Rhenen zoekt nieuwe burgemeester

Betrokken, empathisch, daadkrachtig en coachend: dat is de burgemeester die gemeente Rhenen zoekt. Op 25 april stelde de gemeenteraad de profielschets van de nieuwe burgemeester vast. De raad deed dat in aanwezigheid van commissaris van de Koning Hans Oosters. 

luchtfoto van Rhenen
Rhenen vanuit de lucht

Voor de nieuwe burgemeester heeft de gemeenteraad twee specifieke uitdagingen. De burgemeester moet een overtuigende belangenbehartiger zijn in de regio. Rhenen werkt nauw samen met Utrechtse en Gelderse buurgemeenten in de regio Foodvalley. Vaardigheden als bestuurlijke behendigheid, intergemeentelijk denken en strategisch vermogen horen daarbij, aldus de profielschets. Daarnaast wil de raad iemand met coachende kwaliteiten: 'U helpt de raad meer uit zichzelf te halen. Door de goede vragen te stellen bent u een coach voor raadsleden. U neemt de tijd om met ons raadsvergaderingen te evalueren. In het college houdt u wethouders een spiegel voor, houdt u hen scherp en bevordert u het collegiaal bestuur.' 

Solliciteren tot en met 26 mei

De vacature is op vrijdag 26 april opengesteld. Kandidaten kunnen tot en met 26 mei reageren. Het burgemeesterschap van Rhenen kwam vacant, nadat Hans van der Pas op 8 maart jl. afscheid nam om burgemeester te worden van de gemeente Maashorst in Noord-Brabant. Op dit moment is Corry van Rhee-Oud Ammerveld waarnemend burgemeester van Rhenen.

Procedure

De commissaris van de Koning leest en beoordeelt alle sollicitatiebrieven, onderzoekt de achtergrond van de kandidaten en spreekt met een aantal van hen. Vervolgens bespreekt hij alle kandidaten met de vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad van Rhenen. De commissaris stelt de commissie een selectie voor van kandidaten die volgens hem geschikt zijn voor het burgemeesterschap van Rhenen. De vertrouwenscommissie spreekt met de kandidaten en zal daarna in een besloten vergadering twee van hen voordragen aan de raad. Daarbij geeft de vertrouwenscommissie een voorkeur aan voor een nummer één en een nummer twee. De raad beslist uiteindelijk en maakt alleen de nummer één op de aanbeveling openbaar. Vervolgens gaat de aanbeveling naar de minister, die zal zorgen voor een benoeming bij Koninklijk Besluit.

Aan de Nederrijn, omgeven door natuur

De gemeente Rhenen telt ongeveer 20.300 inwoners, verdeeld over de stad Rhenen en de dorpen Elst en Achterberg. Rhenen is gelegen aan de Nederrijn en ligt tegen de hellingen van de Utrechtse Heuvelrug. De gemeente is onder meer bekend van Ouwehands dierenpark, het militaire erfgoed op de Grebbeberg en de 82 meter hoge Cuneratoren. In de profielschets worden de ondernemerszin en het sterke gemeenschapsgevoel geroemd: 'Kerkelijke en maatschappelijke organisaties spelen een belangrijke rol in de samenleving.'

Nieuwsgierig geworden naar de vacature en de profielschets? Deze vindt u op de webpagina Burgemeestersaangelegenheden.

Voor persinformatie:
karin.alberts@provincie-utrecht.nl06 53 72 80 69