In natuurgebieden en randen van dorpen en steden in onze provincie wordt met enige regelmaat afval gedumpt dat overblijft bij de productie van synthetische drugs.
Natuurgebied De Zoom bij Soest wordt in ere hersteld. De herstelwerkzaamheden vinden plaats op advies van diverse reptielen- en korstmossendeskundigen. Het project zorgt ervoor dat de biodiversiteit in dit gebied toeneemt. Dat betekent dat er aanpassingen komen die zorgen voor meer bijzondere soorten.
De provincie Utrecht investeert extra geld in de verbetering van het landschap in de provincie. Dat gebeurt door het bekostigen van zogenoemde kleine landschapselementen (KLE), zoals knotwilgen, houtwallen, lanen en poelen.
Jan van der Burg is projectleider bij woningcorporatie Mitros. Samen met nog 12 collega’s werkt hij aan het planmatig onderhoud van 28.000 woningen en andere gebouwen in Nieuwegein en Utrecht. In zijn werk ontkomen Jan en zijn collega’s niet aan de Wet natuurbescherming. Deze wet beschermt beschermde soorten, zoals vleermuizen en vogels.
n de Utrechtse Molenpolder, in de Distelvinkplas, onderzoeken Waternet en de provincie Utrecht de rode Amerikaans rivierkreeft. “Deze exoot uit oorspronkelijk Mexico en het zuiden van de Verenigde Staten, bedreigt ons ecosysteem ernstig”, vertelt Winnie Rip, adviseur waterbeheer bij Waternet. “Deze kreeften eten alles, maar dan ook écht alles: larven, kikkerdril, planten en zelfs elkaar. Oevers en keringen verzwakken doordat ze holen graven, best dramatisch. Ook gaat het ten koste van de waterkwaliteit, met als gevolg dat de biodiversiteit sterk afneemt.”