Snuffelfiets: fietsend meten met sensoren

De provincie Utrecht heeft als doel om fietsen te stimuleren én ervoor zorgen dat de luchtkwaliteit in de provincie zo optimaal mogelijk is. Om de luchtkwaliteit van fietsroutes in kaart te brengen is het experiment met de Snuffelfiets gestart.

Sinds juni 2019 brengen ruim 500 inwoners in de provincie Utrecht met een sensor op hun fiets de gefietste routes en de luchtkwaliteit onderweg in kaart. De zo verzamelde gegevens kunnen overheden helpen bij het verbeteren van de infrastructuur voor fietsers en het ontwikkelen van meer groene fietsroutes.

Resultaten Snuffelfiets-experiment

Na 1,5 jaar zijn er door de 500 deelnemers zo’n 750.000 kilometers gefietst en 20 gigabyte aan data verzameld. Tijdens een online evenement is de balans opgemaakt en teruggeblikt op deze experimentfase. Welke conclusies kunnen worden getrokken uit de verzamelde gegevens en de ervaringen van de deelnemers? In onderstaande video’s zijn de gesprekken en presentaties uit het online evenement terug te kijken.

Video’s Snuffelfiets-evenement

Podcastserie over Snuffelfiets

Een serie van drie podcasts en een vodcast over belangrijke thema's die tijdens de experimentfase met de Snuffelfiets naar voren zijn gekomen. Het UtrechtLab van de provincie Utrecht gaat in gesprek met experts op het gebied van data en innovatie in het publieke domein.