Tweede Kamer wil vaart achter aanpak knooppunt Hoevelaken

Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) moet haast te maken met de aanpak van knooppunt Hoevelaken bij Amersfoort. De Tweede Kamer steunde vandaag een hierover ingediende motie. De minister wordt opgeroepen om voor de zomer van 2025 te starten met een projectteam dat knooppunt Hoevelaken in delen aanpakt.

Zicht vanaf de A28 op knoopunt Hoevelaken komend vanuit de richting Utrecht
Zicht vanaf de A28 op knoopunt Hoevelaken komend vanuit de richting Utrecht. Foto: Rijkswaterstaat

Knooppunt Hoevelaken is een belangrijk kruispunt in het Nederlandse wegennet. Elke dag staan er lange files en er gebeuren veel ongelukken, vooral op het traject tussen Barneveld en Hoevelaken. Het knooppunt staat inmiddels bovenaan in de top 10 van Drukste Ochtendspits van de ANWB. Ook voor de Metropoolregio Utrecht (MRU) hebben de files grote gevolgen, want steeds meer mensen vinden in de regio een baan en willen er wonen. Verdere ontwikkeling is alleen mogelijk als het verkeer goed doorrijdt en de regio bereikbaar blijft.

Rijk bewegen tot actie

De MRU zet zich samen met de provincie Gelderland al jaren in om het Rijk te bewegen tot actie. Ook de provincie Gelderland is hier nauw bij betrokken. “Deze breed aangenomen motie van Hester Veltman (VVD) en Olger van Dijk (NSC) is duidelijke steun uit Den Haag,” zegt wethouder Tyas Bijlholt (gemeente Amersfoort).

“Het wordt nu echt tijd dat het kabinet doorpakt.” Ondanks eerdere afspraken werd de aanpak van knooppunt Hoevelaken steeds weer uitgesteld. Met deze motie wordt het kabinet opnieuw opgeroepen om snel in actie te komen.”

‘Verantwoordelijkheid nemen’

Gedeputeerde André van Schie (Provincie Utrecht): ““Hoevelaken is een essentieel schakelpunt tussen Randstad en regio. Door de forse groei van de afgelopen én komende jaren neemt de druk op dit knelpunt dagelijks toe.”

“In de Kamer is al jarenlang brede steun voor een aanpak, maar het beschikbare budget wordt steeds krapper. Een gefaseerde aanpak maakt het mogelijk om nú te starten, terwijl we blijven werken aan een volwaardige oplossing op de lange termijn. Het is aan het kabinet om samen met de regio écht in actie te komen.”

Europese topregio 

De MRU is een van de snelst groeiende regio’s van Nederland. Overheden, bedrijven en kennisinstellingen werken samen aan een gezonde en duurzame toekomst. Onder de naam ‘Heart of Health’ richt de regio zich op grote uitdagingen zoals vergrijzing, chronische ziekten, betaalbare zorg en klimaatverandering.

De Europese Commissie wees de MRU aan als voorbeeldregio voor vernieuwende oplossingen op het gebied van gezondheid en slimme oplossingen. Daarmee is de regio het kloppende hart van een gezonde samenleving, nationaal én internationaal.

Voor persinformatie:
jelmer.geerds@provincie-utrecht.nl
06 42 47 30 33