Een VvE verduurzamen: “Neem verduurzaming mee bij groot onderhoud”

“Geduld en doorzetten,” dat is een belangrijke tip van Hugo Graafland en Huddie Klein als het gaat om het verduurzamen van een VvE. “Dit is het moment om verduurzaming te betrekken bij het groot onderhoud van de appartementen. Als je verduurzaamt, kun je gebruik maken van subsidies en een voordelige lening krijgen. Zo hoef je als VvE niet eerst acht jaar te sparen voor je het geld bij elkaar hebt, maar profiteer je al op korte termijn van een comfortabele woning en lagere stookkosten.”

Duurzaamheidscommissie VvE Huddie en Hugo
Hugo Graafland en Huddie Klein vormen samen de duurzaamheidscommissie van hun VvE

Hugo Graafland is de voorzitter van de Vereniging van Eigenaren (VvE) aan de Van Spilbergenstraat in Amersfoort. Deze VvE bestaat uit 36 appartementen. Samen met Huddie Klein vormt hij de duurzaamheidscommissie van de VvE. Twee jaar geleden zijn ze begonnen met plannen maken voor het verduurzamen van het appartementencomplex. Nu, zes algemene ledenvergaderingen later, is de VvE toe aan de laatste loodjes: als de offerte van de aannemer definitief is en de financiering is uitgewerkt, wordt alles nog eens voorgelegd aan de leden van de VvE. Geeft een ruime meerderheid toestemming dan kunnen de werkzaamheden starten.

Begroting VvE bleek niet op orde

De VvE aan de Van Spilbergenstraat deed een onderzoek naar de kosten en baten van verschillende pakketten verduurzamingsmaatregelen. Tijdens de startscan kwamen ze erachter dat er in het meerjarenonderhoudsplan (MJOP) niet genoeg gespaard werd om in de toekomst groot onderhoud te kunnen laten uitvoeren. Hugo: “Er was alleen geld gespaard om mankementen op te lossen, niet voor grootschalig onderhoud. De leden van de VvE vonden het in die tijd vooral belangrijk dat hun bijdrage niet verhoogd werd.“  

Ik ontdekte dat verduurzamen een goede methode was om het onderhoud betaalbaar op orde te krijgen.

Huddie Klein

Huddie: “Ik schrok toen bleek dat de begroting niet op orde was. Uiteindelijk heeft dat ons juist geholpen om VvE enthousiast te krijgen voor verduurzaming. Dat, en het feit dat groot onderhoud echt wel nodig was. Ik ontdekte namelijk dat, door de subsidies en de goedkope lening, verduurzamen een goede methode was om het onderhoud betaalbaar op orde te krijgen.” Hugo vult aan: “Eerst was er weinig animo voor verduurzaming, maar toen werd het bespreekbaar.”

Duurzaamheidscommissie VvE Huddie en Hugo op de galerij van hun woongebouw
Hugo en Huddie op het balkon van een van de woningen

Voor welke maatregelen is gekozen

Hugo vervolgt: “Uiteindelijk hebben we gezamenlijk ingestemd met een pakket waar spouwmuurisolatie in zit, nieuwe kozijnen met HR++ / HR+++ glas, het vervangen van de niet-geïsoleerde houten pui op de balkons door kunststof met HR+++ glas en het dichten van de kieren. Daar komt dan ook bij dat je zelfregulerende roosters en mechanische ventilatie nodig hebt.”

Tip 1: Laat altijd eerst een startscan maken

Huddie: “VvE’s die willen verduurzamen adviseer ik om altijd eerst een goede startscan te laten maken. Dan word je niet verrast, en weet je hoe de VvE ervoor staat en welke stappen mogelijk zijn. Je kunt de leden van de VvE uitleggen wat de consequenties zijn als je ervoor kiest om niet te verduurzamen.”

Tip 2: Expertise van buitenaf nodig

Er komt veel techniek kijken bij het maken van een plan om te verduurzamen. De kans is klein dat een VvE alle benodigde expertise in huis heeft. Daarom is het belangrijk om samen te werken met experts.

Huddie: “Wij hebben bijvoorbeeld een procesbegeleider in de arm genomen. Die heeft voor ons uitgerekend dat het niet rendabel was om de portieken te isoleren. De aannemer kon laten zien dat het niet haalbaar was om de plafonds van de bergingen te isoleren. Het plafond zou zo ver omlaag komen dat de deuren niet meer open kunnen. Verder hebben we geluk met een actieve, betrokken beheerder, met veel inhoudelijke kennis.”  

Hugo vult aan: “De procesbegeleider kon het technische verhaal begrijpelijk uitleggen. Niet alleen aan Huddie en aan mij. Hij kwam ook naar de VvE-vergaderingen om de vragen van de andere leden te beantwoorden. Dat gaf veel vertrouwen. Het is echt belangrijk dat iedereen begrijpt wat de keuzes zijn en wat de consequenties van die keuzes zijn. Het gaat immers over veel geld. Bij ons wordt er zo’n 30.000 euro per appartement geïnvesteerd.”  

Tip 3: Neem de leden mee bij alle stappen

Hugo vervolgt: “Communicatie is heel belangrijk, zeker bij zulke ingewikkelde materie. Zorg ervoor dat je iedereen stapsgewijs meeneemt. Leg steeds weer uit wat je doet en waar je naartoe werkt. De leden van de VvE moeten niet het gevoel krijgen dat je je eigen agenda erdoor drukt. Als duurzaamheidscommissie spreek je niet voor jezelf. Je doet het voor de hele VvE.“

Communicatie is belangrijk, zeker bij zulke ingewikkelde materie.

Hugo Graafland

Begeleiding door DVvE

De VvE aan de Van Spilbergenstraat is ondersteund door procesbegeleiders van DVvE, een gespecialiseerd adviesbureau. DVVE beschikte over de Europese ELENA-subsidie, waardoor ze de procesbegeleiding tegen een aantrekkelijk tarief konden aanbieden.

Ook verduurzamen?

Heeft u plannen om uw VvE te verduurzamen? VvE’s in de provincie Utrecht kunnen gebruik maken van het Adviespunt voor VvE’s. Het Adviespunt helpt u gratis op weg bij het zetten van de eerste stap naar verduurzaming. U ontvangt bijvoorbeeld een routekaart die de verschillende stappen van het verduurzamingsproces uitlegt. Er wordt ook een scan gemaakt van uw VvE. Daarna krijgt u tips en aanbevelingen die echt bij u passen. Kijk voor dit en meer op www.adviespunt-vve.nl.  

Het Adviespunt VvE wordt in opdracht van de provincie Utrecht uitgevoerd door de specialisten van DVvE. Zij hebben het Adviespunt ingericht en de startscan ontwikkeld.

Het Adviespunt VvE is onderdeel van het Energie Diensten Centrum; een samenwerking tussen de provincie en Utrechtse gemeenten gericht op het verduurzamen van particuliere woningen.