Al 300 Utrechtse boeren maakten gebruik van Plattelandscoach

In een tijd van veranderende inzichten over de landbouw in Nederland, staan agrarisch ondernemers voor grote uitdagingen. Regie nemen en keuzes maken zijn belangrijk. Het is dan extra fijn als je als agrariër je plannen met een deskundige gesprekspartner kunt bespreken die begrijpt wat er speelt. Iemand die kritisch is, meedenkt, spart en de goede vragen stelt. En vooral ook zelf geen belang heeft. In de provincie Utrecht kun je als agrariër en erfeigenaar hiervoor een Plattelandscoach in de arm nemen. En dat gebeurt veel! De afgelopen twee jaar maakten al ruim 300 boeren en erfeigenaren gebruik van de coaching.

Geitenboerin Lisette de Lange bij haar boerderij
Geitenboer Lisette de Lange bij haar bedrijf

Geitenboer Lisette de Lange is blij met de hulp van de Plattelandscoach. Samen met haar man en schoonmoeder runt zij een biologisch bedrijf in Leersum met 600 geiten. Sinds 2014 ontwikkelde het bedrijf zich van gangbare melkkoeien naar vleeskoeien en -schapen, en vervolgens naar biologische melkgeiten. Lisette vertelt: “In de afgelopen jaren hebben wij verschillende stappen gemaakt om een toekomstbestendig bedrijf neer te zetten, waar wij als familie van kunnen leven en ook van kunnen genieten. Daarbij hebben wij ook aan de volgende generatie gedacht. Wij willen onze kinderen dezelfde keuze bieden als die wij gehad hebben, namelijk het voorzetten van een mooi en gezond familiebedrijf."

Dingen die je niet in de hand hebt opvangen

"Aan nieuwe ideeën is bij ons geen gebrek. Ik vind eigenlijk alles leuk, dat is een beetje mijn valkuil. Een belangrijke vraag aan onze Plattelandscoach Franca van Nunen was hoe we ons verder kunnen professionaliseren en waar we ons als eerste op moeten focussen. In 2021 hebben wij een nieuwe stal gebouwd voor de komende 30 jaar. We deden forse investeringen in duurzame technieken, zoals zonnepanelen en een ijs-accu. En toen werd het 2022 en was er oorlog in Oekraïne. Wij kregen te maken met kostenstijgingen vanwege de energiecrisis en duur voer. Dingen die je niet in de hand hebt, hoe vang je die op?

We zouden meer geiten kunnen gaan houden, maar dat heeft niet onze voorkeur. Ook ‘Ot en Sien-boeren’, hoe aantrekkelijk dat ook kan zijn, gaat het voor ons niet worden. Alle plannen die we ontwikkelen, moeten een meerwaarde geven aan de liquiditeit van het bestaande bedrijf: een vergaderlocatie, zelf verzuivelen, een zeepmakerij, een laadpaal voor fietsende voorbijgangers."

Wij kregen te maken met kostenstijgingen vanwege de energiecrisis en duur voer. Dingen die je niet in de hand hebt, hoe vang je die op?

Lisette de Lange, geitenboer
Lisette tussen de geiten

Stevigere basis richting de stip aan de horizon

Plattelandscoach Franca van Nunen maakt onderdeel uit van een team van acht onafhankelijke coaches/adviseurs (en daarnaast een groep van specialisten), die naast een brede kennis allemaal hun eigen specifieke deskundigheid hebben. Franca is gespecialiseerd in de ‘korte keten’ en heeft aan veel keukentafels gezeten. “Elke keer is het weer mooi als ik de agrarisch ondernemer perspectief kan bieden. Vaak heeft een boer(in) net als Lisette al ideeën over wat hij/zij wil. Daar haak ik dan op in. Het hoeven geen wereldschokkende veranderingen te zijn. Nét dingen even anders doen. Negen van de tien keer ga ik weg en heeft oorspronkelijke idee een steviger basis gekregen en zijn de ondernemers enthousiaster geworden over hun eigen plan. Vaak zien ze wel een stip op de horizon, maar weten niet goed wat de stappen zijn om daar te komen en hoe ze het idee succesvol maken. Ik ga net als mijn collega’s naast de boer staan en help hen daarbij.”

Lisette: “Het is gewoon fijn als iemand zegt: “Wat jij allemaal bedacht hebt, gaat vast werken. Maar begin hiermee en als dat goed gaat, ga je door naar het volgende.” Zo doen we dat nu ook: we gaan eerst een vergaderruimte klaar maken voor de verhuur. Met deze inkomsten financieren we een verkooppunt bij de boerderij en dat is dan weer het begin van nieuwe activiteiten die bijdragen aan een goed leven voor mens en dier op het platteland.”

Vaak zien ze wel een stip op de horizon, maar weten niet goed wat de stappen zijn om daar te komen en hoe ze het idee succesvol maken.

Franca van Nunen, Plattelandscoach

Plattelandscoaches blijven

De provincie Utrecht werkt toe naar een vitaal landelijk gebied, waarin gezonde natuur en een economisch rendabele landbouw hand in hand gaan. Voor agrariërs en erfeigenaren is economisch perspectief een voorwaarde om hier invulling aan te kunnen geven. Iedere agrarisch ondernemer of erfeigenaar in de provincie Utrecht komt in aanmerking voor een Plattelandscoach, ook de komende jaren. Aan de Plattelandscoaches is bovendien een team specialisten verbonden, zodat elke thema besproken kan worden. Aanmelden kan via www.lami.nl/plattelandscoaches, daar leest u ook ervaringen van andere deelnemers.

Voor persinformatie:

jytte.reichert@provincie-utrecht.nl06 18 54 01 37