimuleerd.
Oprichting stuurgroep en verkenning
De voorgestelde aanpak voor het uitvoeren van de verkenning van maximaal acht pilots, het onderzoek van de kennishiaten met betrekking tot vraag en aanbod en onderzoek op het gebied van ondermijning, wordt verder uitgewerkt onder regie van de stuurgroep onder voorzitterschap van gedeputeerde Arne Schaddelee. Met deze pilotprojecten kan ervaring worden opgedaan die gebruikt kan worden voor het uitwerken van een provinciale visie op verblijfsrecreatie.
Pilots
De opdracht voor het begeleiden van de pilots is aan adviesbureau “Over Morgen” verleend. De verkenning bestaat uit drie ronden met pilottafels, waarbij per pilottafel in ieder geval de provincie Utrecht, de gemeente en de betrokken(en) van het vakantiepark bij elkaar aan tafel komen. Daarnaast sluiten er nog andere betrokkenen en experts aan.
In november en december 2021 heeft de eerste ronde pilottafels plaatsgevonden. Tijdens deze pilottafels hebben de provincie, gemeente en de vertegenwoordiger van het park gezamenlijk in beeld gebracht welke thema’s er spelen, welke opgaven er per thema zijn en wie de betrokkenen zijn.
Er is veel enthousiasme bij de vertegenwoordigers, gemeenten en de provincie om gezamenlijk aan de slag te gaan. Met als voorbeeld initiatieven op het gebied van duurzaamheid en het verbeteren van vakantiewoningen. Deze initiatieven zorgen ervoor dat het park klaar is voor de toekomst. Deze projecten zijn in november 2021 opgestart en het is de verwachting dat het rond de zomer van 2022 wordt afgerond.
Analyse vraag en aanbod verblijfsrecreatie
Op dit moment voert het bureau Ruimte en Vrije tijd een analyse naar vraag en aanbod van verblijfsrecreatie uit.
Hierbij wordt het bestaande aanbod in beeld gebracht en wordt op basis van de leefstijlvinder onderzocht voor welke doelgroepen dit aanbod aantrekkelijk is. En dit wordt gerelateerd aan de vraag.
Dit onderzoek wordt begeleid door een klankbordgroep met een vertegenwoordiging gemeenten, brancheorganisaties en marketingorganisaties.