Belangrijke stap voor uitbreiding hoogspanningsnet in Stichtse Vecht: convenant ondertekend

Laatst bijgewerkt:

De energietransitie vraagt om een krachtig en toekomstbestendig elektriciteitsnet — zeker in de provincie Utrecht, waar de vraag naar stroom razendsnel toeneemt. In de gemeente Stichtse Vecht leidt dit tot forse druk op de bestaande infrastructuur. Om deze groei op te vangen én oog te houden voor de leefomgeving, hebben de provincie Utrecht, netbeheerders TenneT en Stedin en de gemeente Stichtse Vecht vandaag een belangrijk convenant ondertekend. Hiermee leggen zij afspraken vast over de uitbreiding van het hoogspanningsnet en de manier waarop bewoners en bedrijven betrokken worden bij deze ingrijpende ontwikkeling. 

Huib van Essen, Dick Polman, Robert Kuik en Warmold ten Zijthoff
Op de foto van links naar rechts: Huib van Essen, Dick Polman, Robert Kuik en Warmold ten Zijthoff

De uitbreiding is hard nodig. Door de toename van onder andere elektrische auto’s, warmtepompen en bedrijven die overstappen op elektriciteit, loopt het bestaande net steeds vaker tegen zijn grenzen aan. Netcongestie belemmert de woningbouw, economische ontwikkeling en de overstap naar duurzame energiebronnen. In Stichtse Vecht komt een aanzienlijk deel van de uitbreidingsopgave terecht, met onder meer de realisatie en uitbreiding van de hoogspanningsstations Utrecht-Noord, Breukelen-Kortrijk en Breukelerwaard. 

Het convenant bevat afspraken over de samenwerking tussen alle betrokken partijen, de technische uitvoering en de wijze waarop de omgeving wordt betrokken. Daarmee biedt het een kader om sneller en zorgvuldiger te werken aan de benodigde infrastructuur, waar aandacht is voor ruimtelijke kwaliteit en lokale belangen.  

Huib van Essen (gedeputeerde provincie Utrecht), benadrukt het belang van deze samenwerking: "De energietransitie vraagt om snelle uitbreiding van het elektriciteitsnet. Dat is complex in een volle provincie als de onze. Daarom is het goed dat we als overheden en netbeheerders heldere afspraken maken in dit convenant. Zo kunnen we samen optrekken, met oog voor de leefomgeving én gebruik maken van middelen uit het omgevingsfonds van het Rijk. De ruimtelijke puzzel blijft lastig, maar samenwerking maakt het verschil." 

Dick Polman, wethouder Stichtse Vecht: “We verwachten met de afspraken in het convenant beter samen te werken en processen te versnellen. Voorop staat dat we daarbij oog houden voor de wensen van inwoners en de invloed die het heeft op hun directe omgeving. Het convenant en het gebiedsfonds van het ministerie van Klimaat en Groene Groei zijn belangrijke stappen hierin.”

Ook financieel biedt het convenant perspectief. Het ministerie van Klimaat en Groene Groei heeft onlangs met de Voorjaarsnota een reservering van 197 miljoen euro opgenomen in een speciaal gebiedsfonds voor uitbreiding van het hoogspanningsnet op locaties van nationaal belang. De uitwerking over een precieze verdeling en de aanwijzing van projecten zal nader met het ministerie moeten worden verkend. Partijen hebben echter het vertrouwen dat een deel van de gelden ook ten behoeve van de netuitbreidingen in de gemeente Stichtse Vecht zal komen. 

Met de ondertekening van het convenant is een belangrijke stap gezet richting een toekomstbestendige energievoorziening in de regio. Samenwerking en vertrouwen vormen daarbij de sleutel om versnelling mogelijk te maken -mét oog voor de leefomgeving. 

Voor persinformatie:
patricia.schalkwijk@provincie-utrecht.nl
06 51 99 45 32