Het coalitieakkoord ‘Aan de slag voor Utrecht’ geeft richting aan de ambities voor Utrecht. Twee jaar na het sluiten van dit coalitieakkoord is de tussenbalans - midterm review - opgemaakt door Gedeputeerde Staten. Het akkoord is eind 2023 omgezet in 47 actiepunten, waarvan er inmiddels 28 afgerond of in uitvoering zijn en 14 liggen op schema. “Daar zijn we trots op. Deze rapportage laat zien dat er hard en voortvarend gewerkt is. Tegelijk ligt er de komende twee jaar nog belangrijk werk te wachten”, aldus gedeputeerde financiën & organisatie Has Bakker.

Met deze tussenbalans krijgt het college van Gedeputeerde Staten halverwege de bestuursperiode inzicht in de uitvoering van het coalitieakkoord. In de rapportage kijken we of er op onderwerpen een besluit is genomen en wat de status daarvan is: afgerond, op schema of aandacht vereist. Hieruit blijkt dat de uitvoering van het coalitieakkoord goed op koers ligt.
Aan de slag
Het is mooi om te zien dat acties en initiatieven die de provincie heeft ingezet tot concrete resultaten leiden. Veruit de meeste punten (28) zijn afgerond of al in uitvoering. Zoals: het Klimaatplan, het Fonds versnelling woningbouw en het vaststellen van de kaders voor het Uitvoeringsprogramma Landelijk Gebied. Van 14 punten ligt de besluitvorming op schema. Denk aan: de actualisatie van de omgevingsvisie en de uitwerkingen van maatregelen voor een betere waterkwaliteit (KRW). Besluitvorming op al deze punten wordt dit jaar of volgend jaar verwacht. Gedeputeerde Staten denken de planning hiervan te halen.
De provincie Utrecht is ambitieus in het realiseren van doelen. Voor vijf actiepunten is nog extra aandacht nodig: het verder bevorderen van biodiversiteit, actualisatie van het programma energietransitie, de voedselagenda, bereikbaarheidsvraagstukken en besluit over grondinstrumenten voor natuurdoelen.
Op enkele van deze onderwerpen is eerst een besluit van de Rijksoverheid nodig. De recente val van het kabinet zorgt daarbij voor vertraging. Ook aangepaste planningen en nieuwe ontwikkelingen bij provinciale programma’s hebben invloed op het tempo van besluitvorming en uitvoering.
Resultaten gepresenteerd
De provincie Utrecht blijft zich inzetten voor de belangrijke opgaven die spelen: uitbreiding van het elektriciteitsnet en het tegengaan van netcongestie, perspectief voor de landbouwsector en sterke natuur, een schonere leefomgeving, extra woningen, investeringen in bereikbaarheid en meer culturele voorzieningen.
Dat doen we samen met onze partners in de regio. De inzet van medeoverheden, bedrijven, inwoners en maatschappelijke instellingen is belangrijk om Utrecht nog mooier te maken. Zo werken wij samen aan een provincie waar huidige en toekomstige generaties goed en gezond kunnen wonen, werken en recreëren.
In ons digitale magazine zijn hoogtepunten van de afgelopen twee jaar samengebracht. Of lees de volledige rapportage.
Voor persinformatie:
jiri.glaap@provincie-utrecht.nl
06 39 63 21 97