De provincie Utrecht ontving op dinsdag 28 juni rond het middaguur bezoek van circa 60 boeren. Dit vond plaats tijdens een protestbijeenkomst bij stadion Galgenwaard in Utrecht tegen de stikstofplannen van het Rijk. Tijdens de demonstratie sprak gedeputeerde Mirjam Sterk de boeren toe over stikstof en ging ze met hen in gesprek.
Om de identiteit van het bijzondere Utrechtse landschap in stand te houden en te versterken, worden de komende jaren meer kleine houtige landschapselementen aangelegd.
De provincie Utrecht ziet de noodzaak om te werken aan de stikstofreductiedoelen zoals beschreven in de startnotitie van het Nationaal Programma Landelijk Gebied, maar verlangt wel op een aantal punten meer duidelijkheid van de ministers.
Door de hoge aardgasprijzen gaan veel mensen aan de slag met isolatie van muren en daken. Maar daarbij worden regelmatig zeldzame vogels of vleermuizen gedood. De provincie Utrecht heeft hier nu een oplossing voor: natuurvriendelijk isoleren.
Vrijdag 10 juni heeft het Rijk de startnotitie van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) naar buiten gebracht, met daarin de plannen om de stikstofuitstoot in Nederland te verlagen.
Het Utrechtse natuurgebied Lunenburgerwaard is verbeterd en voldoet nu aan de voorwaarden van het Europees Netwerk van beschermde gebieden. Schoolkinderen uit Wijk bij Duurstede vierden dit door het schenken van een zelfgemaakt insectenhotel aan het gebied.
Om de biodiversiteit in het landelijk gebied te verbeteren, is het belangrijk dat de landbouw natuurinclusief wordt. Staatsbosbeheer draagt de komende jaren het beheer van 80 hectare natuur in polder Demmerik over aan agrariërs, zodat zij hun bedrijf meer natuurinclusief kunnen maken.
Van een saai en betegeld schoolplein naar een groene oase. Steeds meer basisscholen in de provincie Utrecht kiezen voor een schoolplein groen en klimaatvriendelijk te maken.