In het Utrechts Programma Landelijk Gebied (UPLG) staat wat nodig is om het landelijk gebied in Utrecht vitaal te houden en klimaatbestendig te maken, de natuur te herstellen en boeren perspectief te bieden.
De aanpak piekbelasting start vandaag. Agrariërs kunnen nagaan of ze onder de doelgroep vallen, op welke manier ze (verder) kunnen verduurzamen en de mogelijkheden voor vrijwillige beëindiging.
Tijdens een winterse boottocht door Zouweboezem werd de minister bijgepraat over de toekomst van het Utrechts landelijk gebied en de uitdagingen van het stikstofbeleid.
Nieuwe natuur ontwikkelen en tegelijk meer ruimte voor landbouw creëren: Landgoed De Boom in Leusden bewijst dat het kan. Er komt daar 68 hectare natuur bij én de huiskavels van agrarische bedrijven worden vergroot.
Plan Boom Utrecht deelt met steun van de provincie Utrecht op 27 januari 2023 15.000 gratis boompjes uit aan boeren en grondeigenaren om hun woonomgeving groener te maken. Het gaat om inheemse boompjes, zoals de houtsingel en geriefbosjes.
Boeren die hun landbouwbedrijf willen verduurzamen met bomen en struiken, kunnen hier vanaf 1 januari 2023 subsidie voor krijgen. De provincie Utrecht wil zo bijdragen aan de transitie naar natuurinclusieve landbouw.
De provincie Utrecht heeft de opstallen en percelen van een voormalig agrarisch en recreatiebedrijf in Nieuwersluis gekocht. Hierdoor kan er beter worden ingespeeld op de opgaven voor het landelijk gebied.
In zijn rapport schrijft Remkes dat "vooralsnog" moet worden vastgehouden aan de stikstofdoelstellingen voor 2030. Ook geeft hij denkrichtingen en adviezen over hoe die doelen gehaald kunnen worden.