Nationale Bijentelling: ook provincie Utrecht zet zich in voor de bij

De Nationale Bijentelling gaat vandaag van start. Doe jij ook mee? Door bijen te tellen weten we waar de verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland en of die aantallen toe- of afnemen. En dat is hard nodig, want het gaat niet goed met de bij. 

Gehoornde metselbij
Gehoornde metselbij. Foto: Tjomme Fernhout

Wist je dat er in Nederland bijna 360 bijensoorten voorkomen en dat ruim de helft daarvan bedreigd is? Dat geldt ook voor enkele tientallen bijensoorten in de provincie Utrecht, zoals de zwarte sachembij. Ze hebben onvoldoende voedsel en te weinig ruimte om te nestelen. En dat terwijl bijen heel belangrijk zijn. Zonder bestuiving door bijen kunnen veel voedselgewassen en planten niet groeien.  

Tel mee! 

Daarom roept de provincie Utrecht alle inwoners op om ook dit jaar een half uur bijen te tellen in de tuin of op het balkon. Meedoen is makkelijk, ook als je niet veel van bijen weet. Op nationalebijentelling.nl staat hoe je de 16 bijensoorten die in jouw omgeving kunnen voorkomen herkent en hoe je de tellingen doorgeeft. Zo weten we hoe het gesteld is met de bij en maatregelen nemen als het niet goed gaat.

Inzet provincie Utrecht 

Ook de provincie Utrecht maakt zich sterk voor behoud van de bij. Dat doen we op verschillende manieren. Zo hebben we ons vorig jaar aangesloten bij de Nationale Bijenstrategie (NBS), een initiatief van het ministerie van LNV. De NBS zet zich samen met ruim 100 partners in om de leefomgeving van de (wilde) bij te verbeteren. Met als doel: bestuivers en bestuiving in 2030 duurzaam te bevorderen en te behouden.  

Subsidie voor bescherming

Maar de provincie Utrecht doet meer! We zetten ons in voor bedreigde bijensoorten die in de provincie voorkomen. Dit zijn soorten van de lijst met Utrechtse aandachtsoorten en soorten van de Rode Lijst. Dit betekent dat deze bijen verdwenen zijn of dreigen te verdwijnen. Het gaat bijvoorbeeld om de donkere klaverzandbij, zwarte sachembij en gewone kegelbij. Ook verstrekt de provincie subsidie om de leefgebieden van deze bijen te verbeteren. Landschap Erfgoed Utrecht gebruikte deze subsidie voor het redden van de zwarte sachembij op Landgoed Kwintelooijen bij Rhenen en de blauwe metselbij op landgoed Bredius bij Woerden. 

Bloemen langs akkers 

Ook stellen we geld beschikbaar voor agrarisch natuurbeheer. Hiermee leggen boeren bijvoorbeeld kruidenrijke akkerranden aan. Deze randen met kruiden en bloemen langs een boerenperceel trekken veel insecten aan, waaronder bijen. Voor de boer levert dit ook voordelen op: natuurlijke plaagbeheersing, gewasbestuiving, vergroten van biodiversiteit en verbetering van de waterkwaliteit. En het is een vrolijk gezicht, al die bonte zomerbloeiers.

Anders maaien van bermen 

Zelfs bij het onderhoud van wegbermen houdt de provincie Utrecht rekening met de bij. Dit noemen we ecologisch bermbeheer. De 300 kilometers berm langs provinciale wegen staan zomers volop in bloei en trekken bijen en andere insecten aan. Voor de verkeersveiligheid moeten we de bermen maaien, maar waar het kan doen we dat minder vaak of laten we een deel staan als schuilplaats voor insecten. Ook voeren we het maaisel af, zodat de berm niet verruigt. Door deze maatregelen blijft het voedsel voor bijen en andere insecten behouden.

Voor persinformatie:
jytte.reichert@provincie-utrecht.nl06 18 54 01 37