De huidige omvang en kwaliteit van bossen staat onder druk. Onze bossen hebben last van stikstofdepositie, verzuring, verdroging en verlies aan voedingsstoffen. Deze effecten hebben grote gevolgen voor de veerkracht en kwaliteit van bossen. De biodiversiteit heeft er onder te lijden en zet ecosystemen onder druk. Het Strategisch bosbeleid van de provincie Utrecht richt zich op meer, vitaal, toekomstbestendig, beschermd en maatschappelijk gewaardeerd bos in 2040.
Uitgelicht
Snel naar
-
Strategisch bosbeleid
Het Strategisch bosbeleid richt zich op meer, vitaal, toekomstbestendig, beschermd en maatschappelijk gewaardeerd bos in 2040. Onze ambitie is om het huidige areaal bos met 1500 hectare te vergroten.
-
Afwegingskader
Heeft u een locatie op het oog waar u graag nieuw bos wilt realiseren of bomen wilt planten? Check de mogelijkheden in ons Afwegingskader. Deze interactieve website is een hulpmiddel met een signalerende functie. Het geeft een beeld hoe kansrijk een potentiële locatie voor nieuw bos is.
-
Landschapsuitvoeringsplan
Als uitwerking van het Strategisch bosbeleid is een Landschapsuitvoeringsplan opgesteld. In dit plan staat waar nieuwe landschapselementen gewenst zijn, hoeveel en welke landschapselementen we nog willen realiseren. Daarmee kunnen we onze subsidies gerichter inzetten.
Contact
Nieuws
-
Inwoners uit de provincie blij gemaakt met 15.000 gratis inheemse bomen
Plan Boom Utrecht heeft met steun van de provincie Utrecht 15.000 gratis boompjes uitgedeeld aan boeren en andere grondeigenaren. Dankzij de actie kunnen inwoners hun woonomgeving groener maken. -
15.000 gratis bomen voor meer biodiversiteit
Plan Boom Utrecht deelt met steun van de provincie Utrecht op 27 januari 2023 15.000 gratis boompjes uit aan boeren en grondeigenaren om hun woonomgeving groener te maken. Het gaat om inheemse boompjes, zoals de houtsingel en geriefbosjes. -
Meer natuurinclusieve landbouw: provincie Utrecht investeert in agroforestry
Boeren die hun landbouwbedrijf willen verduurzamen met bomen en struiken, kunnen hier vanaf 1 januari 2023 subsidie voor krijgen. De provincie Utrecht wil zo bijdragen aan de transitie naar natuurinclusieve landbouw.