Aanleg doorfietsroute Amersfoort – Bunschoten van start

Op 10 augustus start aannemer Strukton in opdracht van de provincie Utrecht met de aanleg van de doorfietsroute tussen Amersfoort en Bunschoten. De werkzaamheden vinden plaats aan het fietspad van de Oostelijke Randweg (N806) en het fietspad en de parallelweg van de Amersfoortseweg (N199) in Bunschoten en aan de parallelweg van de Bunschoterstraat (N199) in Amersfoort. De werkzaamheden duren tot 30 september en leveren enige hinder op voor het fietsverkeer en het doorgaande verkeer op N199.

Visual toekomstige doorfietsroute parallelweg Amersfoortseweg in Bunschoten

Om vlot, veilig en comfortabel tussen dorpen en steden te fietsen, werkt de provincie aan negen doorfietsroutes. We maken deze routes door bestaande wegen en fietspaden te verbeteren en met elkaar te verbinden. Op die manier wordt het aantrekkelijker om ook voor langere afstanden de fiets te pakken. Deze negen routes zijn samen zo’n 150 kilometer lang. De doorfietsroute tussen Amersfoort en Bunschoten is circa 9 km lang en loopt voor een groot deel over het fietspad langs de N199. Deze doorfietsroute heeft daarom het nummer F199 gekregen.

Werkzaamheden

Tussen de rotonde Oostelijke Randweg/Nijkerkerweg in Bunschoten en de fietstunnel ter hoogte van Rondweg Noord in Amersfoort wordt het wegdek van fietspaden en parallelwegen voorzien van nieuw asfalt en nieuwe markering. In de berm worden grasbetontegels aangebracht en er komen op enkele plaatsen verkeersdrempels.

Gefaseerde aanleg

De aanleg van de totale doorfietsroute is opgedeeld in vijf fasen. Dit om de bereikbaarheid tijdens de werkzaamheden zoveel mogelijk te garanderen.

Planning

De werkzaamheden starten op donderdag 10 augustus, na de Spakenburgse dagen, op het fietspad van de Oostelijke Randweg ter hoogte van de rotonde Nijkerkerweg in Bunschoten. Daarna wordt gefaseerd gewerkt aan het fietspad en de parallelweg van de Amersfoortseweg/Bunschoterstraat (N199) richting de fietstunnel ter hoogte van de Rondweg Noord in Amersfoort.

Het overgrote deel van de werkzaamheden vindt doordeweeks overdag plaats. In de nacht van 5 op 6 september en de nacht van 6 op 7 september wordt er nieuw asfalt aangebracht op verschillende locaties. Door dit in de nacht te doen, levert dit zo min mogelijk hinder op voor langzaam verkeer en (brom)fietsers en kunnen zij overdag weer gebruik maken van de parallelweg.

Bereikbaarheid fietsers

Tijdens de werkzaamheden zijn er delen van het fietspad niet bereikbaar. Fietsers worden omgeleid door middel van omleidingsborden. Ook staan er verkeersregelaars. Omdat er werkzaamheden plaatsvinden als de scholen weer beginnen, zijn er in deze periode extra verkeersregelaars aanwezig om scholieren te begeleiden.

Bereikbaarheid langzaam verkeer parallelweg N199

Vanaf 11 september t/m 30 september vinden er werkzaamheden plaats aan de parallelweg van de Amersfoortseweg/Bunschoterstraat (N199). Tussen rotonde Neerduist in Bunschoten en rotonde Rondweg Noord in Amersfoort is het op delen niet mogelijk om gebruik te maken van de parallelweg. Fietsers kunnen dan gebruik maken van een tijdelijke “bypass” om het werk heen. Landbouwverkeer en langzaam verkeer gaan tijdelijk over de provinciale weg N199. Daarom wordt de snelheid daar tijdelijk verlaagd van 80 km/uur naar 50 km/uur.

De Strukton bouwapp

Met de Strukton bouwapp blijft u op de hoogte van de exacte werkzaamheden en de planning. U kunt de Strukton Bouwapp gratis downloaden op uw mobiele telefoon of tablet. Ga binnen de app naar ‘Ontdek’ en volg het project ‘Doorfietsroute Amersfoort-Bunschoten’. U ontvangt dan een bericht met het laatste nieuws. De voortgang van het project is ook online te volgen via de bouwapp.  Mocht u vragen hebben over de werkzaamheden, dan kunt u via de Bouwapp contact opnemen met de omgevingsmanager van Strukton.

Inloopspreekuur

Vanaf woensdag 16 augustus is er wekelijks van 10.30 tot 11.30 uur iemand aanwezig in de Strukton keet. Deze staat op het terrein van Van Dijk Hoogland B.V, Bunschoterstraat 27a in Hoogland. Hier kunt u terecht met vragen, opmerkingen of tips.

Achtergrondinformatie doorfietsroutes

De werkzaamheden in Bunschoten maken deel uit van het project doorfietsroute Amersfoort - Bunschoten. Om vlot, veilig en comfortabel tussen dorpen en steden te fietsen, werkt de provincie aan negen doorfietsroutes. Samen met gemeenten verbeteren we bestaande fietspaden, verbinden ze aan elkaar en voorzien ze van herkenbare belijning, wegwijzers en verlichting. Zo wordt het aantrekkelijker om ook voor langere afstanden en naar je werk de fiets te pakken. Dat is goed voor ons klimaat, vermindert de files op de weg en is gezond. Op de doorfietsroutes zijn alle fietsers welkom, of je nu snel of rustig fietst. Je komt hier minder obstakels tegen en krijgt vaak voorrang op ander verkeer. Download de IK FIETS APP en krijg nog sneller groen licht. Meer informatie over de doorfietsroutes is te vinden op www.provincie-utrecht.nl/doorfietsroutes

Voor persinformatie:

clara.van.foreest@provincie-utrecht.nl, 06 18 30 04 63