OV Netwerkperspectief Utrecht: ons toekomstplaatje

Tevreden reizigers – en dat willen we zo houden!

De gebruikers van het openbaar vervoer in de provincie Utrecht zijn tevreden. En waarom ook niet? Utrecht heeft een uitgebreid OV-netwerk waar de afgelopen jaren veel in is geïnvesteerd. Ruim 93 procent van de inwoners heeft binnen 600 meter van hun woning toegang tot het openbaar vervoer.

Dat willen we natuurlijk graag zo houden. Maar de provincie Utrecht groeit snel. In inwoneraantal, werk- en studieplekken en gebruik van het OV. Bovendien verwachten we de komende jaren dat de doorstroming van het OV onder druk komt te staan, door de herinrichting van wegen en de daarbij horende werkzaamheden. Om alle huidige en nieuwe reizigers tevreden te houden, moeten we keuzes maken.

Benutten en uitbreiden

We kijken in het 'Netwerkperspectief' (PDF, 33 MB) vooruit. Dat doen we in twee stappen:

  • In de periode 2025-2035 benutten we de kansen voor goed openbaar vervoer die we nog hebben in de huidige infrastructuur. Intussen onderzoeken we de investeringen die we moeten doen om ook na 2035 de inwoners van en reizigers in de provincie tevreden te houden.
  • De periode 2025-2035 noemen we de periode van het benutten. In deze periode gaan we uitbreiden.

Schaalsprong

We moeten meegroeien met de aantallen inwoners en werknemers in onze provincie, en met de stijgende vraag naar goed openbaar vervoer. Die schaalsprong maken we niet met een paar extra bussen en trams. Veel van onze lijnen zitten nu al vol. En goed openbaar vervoer gaat niet alleen over een extra bus of tram, maar ook over de vraag of er in die bus of tram een zitplaats voor je is. Of je over moet stappen. Of je ook in de vroege ochtend of late avond nog kunt reizen. En of je makkelijk bij de halte kunt komen of van de halte bij je plaats van bestemming. Oók als je geen rijbewijs hebt of slecht ter been bent. Al die onderdelen van een goed OV-systeem moeten meegroeien bij zo’n schaalsprong.

Wat kiezen we?

We concentreren ons in het Netwerkperspectief op een paar grote keuzes waar we voor staan om een schaalsprong te kunnen maken: