Provincie Utrecht gaat agrariërs op een nieuwe manier ondersteunen bij het toekomstbestendig maken van hun bedrijf of erf. De provincie zet zogenoemde plattelandscoaches in.
De provincie zet samen met haar partners in op het remmen van de bodemdaling in het Veenweidegebied. Provinciale Staten hebben ingestemd met een plan om daar 13 miljoen euro in te investeren. Daar komt nog eens 18 miljoen euro bij uit Rijksgelden.
De provincie Utrecht zet samen met haar partners in op het remmen van de bodemdaling in het Veenweidegebied. De maatregelen om het doel te bereiken staan in het Uitvoeringsprogramma Bodemdaling 2020-2023. Het provinciebestuur wil 13 miljoen euro investeren.
Weide- en akkervogels, bijen, vlinders en akkerkruiden. Natuur vind je niet alleen in natuurgebieden, maar ook in agrarische gebieden. “Hoe gevarieerder het gebied, hoe meer vogels en insecten we helpen”, zegt Hans Veurink van het agrarisch Collectief Utrecht Oost.
Elk jaar inventariseert de provincie Utrecht de natuur in steeds een ander deel van de provincie. “Dit doet zij zodat zij kan zien hoe de natuur zich in het buitengebied ontwikkelt,” vertelt veldwerker Sietze van Dijk van ecologisch adviesbureau Viridis. “Het is mooi werk door de verrassingen die ik tegenkom."
Hoe gaan boeren in landen over de hele wereld om met een dalende bodem? En wat kunnen wij van hen leren? Melkveehouder Rick de Vor uit Snelrewaard deed onderzoek naar boeren op veengrond, het afremmen van bodemdaling en mogelijke verdienmodellen.
De familie Nelis heeft een melkveehouderij in Baambrugge. Via de provincie Utrecht kreeg het bedrijf subsidie uit het Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3) voor de realisatie van een nieuwe stal.