Agnes Jongerius winnaar van de Bakhuis-Woltersprijs 2024

De jury heeft Agnes Jongerius uitgeroepen tot winnaar van de Bakhuis-Woltersprijs 2024. Dat werd bekendgemaakt in een tv-uitzending van RTV Utrecht. “De toekenning van de prijs beschouw ik als erkenning voor het werk van velen”, aldus Agnes, die de prijs op 8 maart, Internationale Vrouwendag, digitaal in ontvangst nam.

Uitreiking Bakhuis-Woltersprijs met juryleden, Sabine Meulenbeld en Nadia Laiti. Op het digitale scherm is Agnes Jongerius aanwezig.
Van links naar rechts: Sabine Meulenbeld (finaliste), Bernadette Keizer (presentator), winnares Agnes Jongerius, Nadia Laiti (finaliste) en Nelly Voogt (jurylid)

De Bakhuis-Woltersprijs is een onderscheiding die bedacht is door Provinciale Staten Utrecht. Deze prijs is voor een persoon, die zich inzet voor de maatschappij en voor vrouwenemancipatie in het bijzonder. Een jury koos uit tientallen voordrachten van inwoners uit de provincie drie genomineerden. Naast winnaar Agnes Jongerius waren dat Nadia Laiti en Sabine Meulenbeld.

Het werk van Agnes Jongerius

Agnes zet zich al haar hele leven in voor de maatschappij in het algemeen en voor gelijke behandeling en beloning van vrouwen in het bijzonder. Ze wordt in het rapport omschreven als “een geweldige vrouw, geweldig boegbeeld en een prachtig rolmodel met een indrukwekkende staat van dienst.”

De winnaar heeft volgens de jury daadwerkelijk het verschil gemaakt via haar werk als eerste vrouwelijke voorzitter bij de FNV en een grote bijdrage in de politiek. In juni 2024 neemt ze na 35 jaar publieke dienst afscheid: 25 jaar vakbond en 10 jaar Europees Parlement. 

Ze neemt ook volop deel in de kleinschalige projecten, zoals haar ambassadeurschap van de bibliotheek in Utrecht, haar rol als voorzitter van WOMEN Inc. en als lid van de Raad van Toezicht bij Atria. Die laatste twee organisaties zijn onmisbare kennisinstituten voor de vrouwenemancipatie in Nederland.

Agnes Jongerius

Met strijdbaarheid en lol

“Met heel veel vrouwen en mannen heb ik samen aan een samenleving met gelijke kansen gewerkt”, aldus Agnes. “Met strijdbaarheid, maar gelukkig ook veel lol. Dat je daar een beeldje en de eer voor mag ontvangen, vind ik heel tof. Dank aan de jury, dank aan de provincie Utrecht. Het is zeer gewaardeerd.”

“De jury is van mening dat Agnes vanwege haar staat van dienst niet kan ontbreken als winnaar van de genomineerden voor de Bakhuis-Woltersprijs”, aldus juryvoorzitter Nelly Voogt bij de uitreiking.

Bakhuis-Woltersprijs

De provincie Utrecht wil met de Bakhuis-Woltersprijs de beweging voor vrouwenemancipatie aanmoedigen en personen, die daar een bijdrage aan leveren, een podium bieden. Inwoners konden voor deze prijs kandidaten aandragen. Vervolgens mochten drie genomineerden, die worden uitgekozen door een jury, zich voorstellen met een video.

De uitreiking van de Bakhuis-Woltersprijs is op 8, 9 en 10 maart te zien bij RTV Utrecht. 

Contact

Heeft u vragen over de Bakhuis-Woltersprijs? Neem dan contact op met Roel Breet, communicatieadviseur griffie Provinciale Staten: roel.breet@provincie-utrecht.nl06 43 24 64 02

 

Agnes Jongerius wint Bakhuis-Woltersprijs 2024 voor vrouwenemancipatie | RTV Utrecht.