Lindebomen en boerenhagen rond hun melkveehouderij. Met de aanleg van deze kleine landschapselementen dragen Hans en Hanneke van Rooijen-Van Sommeren uit Cothen bij aan biodiversiteit, met steun van provincie Utrecht.
Achtenzestig hectare landbouwgrond omvormen naar natuur. Dat is de ambitie van de provincie en de eigenaar van Landgoed De Boom. Hoe gaat deze natuurontwikkeling? Wat vertelt de grond ons? Samen namen we de proef op de som tijdens een veldbezoek én evaluatie met experts.
In de uiterwaard Salmsteke aan de Lek zijn nu een zwemplas, wandelpaden en (tijdelijke) horeca te vinden waar de omgeving en recreanten volop van kunnen genieten.
Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met het Kavelruilplan Kamerik-Harmelen. Hiermee kan het kavelruilproject officieel worden afgerond en is het gebied klaar voor de toekomst.
Kom naar het nieuw ingerichte Natura 2000-gebied de Oostelijke Vechtplassen en zie met eigen ogen hoe de natuur ontwaakt. Wandel over het vernieuwde BertBos Laarzenpad en spot weer zeldzame doelsoorten.
Nieuwe natuur ontwikkelen en tegelijk meer ruimte voor landbouw creëren: Landgoed De Boom in Leusden bewijst dat het kan. Er komt daar 68 hectare natuur bij én de huiskavels van agrarische bedrijven worden vergroot.
Boeren die hun landbouwbedrijf willen verduurzamen met bomen en struiken, kunnen hier vanaf 1 januari 2023 subsidie voor krijgen. De provincie Utrecht wil zo bijdragen aan de transitie naar natuurinclusieve landbouw.
De provincie Utrecht heeft de opstallen en percelen van een voormalig agrarisch en recreatiebedrijf in Nieuwersluis gekocht. Hierdoor kan er beter worden ingespeeld op de opgaven voor het landelijk gebied.