38000 huiseigenaren komen in aanmerking voor isolatiemaatregelen

Woningeigenaren met een smalle beurs krijgen in september het aanbod om gratis of met een financiële bijdrage energiebesparende maatregelen uit te laten voeren. Er is aanbod voor alle woningeigenaren in de 14 deelnemende gemeenten. Deze zogeheten ‘ontzorgingsregeling’ is bestemd voor woningen die niet goed geïsoleerd zijn. Samen met gemeenten ondersteunen we huiseigenaren met het verduurzamen van hun woningen.  

Bouwvakker loopt met pak isolatiemateriaal op schouder, Zuilen Utrecht
Bouwvakker met isolatiemateriaal, Zuilen Utrecht

Op deze manier collectief ontzorgen, is de eerste van een reeks acties die de komende jaren wordt uitgevoerd binnen het Energie Diensten Centrum (EDC). Het EDC is een samenwerking tussen de provincie en verschillende Utrechtse gemeenten om meer inwoners te helpen met het isoleren van hun woning. De provincie Utrecht heeft de aanbesteding voor deze specifieke regeling uitgevoerd voor de huidige deelnemende gemeenten: Baarn, Bunnik, Houten, IJsselstein, Leusden, Montfoort, Nieuwegein, Rhenen, De Ronde Venen, Stichtse Vecht, Soest, Vijfheerenlanden, Wijk bij Duurstede en Woudenberg. In de toekomst kunnen ook andere gemeenten zich aansluiten bij het programma. 

Verschillende regelingen

Er zijn verschillende subsidies en ondersteuningsmogelijkheden voor de energiebesparende maatregelen ontwikkeld. Huiseigenaren van minder goed geïsoleerde woningen krijgen een brief van hun gemeente. Onder andere zijn de volgende voorwaarden van toepassing:   

  • Huiseigenaren die recent in aanmerking kwamen voor de energietoeslag kunnen gratis een isolatiemaatregel laten uitvoeren (bijvoorbeeld: dak-, vloer- of muurisolatie) en worden daarbij volledig ontzorgd. 
  • Huiseigenaren die eerder geen energietoeslag kregen én wiens woning een WOZ-waarde heeft die lager is dan de gemiddelde WOZ in de eigen gemeente krijgen een bijdrage van gemiddeld 750 euro voor één isolatiemaatregel.  
    Zij die voor een tweede maatregel kiezen krijgen hiervoor 1250 euro extra subsidie, die betaald wordt door de provincie Utrecht. Ook ontvangen ze ondersteuning en advies over extra (Rijks-)financiering van de energiebesparende maatregelen.  

Overige huiseigenaren

Eigenaren in de deelnemende gemeenten die niet in deze groep vallen maar wel willen isoleren, kunnen een technisch adviesrapport laten maken voor hun woning. Zij krijgen ook ondersteuning bij het aanvragen van de landelijke Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE-subsidie). Voor het technisch rapport wordt een eigen bijdrage gevraagd van 29 euro. Ook kan deze groep gebruik maken van de extra service en kwaliteit en ondersteuning die voortkomt uit de provinciale aanbesteding voor de 14 gemeenten en het EDC. Het gaat in alle gevallen om woningen die een eigen entree aan de straat hebben en die geen onderdeel zijn van een vereniging van eigenaren (VVE). Inwoners kunnen zelf controleren welk aanbod voor hen van toepassing is door de postcode in te vullen op: www.winstuitjewoning.nl. 

Samen de energietransitie betaalbaar houden

De uitvoering van deze isolatiemaatregelen, wordt gecoördineerd door het EDC en uitgevoerd door de organisatie ‘Winst uit je woning’. Samen met 14 gemeenten uit de provincie Utrecht is deze aanpak ontwikkeld. Iedere gemeente heeft hiervoor een eigen subsidieregeling vastgesteld waarin het geld voor deze inwoners beschikbaar wordt gesteld.  

De extra bijdrage van de provincie voor huiseigenaren die niet in aanmerking komen voor een gratis maatregel - maar die zelf gelijktijdig twee isolatiemaatregelen nemen - komt voort uit de ambitie om uiterlijk in 2050 een klimaatneutrale provincie te zijn. Met deze extra stimulans wil de provincie de energietransitie versnellen en betaalbaar houden voor een brede groep inwoners. Door het slim inzetten van het beschikbare geld van de gemeente, de provincie en het Rijk helpen we zoveel mogelijk huiseigenaren versneld aan een beter geïsoleerde woning.   

Voor persinformatie:
lotte.mulders@provincie-utrecht.nl, 06 39 25 06 62