Soha Surour ontvangt Bakhuis-Woltersprijs 2022 voor haar stichting It’s My Child

Bron: Provinciale Staten

Soha Surour is de winnaar van de Bakhuis-Woltersprijs 2022. Dat heeft de jury bekendgemaakt in een speciale uitzending op RTV Utrecht. “Ik ben heel blij dat het werk van mijn stichting It’s My Child gezien en gewaardeerd wordt”, aldus Soha die de trofee vandaag, op Internationale Vrouwendag, in ontvangst nam.

Soha Surour tijdens de uitreiking van de Bakhuis-Woltersprijs 2022
Winnaar Soha Surour tijdens de uitreiking van de Bakhuis-Woltersprijs 2022

De Bakhuis-Woltersprijs is een onderscheiding van de Provinciale Staten in Utrecht. Deze prijs is voor een persoon die zich inzet voor de maatschappij en voor vrouwenemancipatie in het bijzonder. Een jury koos uit tientallen voordrachten van inwoners uit de provincie drie genomineerden. Naast winnaar Soha Surour waren dat sociologe Ebru Aydin en kunstenares Joyce Overheul.

Het bijzondere werk van Soha en It’s My Child

Soha Surour is de oprichter en directeur van de stichting It’s My Child die actief is in de Utrechtse wijk Overvecht en Zeist. Het doel van haar stichting is om (migranten)ouders te motiveren, te stimuleren en te begeleiden om hun ouderlijke rol in een nieuwe omgeving te herpakken en in te vullen.

Deze gedachte komt voort uit de eigen ervaring van Soha. Ze zag zes jaar geleden als Palestijnse vluchtelinge hoe haar kinderen, sneller dan zijzelf kon bijbenen, zich de taal en gewoontes in Nederland eigen maakten.

De onzekerheid die dat met zich meebrengt probeert Soha bespreekbaar te maken door samen te werken met scholen en door ouders met elkaar ervaringen uit te laten wisselen. Hoewel It’s My Child openstaat voor alle ouders, zijn het in de praktijk vooral de moeders die profiteren van deze activiteiten.

Van links naar rechts: Ebru Aydin, Soha Surour en Joyce Overheul.
Van links naar rechts: Ebru Aydin, Soha Surour en Joyce Overheul.

“Wat opvalt in het werk van Soha is dat ze niet alleen zelf impact maakt, maar ook een olievlek om zich heen realiseert”, aldus juryvoorzitter Devika Partiman. “Ze creëert met haar stichting een beweging die niet alleen uit haarzelf bestaat. Het heeft een blijvende impact op anderen waarin ze haar eigen verhaal heeft omgezet in iets groters. Haar werk is een voorbeeld voor heel de provincie, maar zeker ook voor daarbuiten!”

Bakhuis-Woltersprijs

De provincie Utrecht wil met de Bakhuis-Woltersprijs de beweging voor vrouwenemancipatie aanmoedigen en personen die daar een bijdrage aan leveren een podium bieden. Inwoners konden voor deze prijs kandidaten aandragen. Vervolgens mogen drie genomineerden, die worden uitgekozen door een jury, zich voorstellen met een video. 

Meer informatie

Heb je vragen over de Bakhuis-Woltersprijs? Dan kun je contact opnemen met Roel Breet, communicatieadviseur griffie Provinciale Staten, roel.breet@provincie-utrecht.nl06 43 24 64 02.

Op www.bakhuiswoltersprijs.nl kun je alle informatie over de prijs terugvinden.