Gladheidseizoen ten einde: een terugblik

Na maanden van paraatheid en inzet kondigt de provincie Utrecht deze week het einde van het gladheidseizoen aan, waarin het team van gladheidscoördinatoren en aannemers klaarstonden om de wegen veilig te houden. In het ‘gladheidseizoen’ tussen oktober 2023 en april 2024 zijn negentien preventieve strooirondes uitgevoerd, naast vier extra rondes om onverwachte gladheid te bestrijden.

Aannemer zet sneeuwschuiver op de strooiwagen

Tijdens deze strooiacties hebben we totaal 936,9 ton zout gestrooid over de provinciale wegen en fietspaden. Bij preventieve strooiacties, waarbij er kans is op gladheid, strooien we gemiddeld minder dan 12 gram zout per vierkante meter. Tijdens zo’n actie worden binnen drie uur alle provinciale wegen en fietspaden gestrooid.

Materieel

De eerste actie was op 28 november 2023 en de laatste op 27 januari 2024. Onze dertien rijbaanstrooiers en twaalf fietspadstrooiers zijn 24 uur per dag inzetbaar bij winterse weersomstandigheden. Daarnaast heeft de provincie de beschikking over totaal 40 ploegen, die ingezet kunnen worden om een fietspad of weg snel sneeuwvrij te krijgen. Deze kunnen voorop de voertuigen worden gemonteerd.

Strooiwagen met op de achtergrond de zoutvoorraad

Duurzaamheid

In het winterseizoen 2022-2023 hebben we voor het eerst met circulaire zoutstrooiers gestrooid. Door het gebruik van nieuwe strooitechnologie, waarbij de routes zijn geoptimaliseerd, lukte het om de Utrechtse wegen nog duurzamer te strooien. Tijdens dit gladheidseizoen werd voor het eerst een elektrische zoutstrooier ingezet.

Wilt u op de hoogte blijven van alle werkzaamheden aan Utrechtse provinciale wegen? Volg @werkaandewegutr dan op X.

Voor persinformatie:
jeffrey.tijdhof@provincie-utrecht.nl, 06 39 63 22 46

Strooiactie op de provinciale wegen.